El celler Codorníu i ‘Viticultors del Cava’ (la candidatura conjunta d’Unió de Pagesos; Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya; i l’Associació de Viticultors del Penedès), s’han reunit per a “impulsar mesures que contribueixin a la valorització de la D.O. Cava“. A una setmana per a les eleccions al Consell Regulador del Cava, el celler i la coalició de viticultors han acordat impulsar les principals mesures que defensa la candidatura. “L’objectiu és contribuir a posar les bases per assegurar la sostenibilitat de les explotacions de la zona, creant valor al territori i contribuint a garantir el seu futur. Tant Codorníu com ‘Viticultors del Cava’ comparteixen la voluntat de vetllar per preservar la reputació i qualitat de la marca cava i, alhora, protegir els col·lectius que la integren“, expliquen.
Conjuntament es treballarà per reclamar i recolzar les següents mesures:
• El desenvolupament d’un estudi de costos de producció de raïm, que assenti les bases del preu per hectàrea per a la producció de raïm dins de la D.O. Cava.
• La creació posterior, dins del Consell Regulador del Cava, d’un marc de compromís voluntari entre les empreses elaboradores i els agricultors. Un segell que certifiqui, per a aquells cellers que ho demostrin, que paguen per sobre dels preus de l’estudi de costos validat.
• El foment de contractes pluriennals entre els cellers i els viticultors, tal i com va posar en marxa Codorníu al 2019, per a garantir la sostenibilitat de les explotacions.
Sota el lema ‘Futur, Preu, Valor’, la candidatura defensa mesures en aquesta línia, en pro de la valorització del cava. Des de Codorníu, el CEO de la companyia, Sergio Fuster, manifesta que “amb aquest marc de col·laboració reafirmem la nostra aposta per un model de viticultura sostenible, centrat en el respecte a l’origen per a generar valor més enllà del propi benefici“. De fet, aquest 2022 el 100% del raïm recollit per a la marca Codorníu ja serà ecològic fruit de contractes pluriennals de compra signats amb famílies de viticultors de la zona. Aquests contractes estableixen un preu mínim de 0,44€, però el raïm de guarda superior i ecològic, per exemple, enguany pujarà un 15% a 0,51 €/kg.
“Des de 2019, Codorníu va ser pioner al sector signant acords estables de compra a 5 anys vista amb productors de raïm ecològic. Aquest any el celler oferirà nous contractes pluriennals a 100 noves famílies de viticultors del Penedès (400 hectàrees)“. En total, aquest any el celler estima aportar al territori del Penedès 9,6 milions d’euros de facturació, un 15% més que durant 2021, repartits en més de 300 famílies de viticultors de la zona. “El celler, pioner en l’elaboració de cava, aposta així per una línia continuista en el Consell Regulador del Cava, que els darrers anys ha tingut com a principal objectiu revaloritzar el cava i reivindicar la seva qualitat“, comenten fonts de Codorniu.