Coincidint amb la commemoració dels 150 anys del primer cava, Codorníu ha volgut homenatjar el seu creador, Josep Raventós Fatjó. I ho ha fet amb un cava molt especial, un nou Gran Reserva de la col·lecció Codorníu Ars Collecta (72 mesos d’envelliment) elaborat amb una minuciosa selecció de raïm de les varietats pinot noir (35%); chardonnay (35%); xarel·lo (10%); parellada (10%) i macabeu (10%) de la verema de 2015, una de les millors dels darrers anys

El llançament també coincideix amb el Dia Internacional del Cava, el 12 de juliol, una celebració mundial en la qual es convida a compartir moments amb cava, idealment acompanyats amb la gastronomia preferida de cada persona.
 
Codorníu Ars Collecta Josep Raventós Gran Reserva és un cava molt gastronòmic que marida perfectament amb la majoria de plats, especialment els més estructurats i amb coccions lentes, i també amb plats principals de carn o peix condimentats, salaons, fumats i menjars orientals.
És idoni com a cava de sobretaula llarga.

De color groc pallós intens amb reflexos daurats molt vius i matisos porpres i de bombolla fina i delicada, en nas s’hi troben aromes de flors blanques i fruits vermells, els matisos més genuïns del raïm pinot noir. Aquestes aromes es tornen a notar en boca, on mostren cos i notable frescor. És cremós, delicat i llarg.

El nou cava s’integra a Codorníu Ars Collecta, la col·lecció més exclusiva del celler. Aquest ambiciós projecte, que tanca en el seu nom la seva filosofia (“art de la recol·lecció” i “col·lecció d’art”), va néixer el 2016 amb 5 caves de prestigi: Jaume Codorníu, 456, i La Fideuera, El Tros Nou i La Pleta. En el seu primer any de vida, Codorníu Ars Collecta ja va esgotar totes les existències en tot just uns mesos. Un any més tard, el 2017, es va estrenar amb la prestigiosa qualificació de “Cava de Paratge Qualificat” que llueixen els tres monovarietals La Pleta, El Tros Nou i La Fideuera. Avui, la col·lecció inclou 8 caves exclusius amb edicions limitades (s’han afegit a la col·lecció inicial l’Ars Collecta Blanc de Blancs, el Blanc de Noirs i el Grand Rosé), i ha rebut més de 350 premis i reconeixements a la seva qualitat.

Cava i art

Amb motiu del 150 aniversari del cava, Codorníu també estrena una visita molt especial al seu celler, que vol ser un tribut a un segle i mig d’art i cava. El recorregut inclourà els principals espais del celler creat per Puig i Cadafalch i permetrà descobrir els secrets de l’art de Codorníu des de fa 150 anys: l’ elaboració de la primera ampolla de cava, curiositats sobre la construcció dels edificis modernistes i un concurs de cartells revolucionari que es reedita aquest 2022. La visita també inclou una degustació de caves amb un aperitiu en una sala ‘clandestina’ del celler.

SOBRE CODORNÍU
La història de Codorníu es remunta a l’any 1551, quan Jaume Codorníu ja elaborava vi a Sant Sadurní d’Anoia. Anys més tard, el 1872, Josep Raventós Fatjó innovaria en el negoci familiar elaborant la primera ampolla de cava pel mètode tradicional. El 1885, Manuel Raventós, es va posar al capdavant de l’empresa, la va dedicar exclusivament a l’elaboració de cava i va iniciar la seva expansió internacional. Va ser aleshores quan l’arquitecte modernista Puig i Cadafalch va dissenyar la carismàtica i monumental Catedral del Cava. Avui, Codorníu és el major elaborador de cava ecològic del món, un posicionament que s’emmarca en el compromís del celler amb la viticultura ecològica i el seu propòsit corporatiu de donar valor a la terra. La previsió és que l’any 2024, la marca Codorníu sigui 100% ecològica, com altres cellers de Raventós Codorníu com Raimat, Parxet o Titiana.  Aquest 2022, ha rebut la certificació Biosphere, que reconeix a les empreses i entitats que aposten per una gestió respectuosa amb el medi ambient, la cultura i el retorn social i econòmic de les comarques de Barcelona.