Les activitats començaran el 19 dagost i tenen com a objectiu donar a conèixer els productes hortícoles de la comarca, alhora que es fomenta la producció i consum de varietats tradicionals. La tomaca (o tomàquet) i les varietats hortícoles tradicionals, aquest estiu, tornen a ser reivindicats pels establiments turístics de la comarca del Priorat mitjançant les Jornades gastronòmiques de la tomaca i lhorta del Priorat i la ja tradicional Fira de la Tomaca

Les activitats previstes, que tindran lloc entre el 19 dagost i l11 de setembre. Mentre que la Fira de la Tomaca arriba a la seva tercera edició (la primera té data de 2019), les jornades se celebren per segon any consecutiu. En tots dos casos, lobjectiu és donar a conèixer els productes hortícoles de la comarca, a la vegada que es fomenta la recuperació de varietats tradicionals i la seva producció i consum en els establiments turístics prioratins. En definitiva, es tracta de seguir posant en valor la tradició gastronòmica de la comarca, alhora que es mitiga la pèrdua de biodiversitat cultivada.

Pel que fa a les jornades, organitzades per lassociació Priorat Enoturisme, tindran lloc entre el 19 dagost i l11 de setembre i comptaran amb la participació d’una trentena d’establiments. Entre aquests establiments hi ha restaurants, però també allotjaments turístics, cellers, agències turístiques i molins doli. Pel que fa als negocis de restauració, les cartes daquells dies incorporaran tapes i plats elaborats amb productes hortícoles del Priorat acompanyats de vi de les dues denominacions dorigen de la comarca (DOQ Priorat i DO Montsant). En el cas dels allotjaments, cellers, agències i molins doli se sumen per primer cop a la iniciativa, tot oferint tastos de lhorta prioratina en la seva activitat quotidiana, ja siguin visites, estades o paquets turístics.

HORTICULTORS DE TOTA LA COMARCA

Pel que fa la Fira de la tomaca, els actes centrals tindran lloc a Falset entre els dies 19 i 21 dagost. La tarda del divendres 19 es donarà el tret de sortida oficial al certamen a labsis del Castell (amb una xerrada i un sopar a càrrec de Priorat Enoturisme), tot i que serà el cap de setmana (dissabte 20 i diumenge 21) quan les parades de tomaques ocuparan lesplanada de davant del Celler Cooperatiu de Falset. Un certamen en el qual hi participen horticultors de tota la comarca del Priorat, atès que, ja siguin professionals o afeccionats, tothom que ho vulgui està convidat a portarhi una mostra de les seves hortalisses, i en especial de les seves varietats de tomaca.

Tot plegat cal emmarcarho en un seguit d’iniciatives que, els darrers anys, shan impulsat a la comarca del Priorat. És el cas, per exemple, de la identificació i recuperació de varietats hortícoles tradicionals que va iniciar el 2017 el Parc Natural de Montsant; de la constitució de lassociació La Safranòria, que treballa per a la consolidació del banc de llavors del Priorat; o el naixement diniciatives particulars com La Somaia, dedicades a la producció dhortalisses singulars però també a la selecció, multiplicació i guarda de llavors de varietats autòctones. De fet, el divendres dia 19 (19.00 a labsis del Castell de Falset) està previst que la Fundació Miquel Agustí presenti els primers resultats de Sembrant Priorat, un projecte que, en aquests moments, impulsa el Consell Comarcal (a través del programa europeu PECT Pobles Vius i Actius), i que busca identificar les varietats tradicionals d’horta i fruiters de la comarca.

Una iniciativa que dona continuïtat a la tasca de recuperació i promoció de varietats tradicionals realitzada des de l’any 2017 pel Parc Natural de la Serra de Montsant i que fins ara ja ha pogut identificar una seixantena de varietats tradicionals d’horta i fruiters.