Les cinc empreses del Grup Reserva de la Tierra implicades (Viña Tridado SL, Reserva de la Tierra SL, Corporación Vinícola Solitierra SL., Golf Global Wines SL i Batevins SL.) així com els sis directius citats a declarar al Jutjat d’Instrucció Número 3 de Reus els dies 21 i 22 de setembre -davant del Jutge Diego Álvarez de Juan- haurien comès pressumptament els següents delictes:

1) Delicte contra la propietat industrial. Com a conseqüència de la utilització no autoritzada d’una Denominació d’Origen. El Jutge, en la seva resolució cita, per exemple, el cas de la DOQ Priorat. “El seu anagrama utilitzat en els distintius de garantia falsos, consta com a enregistrat a l’Oficina Española de Patentes y Marcas, com a marca ‘nacional M2625784X’ en vigor des de l’any 2004, sent aquest Consell Regulador el seu titular. D’altra banda, a l’Oficina de Propietat Intel.lectual de la Unió Europea consta la Marca denominada Priorat i una altra denominada Montsant”.

D’esquerra a dreta: Salustià Àlvarez (DOQ Priorat), Pilar Just (DO Montsant) i Joan Arrufí (DO Terra Alta)/ Foto: Vinassos

2) Aquest fets denunciats inicialment mesos enrere per les DO’S Terra Alta, Montsant i DOQ Priorat (després ampliat per la DO Tarragona i DO Catalunya) poder ser constitutius d’un Delicte d’Estafa i Delicte de Publicitat Enganyosa (art. 282 Codi Penal) al “posar al mercat uns vins indicant que són d’una Denominació d’Origen o d’una DO que no ho són, “suposa un acte d’engany suficient perquè el consumidor faci un acte de compra. El mateix passa amb els vins etiquetats com a Gran Reserva, Reserva o Criança i que en realitat no ho són pas. El mateix succeeix amb les empreses distribuidores (supermercats) afectatsafectades per aquest engany, participen en aquesta disposició del consumidor“.

3) Delicte de Falsetat Documental o Falsetat de Certificats. Els autors d’aquests fets, falsifiquen els Distintius de Garantia dels diferents Consells Reguladors i imiten els segells que presuposen la intervenció de les corresponents DO’S en la certificació d’un control de qualitat dels diferents vins. Es tractaria de la qualificació prèvia a la comercialització, procedència i compliment de les normes de cada DO. Una situació agreujada per l’enviament a la DO Terra Alta de documentació falsa relativa al destí de les partides de vi qualificades.

La citada resolució judicial explica que també s’han localitzat “casos de vins etiquetats com si fossin d’un Deneminació d’Origen, però amb marques no notificades als respectius Consells Reguladors. Una pràctica que s’ha documentat sobretot en vins destinats a l’exportació on les possibilitats de controls de les DO’S, són menors“. En aquest capítols d’haurien localitzat aquestes marques:

– DO Terra Alta: Escal Roja, Heredad Cheroga, Bota Real Gran Reserva, Valentía Simba Lion Crianza, Heredad Valentía, Barón de Gerard, Vega del Origen, Bota Real Crianza, Bota Real Reserva, Bota Real Gran Reserva, Vilamar Reserva i Vilamar Gran Reserva.

– DO Cataluña: Nerea Crianza i Nerea Reserva.

D’altra banda, una altra dada important a destacar en aquesta investigació seria la procedència d’una gran quantitat de vins comprats fora de Catalunya i que s’haurien comercialitzat com a vins de les cinc DO’s citades.  En aquest sentit, s’han pogut identificar un gruix de cisternes de lloguer que s’encarregaven transportar els litres de vi a doll adquirits a cellers no catalans i que després es comercialitzarien amb distintius d’origen de Catalunya.

Fonts policials expliquen que l’empresa disposava de cisternes externes de lloguer en diversos cellers de l’Estat Espanyol, concentrats bàsicament a la zona de la Manxa.

Alguns dels cellers que haurien estat proveïdors del grup Reserva de la Tierra serien: M.W.G.; Villamalea (Albacete); S. Coop. San Antonio Abad; Villacañas (Toledo); Coop. A. San Isidro; Mahora (Albacete); Nuestra Señora del Espino S. Coop.; El peral (Cuenca); Casa de la Ribera S. Coop.; Casas de Fernando Alonso (Cuenca); Vinícola de Tomelloso S.C.L.; Tomelloso (Ciudad Real); S.C.A. Nuestra Señora de Ruso; San Clemente (Cuenca); TJ Agricultura S.L.; Villanueva de la Jara (Cuenca); Dehesa lo Carracal S.L.; Bonete (Albacete); Coop. Virgen de Rosario; Bromate (Albacete); La Magdalena S. Coop.; Casas de Haro (Cuenca). També es detallen proveïdors d’altres zones de l’Estat com són Coop. Del Vino de Yecla “La Purisima” S.C.L.; Yecla (Murcia); Viñedos Anoriha S.C.; Ayora (València); Bodegas San Valero S. Coop.; Cariñena (Zaragoza); Bodega Santa catalina del Mañan Coop. V.; Manyar (Alicante); Destilerias Riojanas S.L. i Agoncillo (La Rioja).