El president de la marca col·lectiva de vins escumosos CORPINNAT, Ton Mata, ha emplaçat la Generalitat a “desplegar urgentment la Llei Catalana del Vi com una eina imprescindible per ordenar el sector i propiciar un escenari d’entesa que permeti agrupar tots aquells elaboradors de vi escumós del Penedès compromesos amb el territori i la qualitat“. El president de CORPINNAT ha demanat que el desplegament d’aquesta llei es faci efectiu abans de la verema de 2023, ja que porta més de dos anys en un calaix des que va ser aprovada pel Parlament el març de 2020. “Cal que l’administració  faci també la seva feina i desplegui aquesta llei que és el marc legal que ha de permetre una millor entesa en el conjunt del sector”, ha assenyalat Ton Mata en el discurs institucional que ha dirigit en la primera edició de la Nit de Verema CORPINNAT que ha reunit una cinquantena de comunicadors del món del vi al celler Torelló de Gelida. Mata ha posat especial èmfais en demanar a l’INCAVI que “arbitri per ajudar a crear un únic projecte de vins escumosos de qualitat del Penedès“.

El màxim representant de CORPINNAT ha destacat els principals valors que regeixin la marca col·lectiva (100 ecològics, 100% vinificats a la propietat, 100% verema manual, preus dignes garantits per al viticultor i marca d’ús exclusiu per als vins del territori Penedès) i ha fet èmfasi que “tots aquests requisits són per a tota la raó social un fet que ens fa únics”, ha dit.  Per al president de CORPINNAT, el desplegament de la nova Llei Catalana del Vi ha de servir “per definir i fixar els diferents models de producció (viticultor elaborador, vinificador elaborador, negociant, marquista i cooperativista) per tal de transmetre una informació transparent i veraç al consumidor i prestigiar el vi català“. CORPINNAT considera que el desplegament de la nova llei també és el primer requisit per impulsar un futur espai comú que permeti distingir i posar en valor els grans vins escumosos que s’elaboren al Penedès.

Ton Mata, President de la marca Corpinnat.

En aquest sentit, Ton Mata ha afirmat que des de CORPINNAT sempre s’ha valorat “l’impuls d’una Denominació d’Origen de vins escumosos del Penedès que integri les diferents sensibilitats del sector però sense renunciar als màxims estàndards de qualitat que, en el cas de CORPINNAT, estan recollit en el seu Reglament d’Ús“. Així doncs, Ton Mata ha insistit que des de CORPINNAT “continuen existint tres línies vermelles irrenunciables: vinificació 100% a la propietat, compliment de tots els requisits per a tota la raó social i l’exclusivitat d’ús de les marques només per als vins del territori“.

Mata ha finalitzat el seu discurs destacant el valor que ja ha adquirit la marca col·lectiva al mercat i ha conclòs: “els escumosos CORPINNAT només són CORPINNAT si a l’etiqueta hi diu CORPINNAT”. El discurs del president de CORPINNAT ha estat precedit per l’actuació de l’actor i humorista Fermí Fernàndez, que ha dedicat un monòleg al sector dels vins escumosos a través de la seva experiència personal i la d’alguns dels personatges que imita, com el periodista Carles Porta.

Balanç de verema d’aquest any 2022
Segons les dades recollides pels diversos cellers, “la nova realitat provocada pel canvi climàtic ha fet d’aquesta verema una de les més primerenques de la història al territori CORPINNAT“. En total, en aquesta verema s’han collit 5.764.584 kg procedents de 1.099,2 hectàrees: 638 de vinyes pròpies i 461,2 de vinyes amb contractes de compra a viticultors. En compliment del Reglament d’Ús de la marca, els cellers CORPINNAT aquesta verema han pagat el quilo de raïm ecològic com a mínim a 0,75€, 15 cèntims d’euro més que l’any 2018 quan es va realitzar la primera verema de CORPINNAT.