Els joves cuiners i cuineres seleccionats pel jurat elaboraran les seves receptes amb galera a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils. Els i les concursants són alumnes de centres formatius de Sant Feliu de Llobregat, Benicarló, Calella i Cambrils  

Vuit joves cuiners i cuineres han estat seleccionats pel jurat per participar a la final del 18è concurs de cuina “De la Mar als Fogons” de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, que es portarà a terme el proper divendres, 24 de febrer, en el marc del Mes de la Galera. Els i les semifinalistes d’enguany procedeixen de centres formatius de Sant Feliu de Llobregat, Benicarló, Calella i Cambrils.

La convocatòria “De la Mar als Fogons” està oberta a estudiants de cuina i direcció de cuina reconeguts pel Departament d’Educació de la  Generalitat de Catalunya i a ajudants de cuina que treballin o hagin treballat en algun restaurant de Cambrils amb edats compreses entre els 16 i els 26 anys (ambdues edats incloses).

El grup d’experts ha valorat totes les receptes que s’han presentat, tenint en compte criteris com la utilització de productes de la zona, i la correcta redacció de la fitxa tècnica, incloent les unitats de mesura que es necessiten per cada ingredient, així com els al·lèrgens.

El proper divendres, de 9 a 14 hores, els i les concursants que han passat aquesta primera fase hauran d’elaborar les seves receptes a les instal·lacions de l’Escola d’Hoteleria i Turisme i presentar els plats davant del jurat, que escollirà el primer i segon finalista. En acabar, a les 14 hores, es portarà a terme l’acte de lliurament de de guardons als guanyadors i guanyadores.

El regidor de Promoció Econòmica, Juan Carlos Romera, ha explicat que l’objectiu del concurs, en la línia de les jornades, és “posar en valor els productes de la Cooperativa i la Confraria, la qualitat de la restauració, l’ofici de cuiner i la tasca de les escoles per formar professionals i garantir un relleu generacional“.

El reconegut cuiner Carles Gaig és un dels membres del jurat 

El jurat de cuina està format per Carles Gaig, membre de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i estrella Michelin; Jordi Tranquilo, propietari i xef del restaurant La Stiva Ristorante Italiano, i diferents professors i professores de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils i de la resta d’escoles de Catalunya que participen en les jornades.

Per altra banda, els membres del jurat de taula són Pau Serra Pagès, president de la cooperativa de Cambrils; Joan Costa, pescador de la Confraria de Pescadors de Cambrils; Estefania Lopez de la Reina, directora de l’Hotel Termes Montbrió; Paco de la Rosa Torelló, enòleg i propietari de bodegues Torelló; Joan Carrión, periodista i director de la revista Vinassos, i Josep Sucarrats i Miró, periodista especialitzat en gastronomia i director de la revista Descobrir Cuina.

Els ingredients 

L’organització facilitarà als i les concursats una cistella d’ingredients per a l’elaboració de la recepta composta d’oli d’oliva, cebes, alls, tomàquet madur, pa, avellanes, ametlles i pinyons, julivert Manat, pelut, pebre blanc i pebre negre, sal, pebre vermell dolç, carxofa, calçots, sucre, galera, pebrot de romesco, arròs, fideus del número 2, llimona, taronja, farina de blat, vi blanc i brandi. A més, cada cuiner o cuinera podrà afegir a aquesta cistella sis ingredients, no processats, que haurà de portar el dia del concurs.

Els premis 

Tots els semifinalistes rebran una inscripció gratuïta al taller participatiu organitzat per la fundació Alicia per aprendre, practicar i compartir coneixements amb els seus experts, organitzat especialment pels participants del concurs “De la Mar als Fogons”. Aquesta experiència inclou una visita guiada a totes les instal·lacions de Món Sant Benet, així com l’entrada en la cuina del complex, reservada a molt poques visites.

A més del reconeixement, el primer i segon finalistes guanyaran un dinar per a dues persones al restaurant Rincón de Diego (amb estrella Michelin), una entrada a l’espai lúdico-termanal Aquatonic per a dues persones i un val per gaudir d’activitats nàutiques. El primer guanyador o guanyadora també s’emportarà un xec regal per la compra d’estris de cuina valorat en 150 euros.