Més de 90 cellers catalans i 4 associacions vitivinícoles es presenten a la Prowein sota la marca “Catalunya, on el vi és cultura” a l’estand que organitza el Departament d’Acció Climàtica, mitjançant Prodeca. Durant aquests dies, es presentarà la web Catalanwines.com, un projecte per a la promoció i la divulgació del vi català i de la cultura del vi en l’àmbit nacional i internacional. Les empreses catalanes participants aprofiten la participació a Prowein, la fira vinícola més prestigiosa d’Europa, per presentar internacionalment les darreres novetats comercials. Catalunya exporta els seus vins i cava a 157 mercats mundials: Alemanya és segon destí mundial i primer destí d’Europa, amb un valor importat de 71,39M€ l’any 2022

Els vins catalans enforteixen la seva presència aquests dies a la fira Prowein 2023, que se celebra del 19 al 21 de març a Düsseldorf (Alemanya), amb la presència de més de 125 cellers catalans de les 12 denominacions d’origen reconegudes a Catalunya, 90 dels quals (i 4 associacions vitivinícoles) sota la marca agroalimentària “Catalunya, on el vi és cultura”, organitzada a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant PRODECA.

L’estand institucional de Catalunya disposarà d’un espai d’exposició de més de 650m2, que permetrà mostrar el potencial vitivinícola del sector a un mercat estratègic agroalimentari com és l’alemany. De fet, en el cas del vi i cava, Alemanya i la Prowein són porta d’entrada al mercat europeu i les empreses catalanes participants tindran l’oportunitat de mostrar els seus productes a compradors de més de 60 països.

PROWEIN 2022 – Düsseldorf _Prodeca i cellers catalans

Prowein és la fira vitivinícola més prestigiosa d’Europa i compta amb la participació de prop de 6.000 expositors internacionals i una presència de visitants estimada superior als 60.000 compradors. La fira està dirigida exclusivament a públic professional, que pertanyen, entre altres, als sectors de serveis de càtering, hotels, restauració, botigues de vins i licors, botigues al major i al detall, importació i exportació o venda per internet. De periodicitat anual, la fira recupera aquest 2023 les seves dates habituals de celebració després de les cancel·lacions del 2020 i 2021 i el canvi de dates del 2022. La participació institucional de Catalunya a Prowein a través de PRODECA respon a l’aposta comercial del sector en l’àmbit internacional. La participació a la fira dona la possibilitat als cellers participants a establir i consolidar contactes comercials en un dels principals mercats compradors de vins i caves catalans.

La web internacional Catalan Wines
El director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí, i la directora general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Balcells, presentaran el dilluns 20 de març a les 10.30 la web internacional catalanwines.com per a la promoció i la divulgació del vi català i de la cultura del vi. Aquesta nova eina, gestionada per INCAVI, es posa al servei del conjunt del sector vitivinícola i vol ser la porta d’entrada al vi català al públic internacional que vol conèixer la realitat i història dels vins i vineys de Catalunya.

Aquesta pàgina web dona compliment al Pla Estratègic de l’INCAVI, #HortizóINCAVI2025 que va ser elaborat de forma consensuada amb el sector i els seus diversos agents. D’aquesta manera, es posa en funcionament un portal web que aglutina la història, les Denominacions d’Origen i marques col.lectives, segells de qualitat, els cellers i les propostes enoturístiques del país per a presentar-los explicar-los arreu del món.

Novetats comercials dels cellers catalans a Prowein
Prowein també serà una oportunitat perquè les empreses participants sota la marca “Catalunya, on el vi és cultura” presentin les seves darreres novetats comercials i corporatives. El certamen és l’ocasió ideal perquè els cellers donin a conèixer els seus nous vins i caves al públic internacional, com Buil & Giné, Clos Montblanc, Empordàlia, Sumarroca, Vinya Escudé, Avgvstus Forvm, Acústic, Albet i Noya, U mes u, Caves Bolet, Vinícola de Nulles o Wine in Tube, per exemple. Aquesta darrera empresa també té previst la presentació d’un nou format d’envasos per millorar la preservació i el transport dels productes i reduir l’impacte ambiental. La patronal del cava AECAVA, que participa a Prowein amb 11 cellers, estarà present per primera vegada sota la denominació “Comtats de Barcelona”.

Prowein és un espai de trobada, de celebració i presentació de novetats per als cellers catalans. Acústic, que enguany commemora el seu 20è aniversari, anuncia el seu nou celler de 2.000 m2 a la Finca l’Hostal, als afores de Marçà (Priorat). Buil & Giné rebrà novament l’Or en l’edició 2023 de Mundus Vini, de la prestigiosa capçalera alemanya Meninger Verlag, pels vins Giné Giné i Joan Giné. Aquetes seran algunes de les activitats que s’anunciaran en el marc de la Prowein.

Alemanya, porta d’entrada del vi a Europa
El sector del vi i cava va exportar 632,20 M€ el 2022, el que suposa un creixement de l’1,97% en valor i un descens del 2,77% en volum respecte al 2021. El cava es consolida com a motor del sector amb el 50% del valor i 55% del volum exportat, i un creixement del 5,11% en valor i un 6,75%. En canvi, el vi, per la davallada dels dos principals mercats de destí (Regne Unit i els Estats Units), ha disminuït les seves exportacions un 3,24% en valor i un 17,38% en volum respecte al 2021.

Una imatge de l’edició celebrada l’any passat.

Catalunya exporta els seus vins i cava a 157 mercats mundials. Més del 44% s’exporta a països de la Unió Europea, mentre que el 55% a mercats tercers. La Unió Europea representa gairebé la meitat del consum mundial de vi i cava: segons dades d’Euromonitor Internacional, per als proper quatre anys es preveu que l’increment de consum sigui superior al 4% en volum. Alemanya, segon destí mundial de les exportacions de vi i cava de Catalunya i primer destí d’Europa, ha importat els vins i caves catalans per un import de 71,39M€ amb una disminució respecte a l’any anterior del 4,58% propiciat per la davallada del consum a les llars (4%) i de les importacions del mateix mercat (21,75%).

Per a tots aquests motius, Prowein és la porta d’entrada a altres mercats europeus per a moltes empreses vitivinícoles catalanes. La preferència per a vins de la mateixa UE, vins amb DOP o IGP i vins varietals fa que els cellers catalans siguin especialment apreciats al mercat europeu.