Albiol, va aconseguir l’any passat la tercera posició. El concurs d’enguany ha comptat amb disset participants

Anna Casabona ha aconseguit la segona posició mentre la tercera plaça ha estat per Marta Cortizas. El veredicte s’ha donat a conèixer en el decurs del sopar de La Nit dels Sommeliers 2023 celebrat a les instal·lacions del Restaurant del Club Nàutic de Salou.

En una final molt disputada, Albiol, Casabona i Cortizas han arribat a la prova final després de superar una primera prova en la qual hi han pres part un total de 17 participants d’arreu de Catalunya.

En el moment de rebre aquest guardó, de les mans de la consellera d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà. Albiol ha volgut agrair a la seva família “la paciència i el suport que li han dispensat durant tants anys de formació i de professió” al capdavant de l’enoteca Divins ubicada a la ciutat de Martorell. Albiol ha encoratjat també a les noves generacions de sommeliers professionals “perquè continuïn en aquesta línia de formació continuada i per mantenir aquest llistó tan alt que té actualment la sommelieria a Catalunya“. Albiol havia aconseguit la tercera plaça en el concurs realitzat l’any passat a Girona. El guanyador, juntament amb Anna Casabona i Marta Cortizas, representaran la sommelieria catalana al Campionat d’Espanya que se celebrarà a Madrid els dies 19 i 20 d’abril.

Currículum del guanyador i dues finalistes

Toni Albiol. Sommelier per l’Escola Espiells, MBA a Belpost i tècnic en Tast de Vins en el Centre Cultural Família Torres. En l’actualitat, és gerent i sommelier a l’Enoteca Divins de Martorell. Compta amb una àmplia experiència professional en formació i comunicació de la cultura del vi a ràdio (El Tirabuixó) i TV Baix Llobregat.

Anna Casabona. Nascuda a Valls. Sommelier i enòloga per la Universitat Rovira i Virgili i Diploma WSET Londres. Actualment, és sommelier i delegada comercial de Juvé & Camps i Primeres Marques, amb més de 20 anys d’experiència al capdavant de la botiga de vins El Rebost de Valls i set anys al Celler de Capçanes.

Marta Cortizas. Sommelier per l’Instituto Galego do Vino. CETT i Diploma WSET3 de Londres. Té experiència laboral al Restaurante Casa Olla i actualment és sommelier al Celler de Can Roca de Girona.

Presència de la consellera Teresa Jordà

Durant l’acte protocol·lari celebrat a Salou, la Consellera Jordà ha destacat “la feina que s’està realitzant en el món del vi a nivell de promoció i la tasca que els sommeliers realitzen per tal de prescriure els magnífics vins que s’elaboren a Catalunya“. Jordà va recordar també la importància que “la nostra pagesia suposa en tot aquest procés i la tasca de preservació del nostre territori que es porta a terme des d’aquest sector“.

Per la seva part, l’alcalde de Salou Pedro Granados, va destacar “la importància que el món del vi i de la vinya ha tingut en la història de Salou. Una història que es remunta segles enrere amb la importància del port natural de Salou i de la figura del rei Jaume I en la promoció comercial de productes d’aquest territori al llarg de la Mediterrània“. Granados va explicar també que actualment des del consistori salouenc, s’està treballant en “la recuperació de varietats que temps enrere havien ocupat una bona part del terme salouenc“. “De fet, el món de la vinya i del vi és fàcilment palpable al llarg del nostre terme, des del jaciment del Barenys fins a una de les nostres cales més simbòliques anomenada Cala Vinya“, va manifestar Granados.

La Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers, Anna Vicens, va remarcar l’alt nivell dels concursants i va agrair la “gran col.laboració que hem tingut enguny de les poblacions i dels consistoris de Reus i de Salou“.

Durant La Nit del Sommelier també es va fer el lliurament de premis a diferents professionals del panorama vitivinícola actual, resultat de les votacions realitzades pels socis de l’Associació Catalana de Sommeliers setmanes enrere. En aquesta ocasió, els guardonats van ser:

Soci d’Honor: atorgat a l’actor tarragoní Fermí Fernàndez. Al llarg de la seva carrera ha representat l’obra ‘El Sommelier’, escrita pel falsetà Toni Orensanz.

– Premi a la Trajectòria 2023: lliurat a Toni Bru, propietari i ànima del restaurant Celler de L’Aspic de Falset.

– Premi al Millor Comunicador 2023: a la periodista de la revista Arrels, Margalida Ripoll.

–  Premi a la Millor Iniciativa Solidària 2023: Fundació Mas Albornà.

– Premi al Millor Celler amb oferta enoturística 2023, a Vinyes Domènech de Capçanes.-

– Premi a la millor sala: al Restaurant L’Aspic de Falset.

Les proves que els diferents professionals de l’Associació Catalana de Sommeliers s’han realitzat a les instal·lacions de la Llotja de la Cambra de Comerç de Reus i al Saló dels Miralls del Círcol.

La proposta gastronòmica del citat sopar (que va reunir prop de 130 persones) va ser elaborada pels germans David i Antonio Manuel Cortés, va comptar també amb l’elaboració de diferents platerets de les Estrelles Michelin Jeroni Castell del Restaurant Les Moles d’Ulldecona, Arnau Bosch de Can Bosch de Cambrils, Pep Moreno, del Restaurant Deliranto de Salou i de Rafel Múria, del Restaurant Quatre Molins de Cornudella del Montsant. Prèviament, les diferents Denominacions d’Origen catalanes amb vinyes a les comarques de Tarragona, van oferir un tast dels seus vins als assistents.