El Pas de l’Estudiant neix d’una vinya homònima, que rep el nom pel camí que feien a peu els nens de la Serra d’Almos fins a Capçanes per anar a l’escola, un trajecte de cinc quilòmetres i mig. La finca està ubicada en una pendent de vertigen treballada amb bancals vells de pedra seca i amb aigüeres fetes a mà que eviten la seva erosió. Actualment, Josep Grau treballa per a recuperar l’essència del territori restaurant la finca en el seu estat original de 1947

Josep Grau Viticultor amplia la seva gamma de vins amb El Pas de l’Estudiant, un coupage de garnatxa peluda i carinyena que ret homenatge a “un dels paratges més impactants i de gran bellesa del Priorat”, en paraules del propi Josep Grau. El nom del vi i de la vinya, plantada l’any 1947, prové del camí que creua per la part superior de la vinya i que feien cada dia a peu els nens de la Serra d’Almos fins a Capçanes per anar a l’escola (un trajecte de cinc quilòmetres i mig).

Tota la vinya està orientada al nord, a uns 320 metres d’altitud, però situada en una pendent de vertigen treballada amb bancals vells de pedra seca i amb aigüeres fetes a mà que eviten la seva erosió, inclús en els temporals més severs: a la part inferior es cultiva garnatxa peluda i a les més altes, carinyena. La ubicació tan pròxima al Mediterrani fa que estigui exposada a la llum no únicament del sol, sinó també la llum que es reflecteix al mar.

A causa d’un accident de l’antic propietari fa quaranta anys, unes parts de la finca van caure en estat d’abandonament i el bosc les va absorbir. De fet, només 1,5 hectàrees de les quatre que hi ha estan en plena producció per a treballarles. Un dels compromisos de Josep Grau i del celler que dirigeix amb la zona i el territori passa per a recuperar l’estat original que tenia el 1947.

El Pas de l’Estudiant 2021 està marcat per la gran nevada de principis de gener a la comarca. El fred extrem, que va congelar la neu durant dues setmanes, va sanejar la vinya i li va donar a la planta una reserva hídrica, fonamental en aquesta zona a causa de les llargues sequeres. Així mateix, aquest fenomen porta també grans notícies al celler, ja que, “els anys de nevades porten vins amb un component màgic que els fa especials”, assenyala Grau. A més a més, és un vi amb molt caràcter, gràcies al sòl calcari-pedregós que veu créixer la vinya, que es treballa de manera totalment ecològica.

Comparativa del territori: a l’esquerra, estat al 1946, i a la dreta, estat actual.

Gràcies a la reserva d’aigua, la planta va brotar amb força, va tenir una bona floració i un quallat homogeni i consistent“, expliquen fonts dels cellers. Els vents també han estat favorables per treballar-hi, ja que ha permès al celler fer pocs tractaments i intervencions. El vent nord-est (serè) saneja la vinya amb força i el vent sud-oest (garbí) aporta, en els mesos de major sequera i calor, la humitat del mar, que és retinguda per la composició del sòl. També reté la temperatura en el subsol d’on s’alimenten les velles arrels. D’aquesta manera, a mitjans de setembre es verema amb una sanitat excel·lent.

Un cop arriba al celler, se selecciona gra per gra per a passar després a fermentar en àmfores fetes d’argiles toscanes crues. Allí fermenta durant 25 dies amb petits remuntats a mà. Es realitza una extracció molt suau per a mantenir el caràcter tan particular de la vinya. Posteriorment, el most es trasllada a botes velles de roure francès de 300 litres, on realitza una criança de 9 mesos. Abans de sortir al mercat, reposa uns mesos a l’ampolla.

La nota de tast per Josep Grau

A la copa, el vi mostra una presència etèria que ens embolcalla i ens omple d’aromes, fent present la fruita vermella que ens recorda les cireretes del bosc que envolta la vinya. Mica en mica, el vi creix fent-se absolutament gran, amb un equilibri meravellós. És un vi pur, net y vibrant, que ens fa mantenir-nos atents a la seva evolució a la copa i que desperta admiració a cada minut que passa, per la seva complexitat. En boca, té gran profunditat, una cirera final que ens transmet la dimensió de la seva concentració, plena de finor”.

Josep Grau Viticultor

Josep Grau Viticultor és el gran projecte de vida de Josep Grau, on es busquen vins autèntics i amb molt poca intervenció, sense artificis, que respectin el llenguatge natural de la vinya. Els primers passos es van donar el 2003, quan van néixer les primeres 300 ampolles d’un projecte radicat a la DO Montsant que el 2016 es va estendre també a Gratallops, a la DOQ Priorat, un territori pel que Grau s’ha sentit sempre atret i que suposa la culminació d’un somni vitivinícola per a ell i la seva família.

La filosofia de Josep Grau Viticultor es fonamenta en “el respecte per la naturalesa, l’elaboració de vins sincers, que tinguin identitat del territori i siguin capaços de transmetre la força del paisatge. El viticultor i cellerer considera l’elaboració del vi com una forma bella de connexió amb l’entorn natural“.