Perelada celebra el seu centenari portant alguns dels millors tresors de l’Empordà a l’IDEAL Centre d’Arts Digitals

. Una mostra immersiva permet entrar al Castell Perelada, passejar pel seu claustre medieval i la seva biblioteca o sobrevolar les vinyes més espectaculars de l’Empordà

’Perelada 100. Els sentits de la història’ inclou un tast immersiu de vins i exhibirà joies artístiques de Peralada, com pintures, llibres incunables i vestits lluïts en el seu prestigiós festival de música

Perelada i l’IDEAL Centre d’Arts Digitals traslladen una part de l’Empordà a Barcelona durant tres dies (5, 6 i 7 de maig) amb ‘Perelada 100 – Els sentits de la història‘. Es tracta d’una mostra immersiva que proposa un autèntic viatge virtual al món de Peralada: el seu icònic castell del segle XIV i les col·leccions d’art i llibres d’incalculable valor que amaga, així com les millors imatges dels seus màgics festivals de música, o els espectaculars paisatges de les seves vinyes. També inclou una part expositiva amb peces d’art valuoses traslladades des de la biblioteca i el museu del castell, i un tast de vins immersiu i inèdit.

La mostra és una iniciativa de Perelada (empresa familiar que inclou el celler, el festival de música i el castell entre una àmplia proposta d’oci i cultura) amb motiu del seu centenari. En la seva presentació, Javier Suqué, president i copropietari juntament amb els seus germans, ha destacat que “Celebrem 100 anys amb un viatge virtual a Perelada, obrint les seves portes i compartint tot el seu llegat artístic, els seus paisatges i el seu festival de música. Però ho fem amb la mirada posada en el futur i amb l’ambició de consolidar-nos com un destí d’oci i cultura realment únic a Europa i de seguir enfortint la marca Empordà.”

Miguel Suqué ha destacat alguns dels ‘tresors’ que es poden veure a la mostra, com un incunable, capitells del segle XII, pintures religioses i, també, curiositats com una peça d’un Hispano Suiza, la marca fundada per Damià Mateu. Per la seva part, Isabel Suqué ha explicat que, en alguns passis, la mostra inclourà un tast del festival, amb actuacions en directe del director d’orquestra Marc Timó, o del ballarí Botis Seva, Premi Carmen Mateu 2023.

‘Perelada 100 – Els sentits de la història’ és una creació d’ IDEAL Barcelona i la productora Layers of Reality.

Viure l’Empordà amb els 5 sentits
Des de les sales immersives d’IDEAL, les arts digitals traslladaran el visitant a l’Alt Empordà. La veu de la tramuntana, símbol empordanès, conduirà el visitant per diferents espais, com el claustre gòtic del segle XIV del Convent del Carme, els espectaculars jardins de Perelada que acullen el festival de música, l’increïble paisatge de Garbet, amb els ceps situats en amfiteatre mirant al Mediterrani, o la biblioteca del castell, amb més de 100.000 exemplars de gran valor, alguns d’ells incunables.

En cadascun d’aquests espais, el visitant podrà tastar un dels vins més icònics de Perelada. En una altra sala, i amb l’ajuda d’ulleres de realitat virtual, el visitant caminarà per l’interior del nou celler, inaugurat el 2022 i elogiat per la seva arquitectura innovadora i integrada en el paisatge.

A la part expositiva, es mostren alguns tresors de Perelada traslladats des del museu, la biblioteca o l’església del castell. Entre tots ells, es troben un capitell i un cap de Sant Pere esculpits el segle XII pel Mestre Cabestany; pintures religioses del segle XV de Hans Memling i Petrus Christus II; dos llibres incunables (La cosmografia de Ptolomeo,  imprès el 1482) i Crònica de Nuremberg (imprès el 1493); peces de la col·lecció de vidre del segle XV; o els vestits que lluïen la Reina i Rigoletto a l’òpera The Fairy Queen de Henry Purcell, representada al festival l’any 2022.

Cent anys d’un somni
La part expositiva de la mostra també inclou un breu recorregut històric que arrenca el 1923, quan la família Mateu, dedicada al comerç del ferro i fundadora de la Hispano-Suiza, s’instal·la al Castell Perelada. L’objectiu de Damià Mateu i el seu fill Miguel era ubicar-hi les seves col·leccions d’art, que se sumarien a les que guardaven en el castell els comtes de Peralada. Un llegat de gran valor que no ha deixat de créixer i que avui inclou una biblioteca amb més de 1.000 exemplars, alguns d’ells incunables, i més de 1.000 edicions del Quixot; un museu del vidre i la ceràmica amb més de 2.500 peces que van des l’Egipte faraònic fins al segle XIX, o una col·lecció de pintura religiosa i escultura.

Fa cent anys, però, els Mateu també tenien un gran somni: revitalitzar la llarga tradició vitivinícola de la zona. Aviat van començar a elaborar els seus primers vins al celler situat sota el Convent del Carme, adjacent al castell, i que ja utilitzaven els monjos carmelites. Amb els anys, aquells vins van anar enamorant el públic i personatges de renom com el mateix Eisenhower. Als 60, començaria l’expansió internacional i la compra de vinya pròpia, i els 90 marcarien una fita històrica amb una clara aposta per la qualitat. El 2022, Perelada inaugurava un innovador nou celler, el primer d’ Europa amb segell LEED Gold, la màxima certificació de sostenibilitat a nivell mundial.

En aquest context, en les últimes dècades del segle XX, creixia al voltant de Perelada una oferta d’oci i cultura única que inclou, més enllà del castell i el celler, el Festival de Peralada; un hotel 5*, un casino, un Golf i quatre restaurants de primer nivell, un d’ells amb *Michelin.

Sobre Perelada
Fundada el 1923 pel Miquel Mateu Pla, Perelada va revitalitzar la tradició vinícola de l’Empordà des dels seus orígens. Una cultura del vi que en el cas de Peralada es remunta al segle XIV, quan els frares carmelites del Convent del Carme produïen vi per proveir tota la regió.
Gràcies a l’esforç de tres generacions de la família Suqué Mateu en la plantació i adquisició de vinyes seleccionant les millors finques de la comarca, formant un equip d’enòlegs de gran prestigi i invertint en desenvolupament i recerca, Perelada ha consolidat una oferta amb una gran personalitat, capaç de satisfer els gurmets més exigents, d’obtenir el reconeixement de la crítica internacional i d’aprofitar al màxim l’enorme riquesa vitivinícola de l’Empordà.

Avui, Perelada s’ha consolidat entre els cellers de més qualitat, carisma i tradició del nostre país i ha propiciat que l’Empordà, la regió vinícola més antiga de la Península, hagi experimentat un ressorgiment espectacular.