De fet, la connexió i estreta relació entre Reserva de la Tierra i Topil Tarraco SL quedaria clara per un fet determinant: una i altra compartien un destacat càrrec directiu ja que Cristina V. G. seria alhora apoderat mancomunat de la primera i administrador únic de la segona, aquesta ubicada a la Terra Alta, en concret a la població de Gandesa

Segons es va derivar de les primeres investigacions del Jutjat Número 3 de Reus, el funcionament entre ambdues empreses hauria estat el següent: part dels guanys de Reserva de la Tierra es canalitzaven cap a Topil Tarraco SL. Aquesta societat actuava com una mena d’intermediari en la facturació de la compra de grans quantitats de vi a doll. L’empresa subministradora (o el productor de vi) facturava a Topil Tarraco el vi que descarregava directament a cisternes del Reserva de la Terra, i Topil Tarraco SL facturava aquest vi però més car a l’empresa ‘desapareguda’ ubicada Borges del Camp. Amb aquest mecanisme Topil Tarraco SL, hauria obtingut uns beneficis de més de 250.000 €/any. En relació a Topil Tarraco, segons la informació mercantil consultada tindria una única persona en nòmina i, si bé la seva seu oficial és al Poligon Industrial Plana de Gandesa, segons el directori de Cellers de la DO Terra Alta, la seva oficina hauria estat situada en algun moment a Reus, al carrer Orient.

Diem desapareguda perquè -tot i existir un procés penal contra Reserva de la Tierra amb uns presumptes delictes contra la propietat industrial, delicte d’estafa i publicitat enganyosa, delicte de falsetat documental i de certificats de garantia, el Jutjat Mercantil número 1 de Tarragona va resoldre el concurs de creditors venent els actius a una gestora de fons de capital privat anomenada Sherpa Capital. Actualment a la seu de l’antiga Reserva de la Tierra opera l’empresa Terra Cellars que comercialitza alguns dels vins elaborats inicialment per Reserva i fora de les cins DO’s catalanes.

La investigació en curs vol avaluar l’impacte del vi facturat per Topil Tarraco SL en tot aquest procés en el que presumptament s’haurien falsificat milions i milions de segells de garantia de cinc denominacions d’origen catalanes que van denunciar l’octubre de 2020 aquesta situació. Un fets que suposarien la comercialització de vins amb els segells de garantia de les ampolles falsificats i que haurien d’haver acreditat l’origen dels respectius vins. Les investigacions apunten a un possible frau que podria haver superar els 50 milions d’ampolles en més de cinc anys.

Citats a declarar el 21 de juny

Les diligències d’aquest procés judicial faran d’altra banda un pas més endavant el proper dia 21 de juny en el que estan citats a declarat davant el Jutge Diego Álvarez de Juan els diferents implicats de les empreses investigades. En aquesta data -segons avança el diari digital Vadevi– hauran de personar-se en els Jutjats de Reus els administradors i socis de les empreses Bodegas Altza SL, Viña Tridado, Reserva de la Tierra Frutos, en concret estan citats Felipe F. G i Néstor G. S. Recordem que el primer, Felipe F. G, soci principal de la citada companyia, ja va ser citat a declarar el 29 de setembre de l’any passat. En aquell moment, va determinar no respondre a cap pregunta de les diferents parts personades.

Una altra de les situacions que el Jutge vol aclarir en aquest punt és el paper que l’empresa d’arts gràfiques ubicada a Molina de Segura (Múrcia) Adhesivos Orcajada ha jugat en tot aquest procés delictiu ja que a les seves instal·lacions s’haurien imprès més de 50 milions de segells de garantia falsificats, segons es desprén de les investigacions realitzades pel cos dels Mossos d’Esquadra. El Jutge Diego Álvarez de Juan va decidir mesos enrere imputar el seu propietari Pedro Orcajada i també haurà de declarar properament.

 

EL RESPONSABLE DE LA IMPREMTA DE MÚRCIA QUE VA IMPRIMIR ELS SEGELLS PRESUMPTAMENT FALSIFICATS SERÀ CRIDAT TAMBÉ A DECLARAR COM A IMPUTAT