Can Matons, “el projecte vitivinícola que reuneix vins que respecten la història, tradició i llegat de la D.O. Alella“, ha presentat la seva nova gama d’escumosos: Titiana de Can Matons. Es tracta d’una col·lecció de 3 vins gastronòmics: Titiana de Can Matons Pansa Blanca 2016, Titiana de Can Matons Pinot Noir 2018 i Titiana de Can Matons Vi de Guarda 2013 (chardonnay i pinot noir)

Tots tres neixen de vinyes situades molt a prop del mar, a la part de la citada Denominació d’Origen situada al Maresme. Aquesta proximitat fa que el mar actuï com a regulador de temperatura, mantenint-la entre 20 i 25 graus, i dóna com a resultat un raïm de maduració ràpida i excel·lent per a fer escumosos.

 En aquest sentit, l’enòleg del celler, Xevi Carbonell: “Com sempre, per a Can Matons, el més important és l’origen, la vinya. No el mètode d’elaboració. En aquest cas, les vinyes, a tocar del mar, ens donen un raïm perfecte per a fer un excel·lent escumós que se surt de l’habitual: un vi gastronòmic amb bombolla. Un escumós de terroir, que reivindica el seu origen d’Alella”.

“

La marca Titiana -explica Carbonell- s’incorpora així a Can Matons i a la D.O. Alella seguint l’aposta de Raventós Codorníu, propietària dels cellers, de posar en valor i reivindicar l’origen i el terroir de tots els seus vins. Can Matons també vol contribuir així a reivindicar l’excel·lència de la D.O Alella, la més petita del país, però bressol de grans vins i, també, de grans escumosos”.

 La presentació dels espumosos de Can Matons s’ha fet avui al celler, amb l’enòleg Xevi Carbonell, Ricard Rofes, responsable del projecte, i el president de la D.O. Alella, Joaquim Batlle.

Titiana de Can Matons Pansa Blanca 2016



En paraules de l’enòleg, Xevi Carbonell, “és el més genuí de la col·lecció, el més madur, afruitat, el que respecta més la varietat“.  Es tracta d’ un escumós 100% pansa blanca (la varietat autòctona de la D.O. Alella) plantada al poble de St. Fost de Campsentelles, a la falda de la serralada de la Marina, en una vinya de textura sorrenca (sauló), pobra en nutrients, amb poca retenció d’aigua i pH moderat.

 Després d’una verema manual, es premsa i fermenta en barriques de roure francès i una petita part en dipòsits d’ acer inoxidable i envelleix durant 40 mesos. El resultat és un vi de color groc pujat amb aromes de fruita blanca i de pinyol junt amb notes de flors seques. En boca és ampli, estructurat i llarg. Se n’elaboren entre 10.000 i 15.000 ampolles.

Titiana de Can Matons Pinot Noir 2018

És el més fresc de la col·lecció, el més elegant, el més clàssic dels tres“, segons Xevi Carbonell. És un escumós 100% pinot noir d’una vinya plantada fa més de 20 anys entre Alella i Tiana, de sòl franc-arenós amb barreja de sauló i argila.

Per a la vinificació es premsa el raïm sencer i es fermenta a una temperatura controlada de 16ºC. Després d’un envelliment de 24 mesos, el resultat és un vi rosat pàl·lid amb aromes de fruites vermelles del bosc on destaca la nota de gerd. En boca és corpulent, saborós i amb un post-gust molt llarg. Ideal com a aperitiu. Se n’elaboren entre 10.000 i 15.000 ampolles.

Titiana de Can Matons Vi de Guarda 2013

En paraules de l’enòleg: “Representa la sorpresa dels envelliments: un vi de 10 anys que manté tota la tensió, la fruita i molt viu.” Es tracta d’un escumós fruit d’una selecció de les varietats chardonnay (64%) i pinot noir (36%) plantades al poble d’Alella i amb una llarga criança. A la vinya de chardonnay predomina el sauló més groller i cru, que genera un raïm molt concentrat. El pinot creix en una parcel·la amb presència d’argila vermella permetent mantenir la frescor.

Després d’una verema manual, ve el premsat del raïm i fermentació a temperatura controlada de 17ºC en botes de diferents mides de roure francès de gra fi. “El resultat és un vi de bombolla fina, color groc palla amb reflexes daurats i aromes de fruita blanca molt madura. En boca és ampli, estructurat i voluminós amb notes de torrats i brioixeria com a resultat de la llarga criança. Perfecte per acompanyar carns i plats més contundents“. Se n’elaboren només entre 4.000 i 6.000 ampolles.

Sobre Can Matons

Can Matons és un projecte vitivinícola que elabora vins de vinyes històriques, amb petites produccions i respectant la tradició i l’enorme llegat d’una de les D.O. més antigues de la península: Alella. Va néixer l’any 2021, és hereu de l’emblemàtic i prestigiós Marquès d’Alella i pren per nom el de la masia històrica (segle XVIII) que s’erigeix entre les seves vinyes de Santa Maria de Martorelles (Vallès Oriental).

Can Matons es va presentar amb el llançament de 5 nous vins ‘pensats des de la vinya’ i que posen en valor el territori: dos vins de poble, dos vins de vinya única i un genèric. El denominador comú és la varietat autòctona de la zona (pansa blanca) i la singularitat de les vinyes, totes elles històriques i, en alguns casos, plantades abans de la fil·loxera, la plaga que va arrasar el país durant el segle XIX. Un altre denominador comú és la cura del cep perquè el vi sigui l’expressió més honesta del terroir on ha nascut.