Aquest nou sistema dotarà al consumidor de garanties de procedència, producció i sostenibilitat del vi. Aquest projecte s’ha plantejat per a que sigui escalable en un futur a tot el sistema d’elaboració de vi de Catalunya

La directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, ha anunciat en el marc del Congrés Mundial de la Vinya i el Vi que organitza l’OIV, que enguany s’ha celebrat a Jerez de la Frontera (Cadis), que el 2024 totes les auditories de Vins de Finca Qualificada es faran amb l’aplicació de la tecnologia blockchain, que permetrà assegurar la democratització del sistema, el reforç de la garantia d’origen i la reducció de les càrregues administratives associades a l’auditoria anual.

Balcells ha detallat que “es tracta d’un projecte de gran dimensió: en un futur volem incorporar-hi el conjunt de les Denominacions d’Origen, i això es tradueix en més de 750 operadors. El proper pas és licitar aquest 2023 per poder implementar aquesta tecnologia en tots els Vins de Finca Qualificada l’any vinent tal i com ho preveu el Pla Estratègic“.

Aquest nou programa, consistirà en unificar en una sola plataforma els diferents agents que intervenen a la cadena de valor de la producció vitivinícola. Des de la producció del raïm per part dels viticultors fins a les auditories d’origen i qualitat realitzades per entitats certificadores acreditades, passant pels cellers elaboradors de vi i per les denominacions d’origen, i finalment, per les autoritats competents. “Aquesta plataforma permetrà generar un entorn de confiança que possibilita interconnectar les accions realitzades per cada actor i facilitar, a través de l’automatització i la interconnexió de processos, la comunicació entre ells i la comprovació posterior per part dels auditors i, en definitiva, proporcionarà tota la informació rellevant d’una traçabilitat segura al consumidor“, expliquen.

L’ús de blockchain dotarà al consumidor final de garanties de procedència, producció i sostenibilitat, aspectes que cada cop tenen més pes a l’hora d’adquirir un producte i que n’augmenten la seva notorietat. “A Catalunya el sector vitivinícola és referent i des de l’administració pública estem impulsant polítiques d’innovació per garantir-ne el seu valor. Cal que el consumidor tingui aquesta percepció quan ha de triar un vi, i, en aquest sentit, aquesta tecnologia també ho refermarà“, ha remarcat la directora de l’INCAVI.

Per a la seva propera materialització, el Departament d’Acció Climàtica i l’Incavi comptarà amb el suport de la secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat. Qualitat i traçabilitat, digitalització eficient, desburocratització i sostenibilitat del sistema de producció del raïm i de l’elaboració del vi. “A Catalunya, estem apostant per la innovació per fer front als reptes de futur: qualitat i traçabilitat. Per abordar-los, proposem utilitzar la tecnologia Blockchain, que proporciona transparència, traçabilitat i seguretat en la cadena de valor del vi“, ha destacat Alba Balcells.

L’aplicació d’aquesta tecnologia permetrà una desburocratització i agilització de les obligacions dels cellers amb l’administració pública. Els cellers, en portar la seva traçabilitat mitjançant blockchain i on time, generaran la informació que serà necessària per fer l’auditoria anual, la qual cosa implicarà no haver de dedicar més temps en el moment de fer-la i evitar també desplaçaments innecessaris. L’eficiència de la digitalització quedarà un cop més refermada amb aquesta tecnologia.

Projecte escalable a tot el vi català
Els resultats presentats són els del projecte Localvino2, que ha aplicat aquesta metodologia innovadora en un Vi de Finca Qualificada per la traçabilitat específica que han de seguir i s’ha creat de forma conjunta amb el Clúster Vitivinícola Català INNOVI, el Clúster Aragonès de l’Alimentació, la Denominació d’Origen Penedès, el celler Abadal i la consultora TACTIC. Aquest projecte s’ha plantejat com a model per analitzar la possibilitat de la inclusió d’aquesta tecnologia per a que sigui escalable a tot el sistema d’elaboració de vi de Catalunya.