Sara Navarro i Eduard Virgili son els nous guanyadors del Premi Jaume Ciurana d’Enologia, que aquest any arriba a la seva 22a edició. Els enòlegs, recent graduats per la URV al curs 2022-23, han estat guardonats en igualtat de mèrits pels seus expedients acadèmics, currículums i projectes professionals: la recuperació de les vinyes del Garraf i la creació d’una gamma de vins al celler familiar Fonpinet. L’acte, en el qual s’han donat a conèixer els noms dels guanyadors, s’ha celebrat dilluns al matí a la sala de graus de la Facultat d’Enologia i ha comptat amb el president de l’empresa Freixenet i de la Cambra de Comerç d’Espanya, José Luis Bonet.

El Premi Jaume Ciurana s’institueix en el marc del conveni de col·laboració entre la URV i l’empresa Rius & Rius Assessors, amb l’atorgament d’un ajut de 3.000 euros per al guardonat o guardonada, que aquest any s’ha repartit entre ambdós titulats. Sara i Eduard, agraïts d’haver rebut el guardó, expliquen que “és fruit de l’esforç d’aquests quatre anys” i valoren positivament el reconeixement: “És una manera de donar valor al talent jove, d’intentar pujar el vi català i que acabi tenint un reconeixement”, explica Eduard.

Eduard Virgili busca recuperar les vinyes del Garraf
Eduard Virgili, guardonat amb el Premi Jaume Ciurana d'Enologia en la seva 22a edició.
Eduard Virgili, guardonat amb el Premi Jaume Ciurana d’Enologia en la seva 22a edició.

Virgili és graduat en Enginyeria Agrícola per la UPC i, arrel de les pràctiques realitzades al celler Recaredo, va trobar oportunitats en el mon vinícola, per la qual cosa es va decidir a estudiar Enologia a la URV. L’enginyer agrícola i enòleg explica que la falta de relleu generacional a les vinyes de la seva comarca, el Garraf, el motiva a recuperar i reviure, en un futur proper, aquestes vinyes que s’han deixat de treballar. Mitjançant una associació, per exemple, detalla que la seva intenció és “acabar fent un projecte que englobi des de la vinya fins a l’ampolla”.

Sara Navarro vol assegurar el relleu generacional al celler familiar
Sara Navarro, guardonada amb el Premi Jaume Ciurana d'Enologia en la seva 22a edició.
Sara Navarro, guardonada amb el Premi Jaume Ciurana d’Enologia en la seva 22a edició.

Navarro, per la seva banda, és recent graduada en Enologia i estudiant del màster en Begudes Fermentades de la URV, amb l’especialització d’Avenços en la Investigació Enològica.  L’enòloga presenta una gran experiència al sector, on ha fet diverses veremes durant l’època d’estiu i ha treballat a cellers de prestigi locals, com el Josep Piñol i família Torres, i estrangers, fent una estada de mig any a un celler de Virginia, als Estats Units. El seu projecte professional es basa en seguir formant-se a nivell acadèmic i professional, amb la intenció de fer una altra estada a l’estranger. En aquest sentit, la guardonada té per objectiu final contribuir en el relleu generacional de la seva empresa familiar, Cava Fonpinet, on vol acabar creant la seva pròpia gamma de vins.

El jurat d’aquesta edició ha estat format per Jaume Siurana, fill de l’enòleg que dona nom al premi; Manuel Suárez, degà de la facultat d’Enologia; José Luis Bonet, president de Freixenet i de la Cambra de Comerç d’Espanya; Sara Rius, directora executiva de Rius & Rius Assessors, i Mª Rosa Blanch, presidenta de la D.O.P Tarragona.

El jurat de la 22a edició del Premi Jaume Ciurana d'Enologia.
El jurat de la 22a edició del Premi Jaume Ciurana d’Enologia.
José Luis Bonet: “El posicionament internacional del sector és insuficient”

Durant l’acte de lliurament del guardó, José Luis Bonet, president de Freixenet i de la Cambra de Comerç d’Espanya i membre del jurat ha fet un repàs de la evolució del sector vinícola durant les diferents etapes de l’economia espanyola, sota l’exemple de la seva empresa familiar Freixenet. El ponent ha explicat els canvis que ha sofert l’empresa de caves des de la fil·loxera fins convertir-se en l’empresa de renom internacional que és avui dia, fent referència a la competència amb Caves Codorniu i a figures importants com el seu oncle Josep Ferrer Sala, qui va fer possible la gran internacionalització i modernització de Freixenet i qui considera que va fer la “veritable revolució”. Bonet ha finalitzat denunciant la situació actual del sector vinícola a Catalunya i Espanya: “Hi ha potencial i és competitiu, però el posicionament és insuficient”, afirma. És per això considera vital la promoció del vi del nostre territori, i proposa una innovació relacionada amb la cultura: “La part comercial, amb tot el que engloba, és importantíssima”. Segons el ponent, el treball, el talent i la tenacitat, així com la unió i la educació, son aspectes necessaris per a re posicionar el sector.

La sala de graus Dr. Josep Guasch i Torres de la Facultat d'Enologia, durant l'acte del XXII Premi Jaume Ciurana d'Enologia.
La sala de graus Dr. Josep Guasch i Torres de la Facultat d’Enologia, durant l’acte del XXII Premi Jaume Ciurana d’Enologia.