La família i l’equip de RECAREDO compartim amb vosaltres la trista notícia de la mort als 81 anys d’Antoni Mata Casanovas, president de Recaredo i un dels artífexs de l’elaboració de vins escumosos de terrer i impulsor de les llargues criances

Nascut el 28 d’abril de 1942 a Can Credo, la casa de la família Recaredo a Sant Sadurní d’Anoia, Antoni Mata ja remenava llevats als 7 anys des de dalt del bocoi a les caves fundades pel seu pare. Innovador i visionari, Antoni Mata va fer progressar el projecte familiar del celler RECAREDO des d’una visió global del negoci. Va treballar incansablement al capdavant de la gestió, la creativitat, la representació i l’enologia de RECAREDO. Una polivalència que va saber gestionar gràcies a la seva tenacitat i voluntat constant de superació.

L’estima pel territori el va portar a obrir camí en l’elaboració de vins escumosos de terrer, capaços d’expressar la identitat més genuïna del Penedès i de competir en prestigi i qualitat amb els escumosos internacionals. Aquests valors de territori i de paisatge, que va defensar des de la convicció, són i seran indubtablement un llegat inspirador per a l’equip i per a les noves generacions de Recaredo.

Antoni Mata va ser l’artífex de la gran aposta de Recaredo per la viticultura fins a assolir un model de negoci basat en la gestió de vinya pròpia. “Veníem d’una família de terrissaires i ceramistes, i vam començar a elaborar els nostres vins escumosos amb els raïms provinents de les vinyes dels nostres avis materns… A mesura que observàvem la gran connexió entre el cultiu de vinya i els caves Brut Nature i de llarga criança que a nosaltres ens agradaven, més ens engrescàvem en mirar de trobar les millors finques del Penedès“, rememorava Antoni Mata. I és així com la seva obsessió per esdevenir veritables pagesos el va portar a liderar l’adquisició de vinyes per al celler familiar de Recaredo amb molt esforç i sacrifici.

Obert a l’evolució i als canvis continus, Antoni Mata va prioritzar mantenir-se fidel a l’ús de tap de suro natural com a garant de les llargues criances en ampolla, en un context històric en què la industrialització del sector va comportar la implantació dels taps corona. Aquesta singularitat, juntament amb la seva aposta ferma per crear vins escumosos sense licor d’expedició, “van forjar un estil propi de vi essencialment gastronòmic, allunyat de tendències o corrents efímers“.

L’afany de millorar i aprendre el van motivar a formar-se en enologia i viticultura a diferents indrets de la geografia espanyola: des de Logroño, Vilafranca del Penedès, Madrid, València o Valdepeñas, a banda dels incomptables viatges formatius per regions vitivinícoles d’arreu del món“.

Per damunt de tot, Antoni ha fet professionalment allò que l’ha apassionat i ha mirat de transmetre-ho des del prisma de la generositat i la saviesa humil, compartint la seva passió amb l’equip de Recaredo i els amics de la gastronomia i de la cultura del vi. Pertany a una generació educada en l’austeritat del temps que li va tocar viure. Una generació que ha treballat sense mirar el rellotge i amb el compromís, sempre, per l’excel·lència i la feina ben feta“, comenten des del citat celler.