El Most Festival Internacional de Cinema del Vi torna un any més al Priorat. Serà del 22 al 26 de novembre quan el festival aterrarà a la comarca, un cop clausurada l’edició del Penedès. En aquesta edició, el programa prioratí incorporaMdues pel·lícules recentment premiades al Penedès i compta amb Itàlia com a país convidat, la qual cosa farà que la prestigiosa vinyataire Elisabetta Foradori (un dels principals noms de l’agricultura biodinàmica mundial) sigui reconeguda amb el premi d’honor del festival

Aquesta és la setena edició que el festival programa sessions al Priorat, amb presència en sis municipis i amb un total de quinze pel·lícules. En concret, el Most arribarà enguany a les següents localitats: Falset, Cornudella de Montsant, Bellmunt del Priorat, Els Guiamets, el Masroig i Porrera. Una implicació per part de la societat comarcal que evidencia que el Most està cada vegada més integrat a la societat prioratina.

Primeres projeccions
La primera de les projeccions s’ha fixat el dimecres (22 de novembre) a les 19.30 al castell de Falset. Es tracta de “Històries del vi”, un seguit de curtmetratges de ficció: Círculo, de Joel Muñoz (Espanya, 2022); Canciones de verano, de Pablo Bautista (Espanya, 2023); Sira, d’Irene Margalef (Catalunya, 2023); La mañanita, d’Anatael Pérez (Espanya, 2022); Fiona, de Rafa Galán (Catalunya, 2023); i Bottom Shelf Wine Connoisseurs, de Brenden Davis i Meagan Johnson (Estats Units, 2023).

L’endemà, dijous dia 23, a partir de les 19.30 h., el Casal Flor de Maig del Masroig acollirà el passi de la pel·lícula Vinhos com historia: Vinho do Talha, de Cristina Ferreira (Portugal, 2023). Filmat durant gairebé dos anys, el documental descobreix un vi, autèntic patrimoni cultural, que sobreviu en antics cellers en una regió del sud de Portugal.

Divendres: Falset i els Guiamets
Divendres 24 de novembre, la programació s’intensifica i és el dia que Itàliacomença a entrar en joc. Així, la jornada comença amb una matinal (10. h.) al teatre de l’Artesana de Falset i la pel·lícula A Life in wine: Gérard Basset, theWorld’s Favourite Sommelier, de Kiki Hopkins (Regne Unit, 2023). Es tracta d’un documental que explica la història d’una llegenda: Gérard Basset, un enòleg a qui el film acompanya des que rentava plats i servia taules fins a aconseguir els títols de Mestre Sommelier i Mestre del Vi. La sessió comptarà amb la presència dels alumnes de l’Escola d’Enologia Institut Jaume Ciurana i de tot aquell que ho desitgi.

El mateix divendres, el Most es desplaça als Guiamets (Cafè de l’Ateneu, 19.30 h.)amb la pel·lícula Crush: A Message in a Bottle, de Maya Gallus (Canadà, 2022). Es tracta d’una obra que, en l’edició del Penedès, acaba d’obtenir el Premi Sostenibilitat i que és el retrat cinematogràfic d’un any en la vida de viticultors
artesanals de prop del Niàgara canadenc.cLa jornada de divendres es clourà al Castell de Falset (19.30 h.) amb un Tast decvins italians i Masterclass a càrrec d’Elisabetta Foradori, la qual cosa permetrà tastar una selecció dels seus vins extraordinaris, acabats d’arribar del seu domini agrícola situada al Trentino Alto Adige, a tocar dels Alps dolomítics.

Dissabte: Cornudella i Falset
Dissabte, 25 de novembre, a les 12.00 h. serà el torn de la Renaixença de Cornudella de Montsant, amb la pel·lícula La contra etiqueta, el que es veu i el que es beu, de Clara Isamat (Catalunya, 2023). Un documental que vol ser una reflexió sobre el paper actual de les Denominacions d’Origen a través de la mirada d’altres realitats del món del vi.

Dissabte a la tarda (19.00 h.), el teatre de l’Artesana de Falset tornarà a acollir la gala central del festival a la comarca del Priorat, amb Itàlia com a protagonista per partida doble. D’una banda, amb el lliurament del Premi Honorífic Most 2023 a la trajectòria vitivinícola d’Elisabetta Foradori i, d’una altra, la projecció de Rupi del vino, un documental d’Ermanno Olmi que ens transporta a la Valtellina, l’espectacular regió vitícola de les Dolomites. De fet, la jornada intensa de dissabte s’acabarà al Celler de l’Aspic (21. h.) amb un àpat amb Elisabetta Foradori i els seus vins.

Diumenge: Bellmunt i Porrera
Diumenge (26 de novembre), últim dia del certamen al Priorat, hi ha previstes dues sessions matinals. Una primera a les 11 h. a l’Euterpe de Bellmunt, amb Wounded Land, de Roman Zajac (Ucraïna, 2022), el film que ha resultat guanyador de l’edició del Penedès que tot just s’ha acabat aquest cap de setmana. Una pel·lícula que és un viatge a la Ucraïna rural devastada per l’actual guerra mentre coneixem històries de viticultors i agricultors que, contra tot pronòstic, continuen produint activament durant el conflicte.
La segona pel·lícula del diumenge s’ha programat al Casal de Porrera (12 h.), amb el documental Vigneronnes, de Guillaume Bodin (França, 2022). Gran Premi del Jurat del Most de 2022, aquest film retrata un seguit de dones del vi que tenen camins de vida molt diferents, però que estan connectades per la mateixa professió i el respecte i la sensibilitat per la natura.

El festival compta amb el suport de la DO Montsant, la Diputació de Tarragona, INCAVI, ICEC, i amb la col·laboració dels ajuntaments de Falset, Cornudella de Montsant, Bellmunt del Priorat, Els Guiamets, el Masroig i Porrera, i amb el suport d’El Celler de l’Aspic i Centre Quim Soler