Codorníu Ars Collecta La Pleta 2014 s’ha convertit en l’únic cava que se situa entre els 10 millors espumosos de tot el món segons Effervescents du Monde 2023, el prestigiós concurs d’espumosos organitzat per Forum Oenologie a la Borgonya francesa. A la seva 21 edició, aquesta trobada internacional on competeixen prop de 500 vins d’una vintena de països, ha atorgat 3 medalles d’or a Ars Collecta La Pleta, a més d’incloure’l al prestigiós rànquing Top 10 Best Sparkling Wines from Effervescents du Monde®.

Codorníu Ars Collecta La Pleta 2014 és un cava brut de Paratge Qualificat Gran Reserva que aporta matisos organolèptics nous a l’expressió habitual dels caves chardonnay. D’aroma intensa amb abundant presència de fruites d’aigua i fruites d’os acompanyades d’elegants notes de flors blanques, en boca és intens, voluminós i amable. Amb un bon equilibri i una textura vellutada en el paladar i bombolla elegant i cremosa.

La Pleta és una petita parcel·la de chardonnay a 286 metres d’altitud, orientada al sud-oest, en un dels millors terrenys de la zona del Segrià. La vinya està plantada sobre sòls francs, argilencs, poc profunds, amb molt poca matèria orgànica. El resultat és un cava molt net, brillant i fresc. Un cava que permet molt diversos maridatges, amb mariscos, plats condimentats, arrossos, carns i estofats i també fumats.

Ars Collecta, la col.lecció més exclusiva i premiada de Codorníu

Les medalles d’or obtingudes a Effervescents du Monde 2023 se sumen a les desenes de premis que han obtingut els caves de la col·lecció Ars Collecta, la més prestigiosa de Codorníu. La col·lecció va néixer en 2016 amb 5 caves: Jaume Codorníu, 456, i La Fideuera, El Tros Nou i La Pleta. En el seu primer any de vida, Ars Collecta ja va esgotar totes les existències en tot just uns mesos. Un any més tard, en 2017, es va estrenar amb la prestigiosa qualificació de ‘Cava de Paratge Qualificat’ que llueixen els tres monovarietales: La Pleta, El Tros Nou i La Fideuera. Es tracta d’un distintiu exclusiu per a aquells caves elaborats amb raïm d’un paratge excepcional, amb vinyes de més de 10 anys, verema manual i fermentació mínima en ampolla de 36 mesos, entre altres criteris de qualitat. Només el posseeixen 15 caves de tot l’Estat.

5 anys després del seu naixement, Ars Collecta ja incloïa 8 caves exclusius amb edicions limitades, les seves vendes havien crescut gairebé un 70% (68%) i havia rebut més de 120 premis i reconeixements a la seva qualitat.

Els 95 punts de James Suckling i 91 punts de Wine Spectator que va rebre l’Ars Collecta 457; els 95 punts amb els quals Guía Peñín va qualificar La Fideuera; els 95 punts també que Guia Proensa va atorgar a Ars Collecta Grand Rosé o ser triat millor cava rosat de l’any en els Premis Bacchus 2023; els 91 punts de The Wine Advocate (Robert Parker) per a El Tros Nou; i, per descomptat, l’elecció d’Ars Collecta Blanc de Blancs Gran Reserva com a Millor Cava Gran Reserva del món pels Premis internacionals Mundus Vini, són només alguns dels reconeixements més destacats en aquests últims anys

El bressol de la col·lecció és el Celler Jaume, situat dins de les mateixes Caves Codorníu. Allí s’elaboren, artesanalment, els caves Ars Collecta, i allí treballa i investiga l’enòleg de Codorníu, Bruno Colomer, triat millor enòleg d’espumosos del món (Premis Bacchus 2021).