“El vi vell és un remei
per alegrar el cor i la ment,
és genuí, és diferent,
té un intens color vermell.
Dues dècades conté,
una vida, una criança,
et genera confiança
i et farà sentit molt bé”

Bernat Calafat. Santa Maria del Camí (Mallorca)

XX és un vi negre de guarda de l’any 2004, que prové de la vinya vella anomenada Cas Misser Fiol del terme municipal de Santa Maria del Camí. Vi de les varietats Manto Negro i Cabernet Souvignon envellit durant 12 mesos dins botes de roure frances i botes de roure americà i ha estat en rima dins botella durant qüasi 18 anys. “Aquest es un vi únic, la seva singularitat el fa especial, no es un vi de reserva o de gran reserva, es molt mes, es un vi de segle. Poques vegades tenim l’oportunitat de tastar el passat amb tanta pressió, l’any 2004 fou un any excel·lent i aquest vi en dona testimoni feacent“, explica Pere Calafat.

Pere Calafat, al seu celler de Santa Maria del Camí (Mallorca).

Elaboració i criança
El raïm fou vermat a finals de setembre del 2004, el fruit iniciava la seva sobremaduració, la producció per cep és de sols 400 grams“, detalla Pere Calafat. Al celler es va desrapar i aixafar el gra, immediatament es refrigerà a 12º per tal de possibilitar una llarga maceració amb fred. Així i tot la fermentació s’inicià tot d’una i abasta 21 dies a una temperatura de 16º. Després es va procedir a realitzar un suau premsat mediant una premsa pneumàtica. Llavors va restar uns dies de repòs abans d’iniciar el seu trasbals a les botes de roure francès d’Allier. La criança dins les botes és dintre una sala amb temperatura constant. El seu envelliment en bóta de roure es perllongà durant 12 mesos. El seu embotellament sense filtratge es va realitzar la darrera setmana del mes de febrer del 2006, passant després al procés de reducció en botella.

Nota de tast
Vi de color robi de capa mitja, brillant amb reflexos vermellosos i teula a les voreres. Bona intensitat aromàtica amb predomini d’aromes especiats de pebre bord, canyella amb un lleuger toc de vainilla. Al fons sobresurt finalment unes aromes a fruites madures com mora d’abatzer, codony amb un rerefons que recorda les melasses de fruites molt madures. En boca es potent i agradable, equilibrat i persistent, amb una sensació avellutada i rodona.

Omple la boca fent perdurar les seves sensacions molt temps després d’haver-lo degustat i apreciat. Al retrogust sorgeixen insinuades altre cop les espècies amb un fons molt suau de fruita seca i de garrova“, explica Calafat.

Servei amb cura
Esta tapat amb taps de suro naturals, que a causa del pas del tems han perdut part de la seva elasticitat es necessari tenir molt d’esment al ser destapat, es adequat emprar unes pinces al foc per tallar el coll de l’ampolla o be emprar un destapador de dues lamines. Es necessari emprar un decantador per tal d’orejar el vi i destriar els sediments.