Del 9 al 25 de febrer, una vintena de restaurants cambrilencs oferiran menús i plats especials amb la galera com a protagonista. El programa inclou activitats familiars, degustacions populars, tastos de vins, vermuts musicals i visites guiades

La 19a edició de les Jornades de la Galera enceta, aquest mes de febrer, el calendari gastronòmic de Cambrils. Entre els dies 9 i 25 de febrer, una vintena de restaurants oferiran plats i menús especials amb la galera com a protagonista. Tot plegat, es complementarà amb una àmplia oferta d’activitats per a tots els públics amb degustacions populars, tastos de vins, vermuts musicals i visites guiades a la Confraria de Pescadors.

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, i la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas, han presentat el programa d’activitats de les jornades, en una roda de premsa que també ha comptat amb la participació del representant de l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils (AEHC), Xavier Martí; la secretaria de la Confraria de Pescadors, Clàudia Masdéu, i el delegat comercial de  Torelló Viticultors, Joan Ferrés.

L’alcalde de Cambrils ha destacat el treball conjunt de l’Ajuntament i els diferents sectors perquè el municipi continuï essent una referència en turisme gastronòmic de la Costa Daurada i de tot Catalunya i ha posat en valor la trajectòria de les jornades de la galera.

La regidora de Promoció Econòmica ha afirmat que la 19a edició d’aquesta cita gastrònica és fruit de la implicació dels restauradors i el compromís amb els productes de proximitat de la Confraria i la Cooperativa. En aquest sentit, Cárdenas ha explicat que els tres grans eixos de les jornades són el coneixement, l’ofici i la tradició amb la implicació del sector primari; la qualitat del sector de la restauració i la novetat d’un programa d’activitats que vol arribar a tothom.

Per la seva banda, el representat de l’AEHC ha explicat que les jornades de la galera ja estan molt consolidades i són molt esperades pels amants de la gastronomia. En aquesta línia, ha assegurat que amb “aquesta dilatada experiència els cuiners de Cambrils s’han convertit en autèntics experts de la cuina de la galera“. Pel que fa als restaurants participants, Martí ha afirmat que “els comensals trobaran propostes molt variades d’establiments amb una llarga trajectòria i d’altres més nous, amb menús que van des de la cuina més clàssica a la més innovadora“.

La secretària de la Confraria constatat que aquestes jornades “són un èxit perquè van apostar per un producte, aleshores desconegut, i al llarg dels anys han aconseguit donar-li valor; pel treball transversal de tots els implicats, i perquè donen suport al sector pesquer, que està en una situació especialment delicada“.

Finalment, el delegat comercial de Torelló Viticultors ha recordat que és el tercer any que patrocinen les jornades i ha destacat la gran qualitat dels restaurants participants. El representant ha explicat que Torelló forma part de la marca Corpinnat, que distingeix els grans vins escumosos elaborats al cor del Penedès a partir de raïm ecològic veremat a mà i vinificat íntegrament a la mateixa finca.

Els vins i caves recomanats per maridar els menús són el Torelló Blanc Tranquille (2023), que és un vi blanc de color or nou elaborat amb parellada, xarel·lo, macabeu i moscatell i el TorellóSpecial Edition Costa Daurada (2019), que és un escumós elaborat amb les varietats macabeu, xarel·lo i parellada amb una criança mínima de 48 mesos en ampolla.

Menús i plats especials del 9 al 25 de febrer

Les jornades arrencaran oficialment el 9 de febrer, que serà el dia en què els restaurants participants començaran a oferir plats i menús especials centrats en la galera. Aquest any, es podran degustar les propostes culinàries dels restaurants Acuamar, Barabar, Bec d’Or, Brisas de Mar, Casa Port, Casa Macarrilla 1966, Del Mar, El Capi, El Portal, Germans Miquel’s, Hiu, Les Fonts, L’Original, experiències gastronòmiques; Maset, Miquel, Miramar, Montserrat, Rincón de Diego i Xiringuito del Mar.

Activitats per a tots els públics a partir del 16 de febrer

El programa d’aquesta 19a edició vol arribar a tots els públics i conté un rerefons benèfic i de conscienciació mediambiental. El 16 de febrer s’iniciaran les activitats que fomenten la divulgació i el coneixement sobre la galera. Es tracta de les ‘Galeres en Viu’, una proposta de la Confraria de Pescadors pensada per aprendre l’art de pescar galeres i conèixer el recorregut que fan els crustacis des de les barques fins a la llotja. L’activitat començarà a les 17 hores i es tornarà a repetir el divendres 23 de febrer. Cal fer inscripció prèvia enviant un correu electrònic a peconomica@cambrils.cat o trucant al 977 794 679.

El mateix divendres dia 16, també, s’estrenarà una de les novetats d’enguany: el Tast de Vins Single a la Torre del Llimó. L’activitat està dirigida a persones solteres i consistirà en un tast de vins a càrrec dels Cellers Torelló Viticultors, patrocinador de les jornades. Totes les persones que hi participin entraran en el sorteig d’un lot de productes de Torelló. Es tracta d’una activitat amb un cost de 5 euros i amb places limitades i cal fer inscripció prèvia enviant un correu electrònic a peconomica@cambrils.cat o trucant al 977 794 679.

Diumenge 17 serà el torn per a la franja d’edat dels anomenats boomers. El Passeig Marítim tornarà a acollir el vermut musical amb galeres i fideus, que comptarà amb l’actuació d’El ÚltimoVinilo i la degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors de Cambrils. El mateix diumenge, alhora, es  podrà gaudir de la demostració de Vela Llatina a càrrec de l’ARJAU i de les passejades amb llagut per a la canalla a càrrec de Vent d’Estrop.

El darrer cap de setmana arribaran més novetats a la programació de les Jornades de la Galera. Dissabte dia 24, al matí, es portarà a terme la primera Ruta engalerada sobre rodes amb Rollers Cambrils, que començarà a les escales reials del Port de Cambrils a les 10h. La ruta, oberta a tots els públics i per a tots els nivells de patinatge, finalitzarà amb una exhibició de salts.

Tot seguit, al Passeig Marítim, se celebrarà el Bingo Musical benèfic a favor de l’associació d’educació mediambiental Plastic Free Wave. El bingo tindrà temàtica marinera, es complementarà amb un platet de galera i hi haurà premis per a les persones que s’animin a jugar: un lot de productes de Cellers Torelló Viticultors per cantar línia i un àpat per a dues persones en un dels restaurants participants en la campanya per a qui tingui sort de cantar bingo. Tota la programació i l’oferta dels restaurants participants ja es pot a l’espai de Cambrils Gastronomia del web de l’Ajuntament de Cambrils.el