Aquesta primera edició de la mostra Romesco Food & Drinks s’ha celebrat des del passat divendres fins avui diumenge al Parc del Pescador per anar fent boca per les XI Jornades Gastronòmiques del Romesco, que començaran la setmana següent, del 24 de maig al 9 de juny.

Durant la inauguració d’aquesta activitat, l’alcalde Alfred Clúa, ha afirmat que “els ingredients del romesco uneixen agricultura, pesca i restauració; ha recordat la realitat complicada que pateix el sector primari i ha assegurat cal donar-li suport des de les administracions”. L’alcalde també ha posat en valor “les receptes autèntiques i tradicionals que formen part del patrimoni intangible de la capital gastronòmica de la Costa Daurada, i ha fet un reconeixement als pescadors com a pares del romesco, als restaurants que els van agafar el relleu i a la pagesia que aposta per una agricultura de qualitat“.

En la mateixa línia, la regidora de Turisme Camí Mendoza ha remarcat que aquesta nova fira, juntament amb les jornades, vol posar de manifest “la llarga tradició de la cuina marinera, herència dels antics pescadors i dels seus ranxos, amb restaurants amb més de 50 anys d’història i tres generacions, que han convertit Cambrils en un referent gastronòmic de primer ordre“. “El romesco és la nostra essència perquè a Cambrils tenim la postal autèntica dels pescadors”, ha assegurat la regidora Camí Mendoza

Per la seva part, el representant de l’AEHC a Cambrils, Xavier Martí ha explicat que “la mostra Romesco Food & Drinks és un projecte personal de la junta i de l’associació, inspirat en el model d’èxit de la Fira del Vi” i ha posat èmfasi “en la gran varietat de formats i propostes, des de receptes amb salsa freda fins a diferents versions del plat mariner“.

La mostra Romesco Food & Drinks compta amb 12 estands de restaurants cambrilencs que oferiran degustacions creatives del tradicional plat del romesco, platillos i tapes variades amb salsa de romesco, i 12 paradetes més de diferents empreses de cerveses artesanes cambrilenques i catalanes, corpinnats, i caves del territori.

Durant els tres dies de fira, els i les visitants hauran pogut gaudir de demostracions de cuina tradicional i tastos de cerveses artesanes i caves, una programació lúdica de música en directe, havaneres i rom cremat dels pescadors cambrilencs, una mostra d’artesans, un espai VIP per a gent gran, i activitats infantils i familiars. A més, ahir el dissabte , el xef Arnau Bosch va impartit una MasterClass per a nens d’entre 7 i 12 anys a la zona de la barca, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Cambrils.

També cal destacar que avui diumenge se celebra una nova edició del tradicional Concurs de Mestre Romescaires, que se celebrava a Cambrils des del 1969 rememorant els orígens dels ranxos mariners i que es va recuperar el 2022 amb periodicitat biennal.

Dues hores més tard, a les 13 hores, es farà la presentació de les cassoles al jurat per a la seva valoració i posteriorment es lliuraran els diplomes i es proclamarà el Mestre Romescaire. Per acabar, a les 14 hores se subhastaran les cassoles en benefici de l’associació Antian.

La mostra Romesco Food & Drinks està organitzada per l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils amb el patrocini del Patronat Municipal de Turisme de Cambrils i el Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils i la col·laboració de la Confraria de Pescadors, San Miguel, Coca-Cola, Font-vella i Makro.

Les XI Jornades del Romesco

Les XI Jornades Gastronòmiques del Romesco de Cambrils es portaran a terme del 24 de maig al 9 de juny. Durant aquests 17 dies, els restaurants participants oferiran menús o plats elaborats amb romesco, que properament es podran consultar al web romescocambrils.com.

Com en altres ocasions, les jornades també comptaran amb la participació de L’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, que tornarà a obrir les portes del seu restaurant pedagògic per oferir les receptes preparades pels seus alumnes.

Amb aquestes jornades es busca “traslladar l’essència gastronòmica de Cambrils als comensals i visitants de la destinació que durant aquests dies reservin taula als restaurants participants, perquè puguin degustar les diverses receptes del romesco dels xefs cambrilencs, des de les més tradicionals a les mes avantguardistes“.

Les jornades del romesco estan organitzades pel Patronat de Turisme de Cambrils, el Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils, i l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils,  amb la col·laboració de Tàrraco Sea Food.