CLOS PACHEM és el projecte en solitari de Michel Grupper al poble de Gratalllops, un franco-suís enamorat del vi i del Priorat. Els seus primers records del vi provenen de “moments compartits amb el seu pare que -com a bon francès- era un gran aficionat al vi” D’aquesta manera, mica en mica el seu pare el a anar introduint en el món del vi i sense pretendre-ho a través d’aquests records va aprendre a “gaudir del vi, a estimar-lo i amb el temps va esdevenir una passió que intenta transmetre als seus fills“.
En Michel va arribar al Priorat de forma casual, a través d’uns coneguts. Aquesta primera visita a aquesta comarca va captivar-lo i va començar una peculiar “història d’amor”. Arrel d’aquest enamorament entrar al món del vi com a soci d’un celler de Gratallops i això el va apropar encara més a la vila i a la comarca i el seu llegat històric al voltant del vi que es remunta al s. XI amb els Cartoixans. Va passar de ser un amant del vi a ser partícip d’un celler i de la seva rutina, va deixar de ser part passiva i per convertir-se en un membre més de l’equip i conèixer de més a prop tot el procés productiu, des de la vinya fins al celler. Aspectes com esporgar, cuidar la vinya, verema, vinificació, poda, embotellat, etc. van començar a ser part de la seva agenda.
Ja ben impregnat de tot el que un celler implicava i va arribar un moment en què ell va optar per tirar endavant el seu propi projecte. Així va néixer CLOS PACHEM. El nom prové de les inicials dels seus fills Paul, CHarles i EMma i ja és un clar símbol del que pretén transmetre als seus fills “l’amor i l’estima que que sento pel món del vi”. Cada any els tres fills visiten el celler com a mínim una vegada i col·laboren amb les tasques que en aquell moment s’estan fent.
Així doncs, CLOS PACHEM és un projecte -explica- que “neix de l’amor d’un pare cap al vi i cap als seus fills, però alhora també és un projecte que vol fer vins amb unes característiques que el fan diferent“.” La finalitat és que els vins expressin sobretot la varietat de la qual estan produïts (es treballa amb varietats típiques de la zona: Garnatxa i Carinyena) i també que reflecteixin l’origen, el Priorat, aquesta mineralitat que trobem com a denominador comú del projecte“, comenta.
Seguint aquest fil conductor, CLOS PACHEM ho focalitza en dos punts:
- Agricultura regenerativa: “anem un pas més enllà de l’agricultura convencional i l’ecològica. Per a obtenir un raïm de bona qualitat l’agricultura regenerativa és la forma escollida per PACHEM per tenir cura de les vinyes. El més important és el raïm, però per a tenir un raïm sa cal que creixi en un entorn adequat, amb riquesa de flora i de fauna i tot això farà que el sòl sigui més ric en nutrients, que les petites plagues que puguin afectar al cep tinguin depredadors naturals a l’entorn“, manifesta.
“Aquesta primavera les nostres vinyes eren un jardí en què sovint costava veure o intuir els ceps perquè les flors i herbes que han crescut els tapaven“, destaca.
- Criances alternatives a la fusta: emprant materials com el formigó, diferents tipus de ceràmica i també diferents tipus de formes (ous, cubs, gerres, esferes…)
ELS VINS DEL CELLER CLOS PACHEM, comentats pel propi Michel Grupper:
Pachem Garnatxa, és el nostre primer vi i és Garnatxa elaborada en cubs de formigó. És una garnatxa fresca i golosa, una explosió de fruita vermella que transmet clarament varietat i Priorat, sense cap altra pretensió. Un vi negre del Priorat apte per a tothom.
PACHEM Carinyena és el “germà rebel” de l’anterior que ha envellit en ous de formigó. És un vi agosarat i seductor que et va captivant glop a glop.
Camí de la Mina, és el nostre homenatge al Priorat més clàssic i l’únic amb una criança parcial en fusta. En aquest cas és un cupatge de Garnatxa i Carinyena de vinyes més velles. La Garnatxa passa per una criança en gerra de ceràmica i la Carinyena per foudres de fusta. El seu nom fa honor a tots els homes que anaven a treballar a la mina de Bellmunt i que passaven per aquest camí que travessa la nostra finca.
Planassos, el nostre primer Vi de Paratge fet a partir de Carinyena de vinyes de 70 anys. Aquest vi -del qual només se n’elaboren 500 litres una bona anyada- envelleix durant un any en un ou de ceràmica. Podríem dir que és la versió més amable i sincera de la Carinyena.
Licos és el nostre vi blanc, que s’elabora a la Terra Alta i és una mostra de la tipicitat de la Garnatxa Blanca però amb una doble expressió: frescor d’una banda i untuositat i cremositat de l’altra. Un vi que sorprèn, un blanc amb ànima de negres pel que fa als maridatges.
I els nous projectes:
Mas de Serres, elaborat amb Carinyena centenària i que fa la criança en una esfera ceràmica de 250 litres i que en uns anys veurà sortirà al mercat
Camí de la Mina, el nostre nou vi de Garantxa Blanca del Priorat que enguany començarà la seva a escriure el primer capítol de la seva “biografia”.