Els cellers de la zona nord de la Denominació d’Origen Montsant han constituït una associació per tal de promoure les particularitats dels vins que s’elaboren en aquesta zona, la més fresca de la DO Montsant. L’Associació Montsant Nord està constituïda per 10 cellers ubicats en els 4 municipis que conformen la zona, Cornudella de Montsant, Ulldemolins, Albarca i Siurana: Agrícola d’Ulldemolins, Celler Cooperatiu de Cornudella, Celler de l’Era, Celler Gritelles, Celler Noguerals, Celler Ronadelles, Celler Serra Major, Cingles Blaus, Clos Maria i Companyia Vitícola Sileo.

Tots elaboren els seus vins amb raïm provinent exclusivament d’aquesta zona, i ara volen “donar a conèixer les peculiaritats que té aquesta zona en diferència a la resta de zones de la DO Montsant”, asseguren des de l’associació. L’associació compta amb el suport de la DO Montsant, i els que la conformen confien que serveixi “perquè altres zones de la DO puguin unificar els seus esforços per tal d’ajudar a difondre millor els vins de la DO Montsant”.

Els cellers de l’associació a la Cooperativa de Cornudella. Foto: Joan Carrion

Els vins de Montsant Nord Viticultura d’alçada, aposta per varietats autòctones -fonamentalment garnatxes i carinyenes- i vinificació de mínima intervenció són els trets característics i definitoris dels cellers que formen part de l’Associació Montsant Nord. La Serra del Montsant, amb la Roca Corbatera i la Serra de Siurana amb el Cim de La Gritella, aporten l’escalf i la protecció de la brisa marina, necessaris per a una bona maduració del raiïm i un equilibri perfecte en les molècules que donaran frescor i longetivitat als vins del Montsant. Les seves finques es troben situades a altituds d’entre 400 i 800 metres sobre el nivell del mar, sota la influència de cims de més de mil metres d’alçada. De fet, des de la nova associació de viticultors destaquen que “les singularitats orogràfiques de la Serra de Montsant i la Serra de Siurana creen un microclima únic, que protegeix les vinyes de la brisa marina per afavorir una bona maduració i un equilibri perfecte del raïm“.

En aquestes finques es treballen fonamentalment varietats històriques a la zona, com són les garnatxes i carinyenes, que creixen en sòls diversos com ara la llicorella (racorell), la roca calcària i l’argila, i que confereixen al raïm unes característiques diferents i particulars. El president de l’associació, Xavier Estivill, ha volgut destacar la tasca de zonificació dels diversos territoris i de les diferents vinyes que s’ha realitzat durant els darrers anys des de la Denominació d’Origen Montsant. Estivill ha volgut també donar valor a “la tasca de recuperació i de preservació que les diferents generacions de famílies han fet per mantenir fins el dia d’avui aquesta riquesa vitivinícola“,

El resultat són uns vins amb gran frescor, que conserven molta acidesa, amb una concentració de tanins molt fresca que permet un envelliment de molt llarga durada. Són vins que, a més, mantenen la seva frescor tant si són vins joves com si són vins de criança“, expliquen.