El municipi de La Fatarella (Terra Alta) acollirà el pròxim 13 de desembre la celebració de la primera Nit de l’Oli, la gala de lliurament dels Premis als Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha creat enguany per reconèixer la tasca dels productors d’oli que treballen amb la màxima qualitat, així com per ajudar a fomentar el coneixement del producte per part de la societat catalana.

L’organització de la primera Nit de l’Oli a La Fatarella s’emmarcarà dins els actes de celebració del 25è aniversari de la Festa de l’Oli del municipi, una fira de referència en el sector i parada indiscutible per a aficionats i professionals del món de la gastronomia en general, i de l’oli en particular, i que enguany canvia de dates: tindrà lloc el cap de setmana del 13 al 15 de desembre per poder donar cabuda a un acte solemne per prestigiar el producte, com serà la primera Nit de l’Oli.

Sobre els Premis als Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya

Els Premis als Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya tenen l’objectiu de fomentar la promoció, la comercialització i el consum dels olis d’oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya al mercat alimentari i a la restauració.

El jurat dels premis, en funció de les diferents categories, està compost per un grup multidisciplinari de professionals que formen part del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, de la Direcció general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, de Barcelona Centre del Disseny, de l’Associació Clúster del Packaging, de la fundació Alícia i del sector de la restauració.

Aquesta primera edició dels Premis, que s’emmarca dins de la celebració el 2025 de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, clourà amb la publicació, el mes de febrer, de la primera Guia dels Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya.

Sobre la Festa de l’Oli de La Fatarella

La Festa de l’Oli va néixer l’any 1999 i va representar l’inici de la promoció agrícola i turística de La Fatarella. Any rere any, la Festa ha anat creixent fins a convertir-se en la fira de referència que és avui en dia: un punt de trobada que s’ha posicionat com a aparador de la Terra Alta i, en general, de les Terres de l’Ebre, de l’oli d’oliva verge extra i, especialment, de la varietat empeltre, la varietat característica de la comarca.

La Festa de l’Oli és, a més, una trobada d’especial importància per a la promoció del turisme, la gastronomia, la gent, la pagesia, la cultura i la història de La Fatarella, i per extensió, de la comarca de la Terra Alta, i d’un dels seus productes estrella, junt amb el vi, com és l’oli d’oliva verge extra.