Un any més, i ja en van sis, el Celler Son Vell ubicat a la zona de Son Macià de Manacor, celebra un ritual que consisteix en envellir prop de 400 ampolles dels seus vins soterrant-les sota d’una de les seves vinyes a tocar de la seva casa pairal. Un procés que enguany s’allargarà fins el mes de desembre, data en la que Toni Sureda preveu realitzar el citat ritual, en aquest cas, desenterrant-les per poder-les començar a tastar. Cada any aquest esdeveniment és una data especial pel Toni Sureda i la seva família, enguany, però cal afegir un fet especial com és el de soterrat també el darrer vi que s’elabora al celler i que s’ha afegit al Son Vell i al Corrent que són fruit dels raïms elaborats a les seves vinyes: un premsal, el primer vi blanc del celler de Son Macià (Manacor).
Son Vell va elaborar l’any passat prop de 17 mil ampolles, comptant aquestes 400 que des de dissabte passat ‘dormen’ sota terra, en una sèquia de quasi dos metres de fondària on romanen col·locades diverses fileres separades per palla d’ordi. “Davall terra hi posem sobretot un vi que fem amb un 80 per cent de la varietat callet i un 20 per cent de fogoneo“. L’elaboració des de l’any passat del seu primer vi blanc el Corrent Blanc -de la varietat premsal cent er cent- ha suposat també que Son Vell hagi remodelat els seus espais amb una nova ampliació per ubicar-hi els seus dipòsits i la gran part de les seves bótes.

Sureda es mostra molt satisfet de l’aventura del nou vi blanc, “les quatre mil cinc-centes ampolles que van fer en aquesta primera anyada, s’han venut ràpidament“. També es mostra satisfet pel canvi de varietats que va fer ara farà tres anys al replantar la vinya ubicada tot just al costat de la masia. “Una vinya que sempre ha cuidat i mimat el meu pare (en Guillem Sureda) i que ja ha començat a produir els primers raïms. Aquesta nova vinya està plantada amb varietats autòctones mallorquines com ara per exemple de fogoneo mallorquí que és diferent del fogoneo francès”.
Sureda comenta també les dificultats que durant els darrers anys ha patit el camp mallorquí derivant per problemes derivats de la manca d’aigua, una situació que ha variat durant els darrers mesos. “Estem afectats per un canvi climàtic molt gran, però últimament hem tingut la sort de tenir unes pluges impressionants que han anat molt bé pels nostres camps“.
Son Vell, un vi que torna a la terra i envelleix sota les seves vinyes
LES 400 AMPOLLES DE SON VELL 2020 QUE HAN ENVELLIT UN ANY SOTA LES SEVES VINYES SURTEN A LA LLUM