Sempre és un dia molt especial pel Celler Son Vell de Manacor i per la família Sureda. A començaments d’any van ‘enterrar’ quatre centes ampolles del seu Son Vell, en aquest cas, corresponent a l’anyada 2020 i després d’haver passat un any en barrica. Avui ha arribat l’hora de recuperar-les i de treure’n una part a la llum

En Toni Sureda explica que va iniciar aquesta iniciativa ara farà ja sis anys, l’any 2017. “Un dia treballant a la vinya vaig pensar que seria interessant analitzar quin impacte podia tenir en el vi el fet de tenir-lo vora un any envellint sota terra. Ho vaig comentar a la família, qui en un primer moment no va dissimular la sorpresa per aquesta proposta, però enre tots vam determinar tirar-ho endavant. I des d’aleshores ho hem fet amb diferents anyades fins el dia d’avui introduint cada any alguna variació. Per exemple, aquest Son Vell de 2020, està elaborat amb un cupatge de les varietats callet (80 %) i fogoneu mallorquí (20 %)“. En anys anteriors s’introduia una petita part de cabernet sauvignon.

En aquesta experiència del citat celler ubicat a la zona de Son Macià (a poca distància del municipi de Manacor) destaca també la ‘magnitud’ de l’espai que ocupa el ‘clot’ on es deixa reposar el vi ja que la profonditat total arriba als 2,20 metres. “Les primeres 50 ampolles estan soterrades a una profonditat de 1,10 metres i la darrera, supera els dos metres. Entre cada filera col·loquen una capa de palla per aïllar-les”.

Sureda explica que “volem veure com evoluciona aquest vi que, de fet, envelleix allà on va néixer. Jo crec que la temperatura estabilitzada, la foscor i d’altres factors ambientals tenen el seu impacte que aquest procés d’envelliment“.

El celler mallorquí elabora actualment dos vins, el citat Son Vell i el Corrent, aquest darrer elaborat amb callet, mantonegro, fogoneu i batista mallorquina.

Aviat però la família de vins de la família Sureda tindrà alguna novetat important i ‘històrica’ en la vida del celler. L’elaboració del seu primer vi blanc que neixerà a partir d’una privilegiada vinya de la varietat premsal. De moment és un dels secrets que es guarden sigilosament a l’espera de la seva aparició en el mercat.

Son Vell, un vi que torna a la terra i envelleix sota les seves vinyes