Elaborat amb 100% garnatxa i sota la DOQ Priorat, Pla dels Àngels de Cellers Scala Dei, és un rosat de finca elaborat exclusivament amb una garnatxa que neix de vinyes ubicades entre els 400 i els 800 metres, “on aquesta varietat aconsegueix les condicions òptimes de maduració i es converteix en un vi amb un punt de frescor especial”, expliquen fonts del  celler.

Cal destacar que l’anyada 2019, ha estat reconeguda com el millor rosat jove de tot l’Estat amb un Gran Baco d’Or, un guardó atorgat per la Unió Espanyola de Catadors. La convocatòria dels Premis Baco constitueix l’únic concurs de tot l’estat obert en exclusiva als vins elaborats en la verema més recent, en aquest cas la de 2019. Un certamen -que enguany ha celebrat la seva 34ena. edició- en el que hi poden participar tot tipus de vins (blancs, negres, rosats, escumosos i dolços) i procedències.  Aquest any hi han participat 517 vins de totes les regions vitivinícoles, que han estat tastats a cegues.

Pla dels Àngels, una altra manera d’entendre la garnatxa del Priorat

Pla dels Àngels “mostra una més de les cares que pot tenir la garnatxa negra de Scala Dei i és la demostració que al Priorat tot és possible, també aconseguir la màxima elegància a partir d’una terra dura que obliga a extremar les condicions de conreu. Les vinyes de garnatxa, curosament seleccionades per a elaborar Pla dels Àngels, provenen del pla proper a la Cartoixa de Scala Dei, una finca històrica del celler”, expliquen les citades fonts.

Cal destacar que aquest rosat prioratí ja ha estat reconegut anteriorment entre els millors vins rosats de tot el món pel certamen The Global Rosé Masters, organitzat per la revista The Drinks Business. També va ser considerat Millor Vi Rosat de Catalunya per la Guia de Vins de Catalunya 2016 i ha obtingut 90 punts a la Guia Peñín 2019, entre molts altres reconeixements.

Fitxa tècnica

Viticultura

El raïm procedent de les zones altes de Scala Dei, crescut en sòls argilosos, conserva l’acidesa i, per tant, la frescor en el moment de la verema. Vinyes joves i velles, amb orientacions nord i est com a predominants i situades entre els 500 i els 600 metres d’altura.

Vinificació

Per preservar les característiques aromàtiques de la garnatxa, es refreda el raïm en el moment d’arribada al celler fins als 2 ºC, s’elimina la rapa i després de 3 hores de maceració amb les pells comença el sagnat del dipòsit per aconseguir un color pàl·lid atractiu. Posteriorment, es desfanga i comença la fermentació com si fos un vi blanc. Després de la fermentació reposa durant uns quatre mesos al dipòsit fins que arriba el moment de l’embotellament.

Característiques sensorials

Tot i que procedeix de raïm negre, el seu color pàl·lid deixa intuir que s’aproparà més a un blanc. Els reflexos blavosos al rivet mostren un rosat tènue a la ferradura, i molt atractiu a la vista. En aromes, la subtilesa de la fruita vermella, fina i delicada, l’uneix a la vinya d’on prové el raïm, conviu amb tons cítrics que el fan fresc i que ens conviden a tastar-lo. En boca és una explosió de frescor i de sensacions: maduixa, aranja, matisos anisats. Pas refrescant per boca i final ampli que ens convida a tornar a beure.

Anyada 2019

L’absència de pluja durant l’hivern, la primavera i l’estiu de 2019 i la presència de temperatures inusualment elevades van provocar una reducció del rendiment de les vinyes del 25% aproximadament. Aquesta reducció es va traduir en raïm amb molta concentració. Per sort, la Garnatxa té més resistència a la calor que altres varietats i més si aquestes procedeixen d’alçada.

Cellers Scala Dei, pioners del Priorat

Scala Dei (participat pel Grup Raventós Codorniu) és el celler més antic del Priorat i el primer a elaborar el vi embotellat. El seu origen és a les terres que envoltaven el monestir d’Scala Dei. Respectant els mètodes d’elaboració ancestrals adaptats a les noves tècniques, destaca per tenir les vinyes més antigues i privilegiades de la zona. Vinyes que s’han conservat al llarg dels segles, en parcel·les situades entre els 400 i els 800 metres sobre el nivell del mar i que, unides a la singularitat dels seus sòls i a les seves diferents orientacions, atorguen al raïm un ampli ventall de matisos per a la producció de vins.