A partir d’aquest any, els vins embotellats als cellers de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, seran comercialitzats amb una nova eina distintiva per tal d’assegurar-ne i certificar-ne la procedència dels raïms que són utilitzats per elaborar-lo. Es tracta d’un nou holograma de seguretat que serà d’obligada utilització pels vins embotellats a partir d’aquest any. Es tracta d’un precinte que, segons expliquen fonts de la DOPQ, “ha de garantir la màxima seguretat al consumidor” que compri les ampolles dels cellers prioratins sobre l’origen del raïm utilitzat. Una iniciativa que provocarà que durant un període de temps és probable que es trobin al mercat ampolles de la DOQP PRIORAT amb el nou holograma de seguretat i d’altres amb el precinte antic. Una transició que, poc a poc, donarà pas únicament a les ampolles amb l’holograma de seguretat.

Aquest és el nou precinte que ha de servir per certificar la procedència del raïm que s’elabora als cellers de la DOQ Priorat.

Noves mesures de control del raïm

A més d’aquesta destacada mesura que ha de ser determinant per l’etiquetatge dels vins prioratins, el Consell Regulador de la citada DOQP ha impulsat la utilització de l’etiqueta ‘viticultor-elaborador’ amb l’objectiu de destacar els vins elaborats pels viticultors d’aquesta denominació d’origen. A partir d’ella es pretén atorgar un reconeixement als citats viticultors, com a essència d’una tradició mil.lenària, heretada de pares a fils, els quals han garantit la permanència de les vinyes en aquesta terra, on tot comença. “La DO ha d’incidir en posar èmfasi en la garantia d’origen dels nostres vins i certificar les indicacions que apareixen a les etiquetes. I és, en aquest camí conjunt, que la DO ha impulsat aquesta iniciativa”, explica a Vinassos el seu president, Salustià Àlvarez.

El precinte ‘viticultor-elaborador’ s’ha ofert a celleristes i viticultors des del passat mes de febrer d’enguany i per tant ja es podrà trobar a les ampolles per tal de garantir i certificar que els raïms “són fruit del treball d’un viticultor que, en el cas específic del vi, és també el seu elaborador”. L’equip de traçabilitat del citat Consell Regulador prioratí, és l’encarregat de certificar la veracitat del precinte i aquest mateix equip tècnic desenvolupa també el projecte de traçabilitat dels vins que, de l’anyada 2017, són presents al mercat sota la denominació de la nova classificació ‘Els noms de la terra’, en la que hi prenen part -des de final de l’any passat- un total de 46 des 112 cellers de la DOQP Priorat.

Actualment s’està treballant en la citada traçabilitat de 61 vins de Vila, 24 vins de Paratge, 4 de Vinya Classificada, 8 vins de Velles Vinyes i 1 de Gran Vinya Classificada. Unes xifres tancades a finals de febrer i que es podran veure incrementades durant els propers mesos.

Durant la verema de 2019, 479 viticultors van aportar el seu raïm als cellers prioratins, amb un total de 5.533.073 quilos de raïm, dels quals 5.122.201 corresponen a les varietats de raïm negre i 410.871 quilos a les varietats de raïm blanc.