Les 8 Denominacions d’Origen de la província de Tarragona treballaran plegades per potenciar el consum de vins de proximitat als restaurants i hotels

La Vila Romana de Barenys de Salou, símbol del vincle històric d’aquest municipi amb el vi, ha sigut avui l’escenari de la constitució del Consell del vi de la província de Tarragona, el qual aglutina per primer cop les seves 8 denominacions d’origen vitivinícoles amb l’objectiu de promocionar el vi del territori vinculat a la gastronomia del destí i de potenciar el fet que Tarragona és la província d’Espanya amb més DO’S vitivinícoles.

El Consell del vi és una iniciativa impulsada per la Federació AEHT que promourà les sinergies entre el sector de la gastronomia i el del vi, per potenciar el consum de referències de la província als seus restaurants i hotels, així com per posicionar la marca territori dins el mercat enogastronòmic català i convertir el destí en referent.

Així doncs, tal com ja va fer fa cinc anys creant el Consell d’Experts, l’AEHT ha impulsat la creació d’aquest nou consell format per 5 DO’S provincials i 3 interprovincials. Liderat per Vicenç Ferré, vicepresident del vi de la Federació d’Hostaleria AEHT, el consell està format per Ricard Sebastià (DO Conca de Barberà), Pilar Just Trilles (DO Montsant), Joan Huguet (DO Penedès), Salustià Àlvarez (DOQ Priorat), Maria Rosa Blanch Saleses (DO Tarragona), Pere Bové (DO Terra Alta), Xavier Pié (DO Catalunya), Javier Pagès (DO Cava).

Com ha explicat Francesc Pintado, president de l’AEHT: Com a Federació tenim el deure i la responsabilitat de donar suport a un sector amb qui maridem de forma inseparable. Hem de recolzar la qualitat dels nostres vins, els seus 382 cellers i les 4000 famílies que hi ha al darrera”

Durant la presentació, Vicenç Ferré ha explicat les primeres accions que durà a terme el Consell del Vi. La primera d’elles és la distribució d’una carta de benvinguda per incloure en les cartes dels restaurants i hotels de la província, suggerint als clients que escullin vins del territori. El consell també començarà a treballar en un uns nous premis que s’entregaran durant el sopar anual de l’AEHT a la millor carta de vins de la província. També es donarà continuïtat a una acció que ja s’havia iniciat anteriorment: la inclusió d’un espai fix a la revista A La Carta de l’AEHT que parlarà, en cada número, sobre cada una de les DO’s.

Amb totes aquestes actuacions i d’altres que aniran definint, el Consell del Vi pretén aportar identitat de marca a la província amb més denominacions d’origen d’Espanya; un títol que com a destacat Vicenç Ferré: “Cal aprofitar per potenciar els nostres vins i el nostre destí. Hem de treure pit!”. També ha remarcat la importància de potenciar el consum de productes de proximitat: Triar un producte de les nostres DDOO’s és cuidar les famílies que hi ha darrere i mantenir un llegat que es remunta a l’època romana i que no podem deixar perdre”

Com ja és tradició, Francesc Pintado i Vicenç Ferré han fet entrega de la mítica jaqueta de cuina de l’AEHT a Àngel Xifré, padrí del Consell del Vi, com a símbol d’agraïment.  El delegat territorial del Govern a Tarragona ha declarat que “possiblement som una de les regions mundials amb més varietat de vins. Tenim un valor afegit que hem de potenciar i hem d’aprofitar que el 2025 serem Regió Mundial de la Gastronomia per aconseguir-ho”.

Pere Granados, alcalde de Salou, ha tancat l’acte compartint que “A la Vila Romana de Barenys, ja es produïa vi abans de l’era de Jesucrist” i ha afegit que “ens comprometem a col·laborar estretament amb el Consell del Vi, oferint suport per difondre iniciatives que enriqueixin tant la costa com l’interior. Aquesta sinergia és essencial per a la promoció del territori. Junts, reforcem la nostra identitat com a província líder en denominacions d’origen a Espanya i, possiblement, a Europa”

L’acte ha finalitzat amb una degustació de vins de les denominacions de les comarqus tarragonines, amb tots els assistents i amb una visita al parc arqueològic de la citada Vila Romana de Barenys.