Es tracta dels seus vins més exclusius, procedents de vinyes pròpies ecològiques: Milmanda 2017, Mas La Plana 2016, Reserva Real 2016, Grans Muralles 2016 i Mas de la Rosa 2017

Família Torres presenta les noves anyades dels seus cinc vins més emblemàtics, els que conformen la col·lecció ‘Antologia’ per la singularitat del seu origen i exclusiva elaboració. “Són vins que comparteixen discurs i relat ja que representen fidelment la vinya on neixen i l’esforç per atorgar a cadascun d’ells una identitat que els singularitzi, en un recorregut per les regions catalanes que han perfilat la història d’aquesta família cellerera que avui fa 150 anys“, expliquen fonts del celler.

Mas La Plana, sota la DO Penedès, va suposar un canvi de paradigma als anys setanta i va marcar el rumb per a Família Torres en l’elaboració de vins de qualitat superior procedents de vinyes pròpies gràcies a la visió de Miguel A. Torres, quarta generació. Després van arribar els altres grans vins del celler, Milmanda i Grans Muralles, de la Conca de Barberà, i Reserva Real del Penedès. La cinquena generació manté viu el llegat, actualitzant aquests vins i incorporant a la col·lecció el més exclusiu dels que elabora: Mas de la Rosa, de la DOQ Priorat. Tots ells, són vins de produccions molt limitades que procedeixen, cadascun, d’una única vinya ecològica.

Vins que expliquen història i parlen del paisatge

Per a Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, aquests vins representen “la nostra obsessió per mostrar l’expressió d’un lloc determinat amb vins que siguin capaços d’explicar la seva història i parlar del seu paisatge, que hem de preservar. Són vins nascuts en vinyes singulars, finques històriques o elaborats amb varietats recuperades “.

Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, durant la presentació de les noves anyades.

Del Penedès, la regió vitícola més antiga de Catalunya amb 2.700 anys d’història i origen de la Família Torres, neix Mas La Plana 2016. “Avui aquesta vinya de cabernet sauvignon es troba en el seu millor moment, amb ceps de gairebé 60 anys ben arrelats i equilibrats gràcies a la distribució de parcel·les en dos nivells, amb sòls diferents“. A més del cultiu ecològic, la finca, situada davant del celler a la subzona Turons de Vilafranca de la DO Penedès, potencia la seva biodiversitat mitjançant la instal·lació de caixes niu, insectaris, basses naturals o una granja d’ovelles que ajuden a mantenir la coberta vegetal i a fertilitzar el sòl de manera natural, reduint l’ús del tractor i les consegüents emissions de CO2.

Cada parcel·la -explica Miquel Torres- es verema en el seu moment òptim de maduresa del raïm i es vinifica per separat en dipòsits d’acer, fudres de fusta i ous de ciment en funció d’allò que l’enòleg vulgui potenciar de cadascuna. Mas La Plana és, en definitiva, el resultat d’un intens treball de selecció tant a la vinya com al celler per crear un vi de perfil renovat, equilibrat i elegant”.

Reserva Real 2016, neix d’una vinya als Costers de l’Anoia

També al Penedès, Reserva Real 2016 neix d’una vinya a la subzona Costers de l’Anoia de només 4 hectàrees, únic a la regió pels seus sòls de llicorella. Elaborat amb cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot, aquest és un vi d’estil clàssic, molt diferent a Mas La Plana. El 2016 va ser un any sec al Penedès, especialment a l’estiu, amb temperatures normals en general, tot i que el cicle vegetatiu va ser una mica més fresc.

En canvi, aquesta anyada va ser molt diferent a la Conca de Barberà, on es troben les finques de Grans Muralles i Milmanda, amb temperatures més fresques que de costum. També va ploure més, però quan la vinya ho necessitava, incidint en la frescor i qualitat dels vins.

Miquel Torres, amb el director tècnic del celler Família Torres, Josep Sabarich.

Grans Muralles 2016 “és un vi la singularitat del qual radica en la particularitat dels seus sòls pissarrosos i granítics, així com en les varietats autòctones que l’integren, ja que inclouen varietats ancestrals recuperades per Família Torres: querol i garró“. De les 32 hectàrees d’aquesta finca històrica, que havia sigut propietat del Monestir de Poblet, sis es destinen a l’elaboració d’aquest vi únic. Cada parcel·la i varietat es verema en el seu moment i es vinifica amb estils diferents, contribuint a crear un vi elegant i complex, amb diferents capes i registres aromàtics, de caràcter clarament mediterrani però on predominen la frescor i notes balsàmiques.

L’anyada 2017 del Milmanda i del Mas de la Rosa

Al costat d’aquesta finca, hi ha la vinya de Milmanda de 16 hectàrees, amb profunds sòls argilosos, rics en llims, que són idonis per al desenvolupament òptim de la varietat chardonnay. Milmanda 2017, l’únic blanc de la col·lecció d’Antologia, ressalta en aquesta anyada seca i càlida –tot i que amb temperatures moderades durant la maduració– l’expressió de la varietat i de la vinya en aquesta anyada seca i càlida, en utilitzar llevats autòctons de la pròpia finca i reduir el contacte amb la fusta. Això, juntament amb un delicat treball de mares durant la criança en dipòsits d’acer inoxidable, resulta en un vi fresc i equilibrat, amb una llarga capacitat d’envelliment.

Com a representant del Priorat, la col·lecció incorpora a partir d’aquest any Mas de la Rosa 2017, la segona anyada del vi més exclusiu dels que elabora Família Torres, un projecte impulsat per Miquel Torres Maczassek. “És l’expressió màxima i hedonista d’una vinya històrica de Porrera d’1,9 hectàrees amb ceps de més de 80 anys plantats en costers sobre sòl de llicorella i envoltats d’un paisatge excepcional, explica“. “Aquí -continua- tot es fa com antigament, les tasques a mà i el llaurat amb mula. El vi s’elabora amb molta delicadesa, preservant la puresa de la fruita, i la criança es realitza en botes de roure francès de 500 litres durant 16 mesos. 2017 va ser una anyada clàssica al Priorat, seca i càlida en general, que va reduir la càrrega productiva dels ceps i va donar lloc a un raïm de gran qualitat“.

Aquests cinc vins són els que avui conformen l’Antologia Miguel Torres, una col·lecció exclusiva de vins amb personalitat, ja que són “la màxima expressió d’un ecosistema molt complex que Família Torres contribueix a preservar, cuidant de la terra i lluitant contra el canvi climàtic“.