Tal com explicàvem la setmana passada, Cellers Scala Dei ha començat a comercialitzar avui mateix el seu primer ranci, amb una edició del tot limitada ja que només se n’ha posat a la venda un total de 594 ampolles de 0,5 litres. Un ranci que s’ha elaborat d’una garnatxa negra 100% i a partir d’una solera estàtica de l’any 1982 amb 38 anys de criança oxidativa. De les 33 botes originals se’n van treure 9 litres de cada una, acte seguit una de les 33 es va fer servir per reomplir les altres i així conservar la citada solera estàtica.

Ricard Rofes, l’enòleg del celler destacava la peculiaritat d’aquest nou vi, del qual en destacava, d’entre altres qualitats, “que es tracta d’un vi ranci de la nostra zona que deixa empremta per la seva frescor”. Fonts del celler expliquen que “aquest vi ens mostra una de les tradicions que més amagada ha estat durant molt de temps, els vins rancis, vins bons o vins de pair”.

Vi ranci de garnatxa negra obtingut a partir de raïms ben madurs

“Després de la seva vinificació -expliquen fonts dels celler- el vi passa a una solera de botes de 300 litres per fer la criança oxidativa. Durant la criança ha assolit la concentració d’alcohol. Aquesta solera estàtica no ha estat mai refrescada o barrejada amb altres vins, així doncs tenim a les mans un vi oxidatiu que des del 1982 ha anat prenent les característiques d’un gran Ranci del Priorat”.

“Tenim a les mans un vi oxidatiu que des del 1982 ha anat prenent les característiques d’un gran Ranci del Priorat”.

Característiques sensorials

El celler el defineix com “un vi fi, amb frescor i profunditat, albercocs i préssecs secs, boniques notes de fruits secs, avellana i ametlla torrada, aromes dolços però un vi sec en boca amb cireres seca i fusta al paladar, una acidesa equilibrada i una textura viscosa cremosa amb un final que dura. Perfecte amb les postres o com a aperitiu”.

Cellers Scala Dei amplia la gamma de vins amb un ranci d’una solera del 82