El sistema, que es va començar a implantar a partir de l’anyada de l’any passat, permet fer un control acurat i el seguiment de tot el procés d’elaboració del vi: des del raïm, fins a l’ampolla del vi que serà comercialitzat. Es tracta una mesura que té com a objectiu fonamental reforçar la garantia i identificació dels vins elaborats als cellers de la DOQ Priorat i certificats des del Consell Regulador. Aquest sistema de control és únic a Catalunya.

Aquest programa de traçabilitat té en compte la producció per hectàrea de cada parcel·la, el rendiment que produeix la vinya i la seva varietat. Així mateix, la gestió informàtica de la traçabilitat es complementa amb els controls periòdics que els tècnics de la DOQ Priorat fan als cellers.

Una imatga de l’aplicació informàtica que permet fer aquest seguiment.

Per la seva banda, segons explica la DOQ Priorat, els cellers disposen d’una aplicació mòbil a través de la qual comuniquen al Consell Regulador tots els passos que s’efectuen: des de l’inici de verema d’una parcel·la vitivinícola fins a la qualificació del producte, a més dels trasbalsos efectuats durant el procés d’elaboració.

El programa informàtic del Consell Regulador registra, a través d’un esquema gràfic, els detalls dels moviments i processos per certificar que tots els paràmetres del vi compleixen amb els requisits establerts per a la classificació a la que opta.

Recordem que mesos enrere, també es va implantar una nova iniciativa per tal d’establir nous controls, en aquest cas, en l’etiquetatge de les ampolles.

La DOQ Priorat implanta un holograma de seguretat per certificar la procedència del raïm