L’ajut del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, s’ha concedit a 600 viticultors i serveix per compensar les pèrdues econòmiques que ha originat aquesta malaltia de la vinya durant la campanya 2020-2021

Les condicions meteorològiques que van confluir la primavera passada van fer que l’afectació del míldiu -un fong que ataca la vinya- hagi estat en moltes zones d’un nivell poc vist en els últims anys. El seu efecte ha estat molt important en bona part de la superfície de vinya i especialment greu per a la vinya de producció ecològica, que no podia ni fer ús dels tractaments convencionals per intentar fer-hi front.

Arran de les pèrdues dels viticultors, el Departament va publicar ajuts extraordinaris el mes de setembre als quals es van poder acollir les explotacions vitícoles que haguessin experimentant un decreixement del rendiment mitjà de la declaració de collita de 2020 d’un mínim del 35% respecte del rendiment de la campanya anterior com a conseqüència de la proliferació del míldiu de la vinya. El mes de setembre es van convocar aquests ajuts amb una dotació pressupostària inicial de 4 M€ que aquest desembre s’ha ampliat a més de 8 milions d’euros.

La importància de la ràpida detecció del míldiu

El míldiu de la vinya és produït pel fong Plasmopara viticola que afecta les fulles i els raïms dels ceps. La seva presència pot provocar greus danys en la producció de les vinyes si no es controla de manera eficient. El míldiu pot atacar tots els òrgans verds del cep: fulles, inflorescències o raïms.
L’aparició del míldiu varia segons les condicions climatològiques de l’any. La seva ràpida detecció o localització és molt important perquè permet programar els avisos de tractament contra aquest fong de la vinya que emeten les estacions d’avisos fitosanitaris del Servei de Sanitat Vegetal.

D’aquesta manera, es pot informar tots els viticultors de cada zona vitícola del moment més indicat per iniciar els tractaments en cadascuna. Aquesta col·laboració esdevé essencial en casos com els del míldiu de la vinya, en què l’anticipació i l’alerta conjunta de sector i l’Administració permeten adoptar les mesures més oportunes per al seu control òptim.

En aquesta taula podeu consultar els ajuts per demarcacions.