Fa més de deu anys que Eduard Pié (SICUS Terrers Mediterranis) va començar a treballar en un projecte nou: una gamma de vinagres elaborats a partir de les mares centenàries que el seu avi havia anat mimant i alimentant al llarg dels anys.

Post evolution. Aquesta és la gamma de vinagres que Eduard Pié  va començar a elaborar ara farà ja més de deu anys a partir d’un tresor molt especial: les mares centenàries que el seu avi havia mimat i alimentat al llarg de la seva vida. “Amb aquesta base vaig fer dos vinagres diferents, un blanc i un negre, amb una criança mínima de 10 anys en barrica de roure francés“. L’objectiu primordial que va impulsar l’Eduard a iniciar i a madurar aquest projecte (a partir d’aquesta valuosa base), va ser la voluntat “d’anar molt més enllà de la seva part gastronòmica i donar sobretot molta importància al component saludable dels vinagres“.

Durant aquests anys -explica- abunden tot una mena de vinagres dolços, estabilitzats, súpersulfitats amb la pèrdua absoluta de la seva part probiòtica. Jo he volgut treballar en allò que representa tot just el contrari, en uns vinagres totalment ecològics, orgànics, amb zero sulfits, sense filtrar (només n’elimino les impureses amb una malla molt suau de roba, sense pasteuritzar perquè per a mi l’important és el seu component probiòtic”.

Una imatge dels quatre vinagres que Eduard Pié elabora a Bonastre.

Pel que fa a la tipologia de vinagres que ha elaborat comenta que “després d’aquests dues criances de 10 anys, he fet quatre vinagres diferents: a més del blanc i del negre,  n’he elaborat un de botànic i un de dolç“. Al Botanical vinegar  barreja el vinagre blanc amb tres herbes (o fruits) molt representatius de la seva zona, del Massís de Bonastre. “El barrejo amb romaní, farigola i també amb la garrofa, que són herbes pròpies de la meva zona. El que vull és continuar i mantenir el contacte amb aquest paisatge que m’envolta i m’acull, amb aquelles olors que et trobes quan hi camines, quan hi passeges, i també amb la garrofa que és un producte que m’apassiona i que és també tan propi de la zona“.

Al Sweet vinegar, “a banda del mateix negre, n’he fet un altre amb maceració amb les panses que faig servir pel Meliterrani i es macera durant prop de 2 anys… i després el poso en bóta tot afegint una mica de most bullit… i en surt el dolç“. En resum doncs, edició limitada de vinagres elaborats per Eduard Pié, sota la marca Post evolution està formada pel White, el Red, el Botanical i el Sweet.

Recordem que Eduard Pié desenvolupa el seu projecte personal de vins Sicus Terres Mediterranis a la zona del Massís de Bonastre. A continuació trobaran l’enllaç del retrat que n’ha fet -per Vinassos- el periodista i escriptot Miquel Bonet.

 

Sicus, més enllà de les àmfores