Sentiment contraposats els que aquest matí comparteix Eduard Sanromà al peu de la seva vinya a Vila-rodona. A la ‘ràbia i impotència‘ que té davant alguns dels ceps que han estat salvatgement mutil·lats en una de les seves vinyes més simbòliques del seu celler, hi comparteix l’allau de mostres de suport que ha rebut durant les darreres hores tant en xarxes socials com en les estones que ha dedicat a atendre trucades telefòniques. I és que ningú pot entendre ni assimilar que algú sigui capaç de malmetre tot un seguit de ceps a cop de xurrac, tallant-los pel seu troc. Un gruix de ceps que pertanyen a la vinya de la que Sanromà en treu el raïm per elaborat dos dels seus vins més significatius: l’Incorrecte i un escumós blanc.

El propietari del Celler Sanromà té clar que “han volgut fer-me mal o amenaçar-me per alguna cosa que no sóc capç d’intuir. Qui ha fet això sabia perfectament on anava perquè és una vinya que no acostumo a ensenyar quan fins les visites al celler“. Davant d’aquesta situació avui mateix presentarà denúncia davant els Mossos d’Esquadra per tal que aquesta agressió “no quedi impune i no pugui afectar en qualsevol moment a un altre viticultor. Evidentment que em dolen els ceps 23 tallats, però no deixa de ser encara més fotut que m’hagin volgut amenaçar amb aquesta acció“. La vinya afectada va ser plantada per la família de l’Eduard l’any 2004.

Pel que fa a la llista de suports que ha rebut al llarg de les darreres hores, a més de càrrecs públics relacionats amb els sector del vi com ara la Consellera d’Agricultura Teresa Jordà qui ha qualificat “de lamentable i inexplicable” aquest fet, tot afegint que “esperem que es puguin localitzar ben aviat els culpables“. També l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, reaccionava ahir al vespre tot demanant que “es castigui al cretí que ha fet això“.

Solidaritat de la DO Tarragona

Per la seva part, també la DO Tarragona reaccionava ahir al vespre amb aquestes paraules “lamentem i denunciem l’agressió que ha rebut el Celler Sanromà. Esperem que es pugui localitzar ben aviat els culpables, que paguin pel que han fet, i que això no torni a passar en el futur“. El Consell Regulador ha emès una nota de premsa en la que “condemna l’atac a les vinyes d’un viticultor de l’Alt Camp i denuncia que han estat mutil·lades greument per un o una sèrie de desconeguts“.

La citada nota afegeix que “La DO Tarragona se solidaritza amb el viticultor Eduard Sanromà i condemna aquest tipus d’actes que van més enllà d’una simple bretolada o d’un intent de danyar un celler en concret, ja que es considera un atac al patrimoni agrícola del nostre país. Per aquest motiu, la DO recolzarà qualsevol acció que el propi celler vulgui prendre davant les autoritats i al mateix temps demana a la Generalitat que emprengui una campanya de conscienciació a la ciutadania de la importància de preservar el patrimoni natural”.  “Per això -segueix- demanarà a la resta de DO’s catalanes un acció conjunta davant del Departament per evitar que fets així tornin a passar o que siguin penats si succeeixen de nou. La majoria de consumidors desconeixen que els vins tenen nom i cognom, i que bona part d’aquest llinatge correspon a l’arrelament vegetal en un sòl determinat que a poc a poc anem aprenent a conèixer i a estimar. Per això és insubstituïble, i per això ens hi comprometem. Cap motiu serveix per justificar una mutilació com aquesta”, s’assegura des del Consell Regulador.

L’Incavi també ha manifestat el seu rebuig davant d’aquesta situació. D’altres personatges públics també han expressat la seva contrarietat a aquesta situació: fins i tot l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha comentat que “comparteixo la ràbia dels propietaris per aquest delicte tan vergonyós“. Un suport que ha arribat també de moltíssima altra gent del sector, així com d’un bon grapat de viticultors.

Més informació:

El Celler Sanromà pateix un “acte vandàlic” amb el tall de ceps en una de les seves vinyes

Sanromà: vins de riera