El comunicador Demos Bertran ha estat guanyador del premi al millor prescriptor del #vicatalà i cultura vitivinícola en el concurs Digital Wine Contest convocat per la Denominació d’Origen Catalunya. Bertran és economista de formació, però des de fa molts anys publica al seu blog www.elvi.net (creat l’any 2005) i és expert en xarxes socials sempre dins aquesta temàtica vitivinícola. A més a més, Demos Bertran és Sommelier, Formador de Cava, Formador Homologat de Vins de Xerès, Formador de Vins Canaris, Educador de Vins de la Rioja, Formador Homologat de vins Montilla Moriles, entre d’altres títols.

Aquesta era un nova categoria que s’havia afegit a la convocatòria d’enguany en la que hi han pres part més de 150 candidatures en les quatre categories que s’havien establert en aquest edició tan especial, marcada per la situació sanitària actual. A destacar que al llarg de les votacions, el concurs ha mobilitzat gairebé 20 mil vots en el procés de votació popular.

Demos Bertran amb el premi a les mans. Foto: Vinassos.

Les mesures sanitàries actuals no han fet possible celebrar el ja mític sopar i gala d’entrega de premis, no obstant, enguany s’ha celebrat una gala telemàtica que ha permès seguir la vetllada no només a tots els finalistes, sinó també al públic general, que enguany han tingut un paper decisiu en la elecció dels guanyadors del concurs a través de les votacions populars. La gala conduïda per la periodista Sole Ga. Insua, responsable de comunicació de la DO Catalunya, ha comptat amb diverses intervencions intervencions de diversos membres del jurat del concurs, així com del secretari i del president de la DO Catalunya, Xavier Pié..

Els guanyadors de les 4 categories, per ordre de lliurament, han estat:
-

Millor vídeo sobre #vicatalà i cultura vitivinícola – Slow Wine, de Jordi M. Junoy
.

Millor imatge sobre #vicatalà i cultura vitivinícola – Feina feta. Descans, de Miquel Monfort
.

Millor text sobre #vicatalà i cultura vitivinícola – Estraperlo, de Robert Monton
.

Millor prescriptor sobre #vicatalà i cultura vitivinícola – Demos Bertran.

La gran sorpresa de la nit 
Tot i no poder celebrar una gala presencial, la DO Catalunya no s’ha volgut resignar a realitzar el lliurament de premis, per això l’organització ha enviat un equip de reporters a casa de cadascun dels guanyadors on se’ls ha fet entrega en directe del trofeu i el xec del premi (1500€ en les categories de vídeo, imatge i text, i 2000€, en la de prescripció).

Dins dels finalistes, el 4 més votats de cada categoria han estat (ordenats alfabèticament):

Millor Vídeo  • Days of Wine and Roses – Sommeliers
 • El conreu de la vinya a la Vall d’Horta  Josep Alavendra 
• Slow Wine –Jordi M. Junoy
 • Una ocasión especial – Alexandre Rúas

Millor Imatge
• Ajuda’m a veremar – Nadezhda Filatova
 • Feina feta. Descans – Miquel Monfort
 • Llevataps – Juan Miguel Ortuño
 • Lluna de vi – Miriam Rebés

Millor Text
 • El vi més viral – Ramon Francàs
 • Estraperlo – Robert Monton 
• Josep Grau, viticultor en Montsant – Fernando Mayoral
 • Verema de veremes… – Montserrat Serra

Millor Prescriptor • Demos Bertran 
• Javier Campo
 • Marta Clot Ramon Francàs

Mencions especials per a cada categoria
Les mencions especials 
A banda de l’entrega de premis als guanyadors, el jurat professional, tot i que en aquesta edició no decidia els guanyadors/a, sí que ha atorgat dues mencions especials per a les categories de vídeo, imatge i text.

Millor vídeo:

–  “Days of Wine and Roses”, de sommeliers. Menció especial a la unió de dues expressions culturals com són la música i vi, en una proposta jove, fresca i creativa.
–  “Estima la terra, estima el vi”, de Joan Feixas. Menció especial per la seva sensibilitat i per la seva capacitat de transmetre l’amor pel món del vi

Millor imatge:

–  “Llevataps”, de Juan Miguel Ortuño. Menció especial per la seva qualitat tècnica i l’elegància del resultat final.
–  “2020”, de Sergi Bernet. Menció especial al valor fotoperiodístic: per ser capaç de condensar el 2020 vitivinícola en una sola imatge.

Millor Text:

–  “Més vins locals a les taules catalanes”, de Carme Gasull. Menció especial a l’estil i per la seva crida a consumir més vins de proximitat a la restauració catalana.
–  “El vi caduca?”, de Jordi Bes. Menció especial pel seu valor periodístic i documental. Per una mirada del sector del vi entenedora i divulgativa.

Tots els guanyadors i mencions especials es poden consultar també al web de la DO Catalunya. També podeu reviure la gala al Youtube de la citada DO.