Família Torres impulsa la celebració del Primer Simposi de Viticultura Regenerativa, que tindrà lloc el dia 17 de juny, de 10 a 13 hores, al Vinseum de Vilafranca del Penedès, i serà retransmès en directe per streaming. L’objectiu del certamen és explicar en què consisteixen les pràctiques regeneratives i perquè tenen la potencialitat de mitigar els efectes del canvi climàtic. Experts i viticultors estatals i internacionals compartiran coneixements i experiències
La viticultura regenerativa es basa en recuperar la vida als sòls imitant la natura. Com més vius són els sòls, més capacitat tenen de segrestar el CO2 atmosfèric i més poden contribuir a frenar l’augment de les temperatures. Alhora, l’acumulació de carboni orgànic en el sòl de les vinyes ajudarà a millorar la salut d’aquests sòls, incrementarà la seva resiliència a l’erosió i la seva capacitat per fer front a la sequera ja que retindran millor l’aigua, i afavorirà la biodiversitat, creant un ecosistema equilibrat i beneficiós per a la vinya i el planeta.
Experts i viticultors nacionals i internacionals compartiran els seus coneixements i experiència en viticultura regenerativa per crear consciència sobre la necessitat d’un canvi de paradigma en la gestió de la vinya, mitjançant la implementació de pràctiques regeneratives que ajudin a contenir la crisi climàtica.
Entre els ponents, destaquen noms com Daren J. Doherty, agricultor australià considerat un dels experts mundials en Línía Clau (Keyline), una metodologia que combina la conservació d’aigua i la regeneració dels sòls; Pilar Andrés, investigadora del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), experta en ecologia i biodiversitat del sòl, i Francesc Font, agricultor i enginyer tècnic agrícola, director d’Agroassessor Consultors Tècnics i autor del llibre Arrelats a la terra: propostes per a una viticultura regenerativa.
Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, explicarà també el compromís amb la viticultura regenerativa que ha adoptat recentment per intensificar la seva lluita contra el canvi climàtic. “El celler familiar està portant a terme un ambiciós pla agrícola per implementar pràctiques regeneratives en més de 500 hectàrees de vinyes ecològiques a Catalunya“.
Adaptar-se a un nou escenari climàtic
Segons Torres: “La viticultura regenerativa té l’objectiu d’arribar a un nou equilibri basat en l’increment de la biodiversitat i de la matèria orgànica de forma natural. Permet capturar el CO2 acumulat a la troposfera i fixar-lo en el sòl, contribuint així a frenar l’escalfament global. Les vinyes amb sòls regenerats poden adaptar-se millor al canvi climàtic i ajudar a mitigar-ne els efectes”.
“Amb la celebració d’aquest simposi -continua- volem que altres viticultors i cellerers entenguin la potencialitat d’aquest tipus de viticultura per convertir les vinyes en grans embornals de carboni i frenar l’escalfament global. Per a nosaltres, és l’única viticultura que té sentit en un context de canvi climàtic”.
Des de fa més de deu anys, Família Torres dedica esforços i recursos per adaptar-se al nou escenari climàtic i contribuir a mitigar-ne els efectes, reduint la petjada de carboni i, més recentment, compensant les emissions amb projectes com la reforestació de la Patagònia xilena, les tecnologies CCR (Carbon Capture Reuse) i les pràctiques regeneratives, que tenen com a objectiu de segrestar el CO2 atmosfèric.
Sobre Família Torres www.torres.es
Arrelada a la tradició vitícola del Penedès des del segle XVI, la Família Torres va fundar el seu celler a Vilafranca del Penedès el 1870, fa 150 anys. Cada generació ha transmès de pares a fills la passió per la cultura del vi des del respecte per la terra i la tradició i l’aposta per la innovació. Avui, la cinquena generació es focalitza en l’elaboració de vins de vinyes singulars i finques històriques i la recuperació de varietats ancestrals per adaptar-se al canvi climàtic. La lluita contra l’emergència climàtica és, des del 2008, un dels seus eixos d’actuació mitjançant accions d’adaptació i mitigació per reduir les emissions de CO2. Present històricament al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, Família Torres compta també amb vinyes i cellers a les principals zones vinícoles espanyoles -Rioja, Ribera del Duero, Rueda i Rías Baixas-, així com a Xile i Califòrnia. És membre de les Primum Familiae Vini, associació que integra dotze de les famílies centenàries elaboradores de vi més prestigioses del món, i fundadora de l’International Wineries for Climate Action, que impulsa la descarbonització del sector.