El Most 2021 “vol brindar” per un desè aniversari de feliç aliança entre cinema i vi. El festival vol lluir més que mai amb el millor cinema del vi, grans preestrenes internacionals, tastos i altres activitats. Aquest certamen aixecarà el teló el proper dijous 3 de juny a l’Auditori del VINSEUM, a Vilafranca del Penedès. L’únic festival de cinema del vi d’Espanya i un dels més importants d’Europa celebrarà la seva 10a edició amb un programa carregat de projeccions i activitats per als amants del cinema i la cultura del vi
Serà del 3 al 13 de juny a Vilafranca i altres municipis del Penedès, i del 18 al 20 de juny al Priorat.La gala d’inauguració, presentada pel periodista de TVC Jordi Eroles, comptarà amb la presència de l’equip de Sapiens del vi, liderat per Ferran Centelles, que rebrà el Premi Honorífic Most 2021. Tot seguit es projectarà Wine Masters: Penedès Spain del director Klaas de Jong (Països Baixos, 2020). Miquel Torres Maczasseck, director general del celler Família Torres i un dels protagonistes d’aquest documental, serà present a la gala.
Divendres 4 de juny serà el torn de la gala del vi. Presentada també per Jordi Eroles, s’hi estrenarà Vignes dans le rouge, de Christophe Fauchère (França, 2020). En acabar la sessió Lluís Giralt, tècnic de la Secció de Viticultura de l’INCAVI, explicarà els treballs de recerca i els assajos que estan duent a terme a la recerca de varietats resistents al canvi climàtic. La seva intervenció donarà peu a un debat amb el públic assistent.
La gala de cloenda, diumenge 13 de juny, començarà presentant el Premi Honorífic Most 2021, Pere Portabella. El lliurament d’aquest premi suposa “un homenatge a un cineasta amb una llarga trajectòria, marcada per l’experimentació fílmica més suggerent i compromesa a nivell ideològic“. En aquest acte tambe es donarà pas a l’entrega de premis de les seccions competitives, Collita 2021 i Brot 2021. La gala clourà amb la presentació i l’estrena catalana d’El ventre del mar, darrera pel·lícula d’Agustí Villaronga (Espanya, 2021). Un total de 41 obres que inclouen 14 documentals, 10 ficcions i 17 espots conformen la secció Collita 2021, una selecció variada i transversal de títols dedicats al cinema del vi.
Les peces sumen, en total, 994 minuts de metratge, i procedeixen de 9 països diferents: un 42% de Catalunya, un 21% de la resta d’Espanya, un 12% de França, un 7% dels Estats Units i Argentina, i un percentatge restant d’altres països com Itàlia, els Països Baixos, Croàcia, Brasil i Portugal.Pel que fa a la secció Gran Reserva, a més de la mencionada estrena d’El ventre del mar, el Most presenta una selecció de títols internacionals premiats a Berlín i Venècia: el flamant Ós d’Or a la millor pel·lícula de la Berlinale, la iraniana La vida de los demás, de Mohammad Rasoulof; el drama romàntic d’època Ammonite, del director britànic Francis Lee, protagonitzat per Kate Winslet i Saoirse Ronan, i La mujer del espía, del conegut cineasta japonès Kiyoshi Kurosawa, que va guanyar el premi a millor director a la passada edició del Festival de Venècia.
Aquests tres títols es podran gaudir al cinema Kubrick. El Most d’enguany oferirà la seva sessió més vintage el divendres 5 de juny amb Bloody Most, en format de cinema d’estiu a la fresca a la Plaça Jaume I de Vilafranca, i rememorant Viernes 13, un dels clàssics del cinema de terror, en el seu 40 + 1 aniversari. Presentarà la pel·lícula Ángel Sala, director del Festival de Cinema de Sitges. El festival es presentarà un any més a Barcelona amb la projecció a la Filmoteca de Catalunya de L’âge d’or, una de les pel·lícules del vi destacades d’aquesta edició. La sessió, que tindrà lloc el proper dimarts 1 de juny, comptarà amb la presència del director de la Filmoteca, Esteve Riambau.
Campus Brot i altres activitats formatives
El Campus Brot del Most Festival té com a objectiu aproximar l’experiència de programar un festival de cinema tot combinant la teoria i la pràctica (en sessions online i presencials), el taller, que té lloc del 24 de maig al 12 de juny, convidarà els participants a conèixer la rellevància històrica dels festivals cinematogràfics i el seu funcionament intern de la mà d’experts en la matèria. Com a colofó final, els alumnes seleccionaran un conjunt de curtmetratges que ells mateixos podran presentar en el marc del Most 2021.
Les gales Brot seran conduïdes enguany per Tània Sarrias, actriu i presentadora. L’11 de juny tindrà lloc al CIC La Fassina (Sant Sadurní d’Anoia) la jornada formativa. Una mirada estètica als 10 anys d’anuncis del Most + Comunicació del vi 2021 + Presentació noves campanyes de DO Catalunya i de Cultivare de Vallformosa. Una matinal de reflexió al voltant de la comunicació del vi que inclourà la ponència d’Iván Pintor, professor de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra, a l’entorn de l’encaix estètic dels anuncis presentats en 10 anys de Most Festival. Seguidament, es projectaran els treballs audiovisuals publicitaris que formen part de la secció Collita del Most 2021.
Most als cellers
El Most 2021 proposa una nova edició del cicle Most als cellers, vetllades amb el millor cinema del vi projectat a sis cellers penedesencs. El Most Festival converteix en sales de cinema del vi els espais més emblemàtics dels cellers Sumarroca, Recaredo, Codorniu, Celler de l’Hospital de Sitges, Jean Leon i Celler Eudald Massana.
El Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges i l’Ajuntament de Sitges uneixen esforços per estrenar-se al festival amb un Most als cellers. Una nova oportunitat de descobrir el celler històric de la malvasia, i de gaudir de cinema del vi d’aromes hel·lènics amb la projecció de Pelican’s Watch. Tot acompanyat d’un tast que agermana malvasies suburenques i malvasies arribades directament des de Grècia.
Pack #Mostacasa
Els millors productes del Most es poden gaudir també a casa amb aquest pack exclusiu. L’estoig conté una ampolla de vi, una selecció de formatges de Xerigots i una copa del Most Festival. El preu del pack és de 20€, amb l’entrada inclosa.
Jurats Most 2021
Secció Collita
Clara Isamat. Fotògrafa i sommelier. Com a fotoperiodista, ha treballat en mitjans de comunicació escrita d’àmbit nacional. Ha impartit cursos i seminaris de fotografia. El 2005 obre el seu restaurant a l’Alt Empordà (Girona) i durant el 2015 i el 2016, dirigeix i produeix el seu primer documental Fermentación espontánea (Premi Most 2016, Premi Jurat Oenovideo 2018) i escriu el llibre Raíces del vino natural, un año de viña. A finals del 2018, estrena el seu segon documental, Revolución líquida(Premi Most 2018), on mostra la revolució de la sala a través dela figura del sommelier.
Roser Vernet i Anguera. Filòloga de formació i propietària d’una casa rural. Especialista en crear sinèrgies entre persones, territoris, paisatge, cultura, literatura, etc. La seva implicació amb Prioritat i el Centre Quim Soler, la literatura i el vi, és sempre constant i entusiasta.
Josep Maria Albet. Viticultor i propietari del celler Albet i Noya. Va ser el primer elaborador de vins ecològics a la Península Ibèrica, iniciant el seu projecte l’any 1978. Inquiet de mena, ha estat un precursor en la investigació de varietats de raïm desaparegudes a Catalunya i és un ferm defensor de les anomenades varietats resistents. Va liderar el projecte VRIAACC (Varietats Resistents i Autòctones Adaptades al Canvi Climàtic) i l’any 2007 va rebre el premi al millor enòleg de Catalunya. Entre 2012 i 2019, va ser el President de la DO Penedès.
Àngel Quintana. Catedràtic d’Història i Teoria del cinema i Degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona Ha estat professor convidat a diverses universitats entre elles la Universitat de Lausanne, Paris III, la Universidad de los Andes de Bogotà i la Iranian School of cinema. Ha publicat una desena de llibres entre els quals els assaigs Fábulas de lo visible, Virtuel?, Después del cineo Lorca et la cinéma(2018). És crític de cinema a El Punt i a membre del consell de direcció de la revista Caiman Cuadernos de Cine.
Salvador Llopart. Periodista. El 1992 fa de la seva passió, el cinema, la seva feina habitual i passa a encarregar-se de la informació cinematogràfica a La Vanguardia. Corresponsal als principals festivals de cinema internacionals, com Berlín, Cannes i Venècia. Sense oblidar esdeveniments més propers com Sant Sebastià, Gijón, Sevilla, Màlaga i per descomptat el Sitges –Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Ha estat jurat de diferents seccions a Venècia, Sitges, Màlaga i altres certàmens cinematogràfics.
Secció Brot
Josep Maria Bunyol. Periodista especialitzat en cinema i sèries. Actualment dirigeix i presenta el programa Memento a iCat i és guionista en diversos programes de Catalunya Ràdio. Ha estat col·laborador de cinema a la Cadena SER, al Versió RAC 1, a El suplement de Catalunya Ràdio i als programes de TV3 Els matins i Tot es mou. Escriu sobre sèries a la publicació web Serielizados. És professor associat al Departament de Comunicació Audiovisual de la UAB i ha escrit diversos llibres, com Jo també veia Bola de drac o Jo també cantava L’estaca.
Daniel Villanueva. Cineasta i fundador de l’Escola de Cinema de Reus, l’Ecir. Productor de més de 30 curtmetratges, entre ells El Barco Pirata, guanyador del Premi Goya 2012. Al 2016 produeix el curtmetratge Timecode, guanyador de 93 premis internacionals, la Palma d’Or al 69è Festival de Cannes 2016, la nominació a millor curtmetratge en la 89ª edició dels Oscar, el Premi Goya 2017, el Premi Gaudí 2017 i l’European Film Award, a més del Brot. El 2017 crea la productora Ecir Films, vinculada a l’Escola de Cinema de Reus.