La incorporació del segell distintiu “100% Macabeu Tarragona” és el primer pas d’un projecte de visualització a partir d’aquesta varietat predominant al territori que té plasticitat i versions per expressar diversitat territorial i gastronòmica
Els vins elaborats amb la varietat macabeu a la DO Tarragona incorporaran a partir d’ara el segell distintiu ‘100% Macabeu Tarragona’ a les seves etiquetes, una identificació que ha de servir per posicionar i prestigiar amb aquesta varietat com a pal de paller d’aquesta denominació d’origen amb un territori que s’estén per quatre comarques, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i bona part de la Ribera d’Ebre. “La incorporació d’aquest nou distintiu és el primer pas del ‘projecte macabeu’, tal com s’anomena en el seu conjunt, per tal d’apadrinar la varietat macabeu a partir de la qual es faran bona part de les accions de la DO Tarragona en el futur“, expliquen fonts de la citada DO.
El nou segell distintiu, unes jornades gastronòmiques a la ciutat de Tarragona a la tardor, la consultoria del macabeu que tindrà lloc el 8 de juny, un tast virtual de macabeus pel sector de la distribució i la presentació als professionals a la Galeria del Macabeu de la DO Tarragona en una jornada al Port de Tarragona, seran algunes de les primeres accions al voltant del projecte d’apadrinament de la varietat macabeu.
Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona, explica “comencem a veure és el resultat de molts mesos de treball, anàlisis, reunions i trobades entre tots els cellers de la DO Tarragona per posar en comú el potencial d’aquesta varietat i per plantejar aquesta aposta ferma “per posicionar i prestigiar la DO Tarragona a l’imaginari del consumidor del vi català a través del macabeu, dotant-lo d’una personalitat definida que al mateix temps ha de servir per atraure el consumidor a la resta de vins que produeixen la trentena de cellers de la DO Tarragona”.
Des del Consell Regulador es considera que el macabeu és la varietat de referència de la DO Tarragona, una de les més històriques de Tarragona i el denominador comú dels territoris tarragonins.Al mateix temps, el macabeu tarragoní té plasticitat i versions per expressar diversitat territorial i gastronòmica. El macabeu tarragoní, lligat a la DO Tarragona. “El raïm macabeu és una varietat mediterrània estesa per la majoria de les regidories vitivinícoles de la península Ibèrica i el sud de França. El pes específic (50%) a la DO Tarragona és conseqüència de la història i aquesta de l’antiguitat de la vinya. Tarragona agafa el compromís de projectar-ne el valor al gran consumidor“, diu Ferré. En els pobles que integren la DO Tarragona, el raïm macabeu és predominant entre les varietats blanques des de la reconstrucció de la vinya, després de la fil·loxera. “La DO Tarragona està lligada al macabeu des de l’inici centenari del cicle modern”, explica.
La varietat macabeu, la gran protagonista de la DO Tarragona
- El 24% del raïm macabeu de Catalunya està inscrit a la DO Tarragona.
- Quasi el 30% de les seves vinyes tenen més de 20 anys.
- Hi ha 230 hectàrees de més de 50 anys.
- La varietat macabeu és present a tot el territori de la DO.
- És la varietat més plantada amb 2.221 hectàrees de 4.758.
- Representa el 47% de la vinya inscrita a la DO Tarragona.
- 18 dels 32 cellers embotelladors elaboren vins amb macabeu en el seu cupatge.
- 18 cellers de la DO Tarragona elaboren 21 vins amb macabeu dels quals 10 són monovarietals.
El futur de la Denominació d’Origen Tarragona
El macabeu és el centre de la majoria de projectes de la DO Tarragona i el centre d’interès sobre el qual pivotarà el desenvolupament a mitjà i llarg termini.El macabeu és un fil de continuïtat històric que permet explicar el territori de les nostres comarques.Amb un enfocament a l’excel·lència, la DO Tarragona pretén: Augment de referències de macabeu i establiment de categories. Establiment del distintiu ‘100% Macabeu Tarragona’ en al·lusió als vins monovarietals que només continguin aquesta varietat. Establiment d’una galeria del macabeu que funcioni com a catàleg dels vins més representatius de la DO Tarragona.
El president de la DO Tarragona considera que “la categorització del macabeu ens ha de dur a l’establiment d’un catàleg de vins amb una paleta de gustos i colors adequada a la diversitat de propostes de consum i de producció. Dels vins joves i florals a les criances i als brisats,passant per escumosos i enllaçant fins als dolços, rancis i generosos, que són emblemàtics de la DO Tarragona”.
Tast virtual pel sector de la distribució
Precisament la primera acció directa perdonar a conèixer el macabeu tindrà lloc aquest dilluns 31 de maig quan una selecció d’una quinzena de professionals del sector de la distribució del nostre país realitzaran un tast d’una desena de vins monovarietals elaborats amb macabeu de la DO Tarragona. Els enòlegs dels 10 cellers presentaran directament aquests vins al sector de la distribució que ja ha rebut el lot de 10 vins per poder tastar a casa i comentar directament amb els productors i elaboradors. Aquesta serà la primera de les accions per divulgar el macabeu, accions que continuaran amb la consultoria del macabeu, una trobada interna dels cellers de la DO Tarragona que compartiran experiències i tastaran vins de macabeu per acabar de definir-los; la posterior Galeria del Macabeu que servirà per presentar la DO Tarragona al sector de la restauració en un acte al Port de Tarragona i també unes jornades gastronòmiques, entre altres iniciatives.
Més informació:
Un estudi de l’INCAVI analitza l’adaptació del Macabeu a la DO Tarragona