Més de 150 persones dempeus aplaudint l’actuació de Les Traversées Baroques en un concert celebrat en un escenari privilegiat com és la Cartoixa d’Escaladei. Aquesta ha estat l’estrena del Festival Terrer Priorat 2021 que s’ha iniciat aquest migdia i que té l’agenda plena fins el dia 4 de desembre. L’acte d’avui s’ha omplert d’emotivitat tot recordant dues figures que han deixat una petjada molt important en el reconeixement i desenvolupament  en el món del vi del Priorat: Isabelle Meyer, esposa del conegut enòleg i viticultor René Barbier, del Celler Clos Mogador, i Ricard Pasanau, l’impulsor, ànima i copropietari del Celler Pasanau

Prop de 150 assistents han omplert aquest matí la Cartoixa d’Escaladei per tal de participat en el primer dels diversos concerts que ha programat per enguany el Festival Terrer Priorat. Avui, Les Traversées Baroques -una formació de Dijon, especialitzada en música barroca- ha ofert 14 peces emmarcades dins el Regards Croisés escenificant una trobada entre un compositor contemporani i la música del genial mestre de capella de la Basílica de Sant Marc a Venècia, Claudio Monteverdi. La citada actuació, s’ha centrat en com un compositor actual s’apropia i transposa l’herència d’un llenguatge inventat fa 400 anys. L’actuació de la tenor Etienne Meyer ha fet aixecar el públic de les seves cadires en una llarga estona d’aplaudiments.

Aquest és un festival que té com a un dels parnerts i patrocinadors principals, els cellers de la DOQ Priorat i de la DO Montsant. Bona part d’ells aniran acompanyant aquestes actuacions al llarg del que queda d’any. En el cas d’avui, els vins protagonistes han estat Les Brugueres del Celler La Conreria d’Scaladei i el Vi de Vila de Poboleda, del Celler Pasanau. Els dos, vins negres, corresponents a l’anyada 2018. L’enòloga de la DOQ Priorat, Sandra Rico, ha estat l’encarregada d’acompanyar i guiar el tast que s’ha fet després del concert.

Record a les empremtes d’Isabelle Meyer i Ricard Pasanau

En el torn de parlaments, especialment emotiu ha estat el del President del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, Salustià Àlvarez. Visiblement emocionat, ha recordat primer la figura d’Isabelle Meyer, qui va ser esposa de René Barbier i “part fonamental del projecte del celler prioratí Clos Mogador de Gratallops” i, en segon lloc, a Ricard Pasanau, traspassat fa pocs dies.

Jo crec que la Isabelle i el René feien una conjunció espectacular: ella era l’essència de la senzillesa, de la dolçura, de l’elegància, i ell, representa la tossuderia en tirar endavant els seus projectes. El complement -continua Àlvarez- va fer que de l’empenta del René i de la petjada d’ella, en sortís uns vins tan elegants. Sense la petjada de la Isabelle, el projecte Clos Mogador no hauria estat el mateix. Penso que gràcies a la seva força, els seus vins irradien i desprenen un fenòmen cultural enllaçat amb el territori, plens de sentiments i d’emocions del paisatge que els envolta“, ha explicat Àlvarez a Vinassos.cat

Pel que fa al recentment traspassat Ricard Pasanau, el President de la DOQ Priorat, ha explicat a Vinassos que “recordo que la primera vegada que vaig coincidir amb ell, a les acaballes dels anys 80, va ser l’inici d’un no parar de trobar-nos i de tenir-lo sempre a punt i al costat per col·laborar en tot allò que necessitéssim. La seva implicació en qualsevol tema: la vinya, el vi, la cultura, va ser increíble. Ell sempre hi era. Des de sempre va estar encorat al Priorat, primer es va implicar fortament amb la Cooperativa de Poboleda, i en d’altres iniciatives com ara amb la Mancomunitat de Municipis, el CIT del Priorat (Centre d’Iniciatives i Turisme), entre d’altres. i, a partir de l’any 1992, és quan ens centrem en la posada en marxa i formació de la DOQ. Més tard va ampliar el seu camp cap a La Morera, segurament tot seguint una idea que teníem tots de no deixar cap poble enrere, com sempre havíem comentat amb ell”.

Salustià Àlvarez, President de la DOQ Priorat.

El Ricard Pasanau va ser “un defensor de tot el Priorat“. En Salustià Àlvarez recorda “les converses que vam tenir parlant de totes les varietats. Ell, per exemple, sempre defensava que calia tenir molt en compte les Garnatxes, les Carinyenes, però també el Cabernet. El tenim aquí plantat i no el podem obviar, deia“. Pasanau va ser també un dels impulsors en donar a conéixer els tastos de vins dolços del Priorat i també el vimblanc. En aquest sentit, s’havien organitzat tastos periòdics a la Morera del Monsant i també a Escaladei.

 

Acte de record de la DOQ, ben aviat

Jo no sóc massa partidari de posar plaques només per posar-les”, comenta Salustià Àlvarez. “Però crec que hem de fer alguna cosa per tal de recordar-lo com a persona i pels projectes que ha portat a terme al llarg de la seva vida. No puc dir exactamen què farem, però pensem en fer alguna cosa d’aquí a pocs dies. En el cas que es confirmi que no es podrà fer la Festa de la Verema de Poboleda, almenys m’agradaria aprofitar aquell dia per organitzar alguna mena d’acte més íntim en record seu. A veure si ho podem encaixar i estem a temps de fer-ho possible”, conclou Àlvarez.

Noemí Llauradó, Presidenta de la Diputació de Tarragona.

La inauguració del Festival Terrer Priorat 2021 ha comptat també amb la presència de la Presidenta de la DO Montsant Pilar Just, qui ha “destacat la celebració d’aquesta mena d’activitats culturals a les que com a DO tenim molt clar que hem de ser-hi per potenciar aquest territori de la mà dels nostres vins”. Finalment, la cloenda ha anat a càrrec de Noemí Llauradó, Presidenta de la Diputació de Tarragona (organisme que col·labora en el patrocini d’aquesta iniciativa cultura). Llauradó ha posat especial èmfasi en comentar que “la cultura ha de ser un dels motors de la recuperació econòmica del nostre territori“.