El tren de Vins Rebels On Road portarà els vins naturals de 120 cellers catalans a cinc països diferents. És un projecte de Ton Rimbau, del celler Porcellànic, que pretén internacionalitzar la fira Vins Rebels que va impulsar a Vilafranca el mes de juny. El tren –amb sortida i arribada a Vilafranca del Penedès– passarà per París, Berlín, Sant Petersburg, Moscou, Viena, Milà i s’hi farà una fira de vins a cada lloc. A més en el projecte hi participaran diversos xefs amb Estrella Michelin

A la primavera de l’any vinent els Vins Rebels de Catalunya viatjaran internacionalment per cinc països diferents en una iniciativa impulsada per Ton Rimbau del celler Porcellànic de Vilobí del Penedès. El vinater ja va crear el passat mes de juny la fira Vins Rebels a Vilafranca. Ara està gestant el projecte Vins Rebels On Road, un ambiciós pla d’internacionalització de la mostra.

Es preveu que el mes d’abril o maig del 2022 –encara resta confirmar la data exacta– un tren carregat amb vins naturals de 120 cellers diferents i amb 10.000 copes surti de Vilafranca del Penedès i faci parada a París, Berlín, Sant Petersburg, Moscou, Viena i Milà. A cadascuna d’aquestes ciutats s’hi farà una fira de Vins Rebels per donar a conèixer aquests productes, cada vegada més ben valorats arreu del món. L’objectiu és que els viticultors contactin amb distribuïdors i clients. D’aquesta manera és molt més senzill i econòmic per als cellers internacionalitzar els seus productes, ja que fer-ho individualment implica haver d’invertir una bona suma de recursos.

La proposta abanderarà durant tot el viatge l’agricultura sostenible, demostrant que treballar el sòl sense tòxics i amb la mínima intervenció és possible. La qualitat dels vins naturals serà el màxim exponent d’aquest fet. Ton Rimbau explicava en roda de premsa que “vull que el Penedès estigui lliure de tòxics i net” i afegia que “per això cal divulgar la idea que conrear sense fer servir productes nocius té el mateix resultat, o millor, que fent servir coures, per exemple“.  Per això, l’expedició s’està dissenyant per ser el màxim de curosa amb el medi ambient. El transport en tren compartit entre cellers i assistents implicarà que el CO2 alliberat serà mil vegades menor que si cada participant viatgés de forma individual.

Durant el trajecte en tren també està previst que hi participin els cuiners de 7 restaurants amb Estrella Michelin, els quals prepararan el menjar per a tota la comitiva. En total, aproximadament unes 300 persones viatjaran en el tren de Vins Rebels On Road. En aquests moments ja ha confirmat la seva participació en Josep Roca, d’El Celler de Can Roca. En el seu cas participarà en el primer tram del recorregut, de Vilafranca del Penedès fins a París. En el segon tram s’hi implicarà en Atsushi Tanaka, antic xef del restaurant Gaya. Aquesta proposta compta també amb la participació del projecte Wine Truck, impulsat per l’especialista en enoturisme, Sara Fernández.

A més, el tren podrà acollir fins a 150 persones que vulguin gaudir de l’experiència i maridar vins naturals amb les creacions d’alguns dels cuiners més prestigiosos del moment. Aquestes persones també gaudiran d’excursions organitzades a les ciutats on s’aturi el tren per tal de complementar el viatge i gaudir del turisme de cada ciutat. Xavier Vallès, mànager del projecte, explicava que “l’ideal és que el recorregut duri 7 dies, que es viatgi de nit mentre descansa l’expedició i durant el dia es facin les fires”. Tot i amb això, advertia que potser el viatge s’haurà d’allargar fins a 9 dies per qüestions logístiques i ferroviàries.