Pazo Torre Penelas, el projecte vitivinícola de Família Torres a Rías Baixas, presenta el seu primer vi, batejat amb el nom de Blanco Granito, de l’anyada 2019. Blanc perquè es tracta d’un albarinyo cultivat íntegrament en el pazo i Granit per ser el primer vi vinificat i criat en dipòsits de granit, la roca predominant, i gairebé exclusiva, en la denominació d’origen gallega

Ubicat al municipi de Portas (Pontevedra), a la subzona de la vall de Salnés, l’històric Pazo Torre Penelas compta amb una vinya emmurallada de sis hectàrees d’entre 25 i 40 anys, sobre sòls granítics de textura sorrenca, de la qual se seleccionen únicament les millors parcel·les per produir aquest exclusiu vi de marcada acidesa. Blanco Granito s’elabora de manera artesanal al petit celler situat sota la torre del pazo, en innovadors dipòsits ovoides de granit gallec destinats a la fermentació i criança del vi, que li aporten una gran personalitat.

Segons Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, “en aquest projecte vam voler innovar pensant en el territori i en la història que expliquen els cups rupestres excavats a la roca de granit, la majoria d’origen romà. Per això vam decidir incorporar el 2018 dipòsits de granit per fermentar i criar durant vuit mesos el vi en granit, rememorant aquesta viticultura ancestral quan la pedra i el vi anaven de la mà”. El granit, per la porositat de la pedra, permet una microoxigenació constant del vi, potenciant les aromes i transferint-li la mineralitat i salinitat de la roca. La forma d’ou afavoreix al moviment del vi a l’interior del dipòsit i fa que les mares es mantinguin en suspensió, aportant una untuositat més gran i volum en boca.

Per a Víctor Cortizo, enòleg del Pazo Torre Penelas, “aquestes singulars botes potencien la part més salina de l’albarinyo i fan que aquest vi sigui molt fresc, expressiu i fidel al seu origen. Està marcat per la influència del mar i del riu Umia, que vertebra la vall de Salnés i que passa a pocs metres del pazo, aportant més frescor al vi i longevitat”. Blanco Granito 2019 “és un vi singular i el primer que realitza la fermentació i criança en granit. Es vinifica en els dipòsits ovoides de granit durant 15 dies a una temperatura de 14ºC i roman en aquests mateixos dipòsits durant un període de vuit meses, en un moviment natural i continu que manté les mares en suspensió, i uns altres vuit mesos en dipòsits d’acer inoxidable abans de ser embotellat“.

2019 va ser una anyada molt plujosa a la Denominació d’Origen de les Rías Baixas. Les precipitacions es van distribuir durant tot l’any, tot i que la majoria es va acumular a l’inici de la primavera –acompanyada també de vents forts que van complicar el naixement d’inflorescències– i a final d’any. L’estiu, en canvi, va ser molt sec, i això va fer disminuir el volum i el pes dels raïms. Les temperatures van estar dins de la normalitat, a excepció del mes de juny, que va ser més fresc que de costum.

A principis del 2017, cinc anys després que comencés a elaborar el seu primer vi gallec –Pazo das Bruxas–, Família Torres va adquirir el Pazo Torre Penelas, atrets per la seva ubicació a la vall de Salnés, l’extensió i la qualitat de la vinya i el valor arquitectònic i històric del pazo, que data del s. XIV o XV i va ser propietat de Ponce de León, entre d’altres. Està catalogat com a patrimoni històric i compta amb un extens jardí i elements típics com la sitja, el colomar i la capella. El 2018 es va habilitar un petit celler a la base de la torre del pazo per experimentar amb la vinificació en granit. El nou albarinyo Blanco Granito, que es presenta al mercat amb l’anyada 2019, rememora l’esplendor d’aquest històric pazo de Pontevedra i la seva arrelada vocació vitivinícola.

Pazo das Bruxas, Familia Torres, Rias Baixas, Galicia, Spain

Sobre Pazo Torre Penelas
Pazo Torre Penelas, ubicat al municipi de Portas (Pontevedra), a la vall de Salnés, és el nou projecte vitivinícola de Família Torres a Rías Baixas, present a la regió des de 2012. Liderat per l’enòleg Víctor Cortizo, està focalitzat en l’elaboració de vins singulars en innovadors dipòsits ovoides de granit, que mostren l’expressió més honesta de la vinya emmurallada de sis hectàrees que forma part de la propietat. Blanco Granito és el seu primer vi. El pazo del segle XIV o XV està catalogat com a patrimoni històric i compta amb elements típics com la sitja, el colomar i la capella.