Els presidents dels Consells Reguladors de les DO’s Montsant, Priorat i Terra Alta han exterioritzat aquesta tarda la seva ‘gran sorpresa pels volums i la magnitud‘ de les presumptes irregularitats desvetllades aquest matí per una comunicació del cos dels Mossos d’Esquadra després de les investigacions realitzades aquests dies a l’empresa ubicada a Les Borges del Camp, Reserva de la Tierra. Unes xifres que parlen de 750 mil ampolles intervingudes, de 3,2 milions d’etiquetes falsificades i de prop de 50 milions d’ampolles fraudulentes . Els responsables d’aquests organismes vitivinícoles, han volgut “refermar el seu compromís per la preservació de l’activitat agrària, la certificació de la procedència del producte vitivinícola, la seva qualitat i la trajectòria dels cellers de cadascuna de les diferents DO’s“.

Els presidents dels Consells Reguladors del Montsant, Priorat i la Terra Alta; Pilar Just, Salus Àlvarez i Joan Arrufí, han reiterat avui el seu compromís per la preservació de l’activitat agrària als seus territoris; la certificació de la procedència del producte i la seva qualitat. Aquestes declaracions, efectuades aquesta tarda al Col·legi de Periodistes de Catalunya, s’han produït després de conèixer, a través d’un comunicat realitzat pels Mossos d’Esquadra, que la denúncia presentada ara fa uns mesos des dels Consells Reguladors ha permès l’obertura d’una investigació a la citada empresa del Baix Camp per presumptament “haver distribuït ampolles de vi amb distintius falsos de la DOQ Priorat i les DO Montsant i Terra Alta“.

Denúncia conjunta

Durant la compareixença, els tres presidents han explicat quin és el procediment de treball de les entitats que presideixen les quals garanteixen la traçabilitat dels raïms que són cultivats en els seus territoris i que són vinificats i comercialitzats pels seus cellers “amb una extraordinària qualitat, com bé ho mostren els prestigis internacionals i nacionals assolits“. Pilar Just, Presidenta de la DO Montsant ha defensat la “feina que es fa des de les diferents denominacions d’origen a l’hora de realitzar controls sobre els nostres productes, tan analítics com sensorials per tal de certificar la procedència i qualitats dels nostres raïms i dels nostres vins“. Joan Arrufí, President de la DO Terra Alta, ha comentat que “la dimensió i la magnitud d’aquesta situació és absolutament sorprenent i inesperada, tot i que aquests fets venen de lluny. Durant aquests temps s’havia corretgit alguna cosa però al veure que les sospites eren compartides entre els tres Consell Reguladors, vam decidir presentar la denúncia conjuntament el mes de juliol“.

Imatge de l’operatiu realitzat pels Mossos d’Esquadra el dia 8 d’octubre a les instal.lacions de Les Borges del Camp.

Des de el Consell Regulador de la DOQ Priorat, el seu president, Salus Àlvarez, ha volgut “refermar la voluntat de continuar treballant al costat dels viticultors i cellers per elaborar uns vins únics, que compten amb la confiança dels consumidors” i és precisament per aquest motiu que afegeix “els vins que arriben al mercat són fruit de l’esforç i el treball assolits després d’un procés de traçabilitat, que desenvolupem des dels Consells i que són garantia d’origen i de qualitat“. Álvarez ha comentat que les primeres sospites d’irregularitats a Reserva de la Tierra van arribar de “diferents consultes de clients que mostraven la seva incredulitat al veure els preus tan baixos dels vins del Priorat” en línies de supermercats. El President de la DOQ Priorat ha explicat també que “en aquest moment cal transmetre un missatge de confiança pels nostres vins, les nostres marques, els nostres cellers, els nostres viticultors i la nostra pagesia. Confiança i tranquil·litat perquè les coses les fem bé“.

PIlar Just ha insistit en el fet que “aquestes irregularitats s’atribueixen no als nostre cellers, sinó a una empresa comercialitzadora que no participa del nostre procés d’elaboració del vi“. Arrufí ha explicat que la nostra demanda passa per la petició de “retirada dels vins detectats amb irregularitats“. Una situació que ja s’hauria portat a terme en determinats establiments de les cadenes Mercadona, Consum i Lidl.

Álvarez, consultat per la postura oficial de l’empresa ubicada a Les Borges del Camp en la que afirmava que les DO’s “amb aquestes denúncies defensarien els interessos econòmics de determinats cellers“, han contestat que “nosaltres vam alertat de la situació per garantir la supervivència dels nostres territoris i que les xifres de les presumptes irregularitats les han donat avui mateix el Mossos d’Esquadra, no pas nosaltres“.