La Denominació d’Origen d’Alella suma, des d’aquest mes de novembre, amb un nou  projecte vitivinícola:  CAN MATONS, que elabora vins de vinyes històriques, amb petites produccions i respectant la tradició i l’enorme llegat d’una de les D.O. més antigues de la península. El nou projecte és hereu de l’emblemàtic i prestigiós Marquès d’Alella i pren per nom el de la masia històrica (segle XVIII) que s’erigeix entre les seves vinyes de Santa Maria de Martorelles (Vallès Oriental)

El denominador comú és la varietat autòctona de la zona (pansa blanca) i la singularitat de les vinyes, totes elles històriques i, en alguns casos, plantades abans de la fil·loxera, la plaga que va arrasar el país durant el segle XIX. Un altre denominador comú és la cura del cep perquè el vi sigui l’expressió més honesta del terroir on ha nascut.

 Amb el seu ‘renaixement’, CAN MATONS també vol “reivindicar la qualitat dels vins d’Alella, la D.O. més petita de Catalunya i una de les més antigues de tota la península“. Els seus vins, lloats ja pels romans i que van ser els preferits dels barcelonins i els més exportats a l’Edat Mitjana, han preservat la qualitat durant segles. Segons el seu enòleg, Xevi Carbonell, “els vins de CAN MATONS són vins honestos, elaborats de forma senzilla i respectuosa, per mantenir tots els matisos que ens donen les parcel·les. Reivindiquem l’elaboració de vins fins: equilibrats, frescos i suaus que permetin al consumidor gaudir-los com cal“.

 CAN MATONS es presenta amb el llançament de 5 nous vins ‘pensats des de la vinya’ i que posen en valor el territori: dos vins de poble, dos vins de vinya única i un genèric.

En els pròxims mesos, CAN MATONS s’aliarà amb projectes germans d’altres D.O. que també es basen en produccions petites, vinyes històriques i de baixos rendiments, veremes manuals, vinificacions separades i en dipòsits petits, entre d’altres“. En definitiva, projectes vitivinícoles basats en l’elaboració al detall de vins de petites vinyes extraordinàries que primen la qualitat per damunt de tot.

 Segons l’enòleg Ricard Rofes, responsable del projecte Vins de Llegat de Raventós Codorníu, “amb aquesta iniciativa volem donar un impuls als nostres cellers més petits de Catalunya: Portal del Montsant, Cellers Scaladei, Abadia de Poblet, Montargull (Parxet, Mont-Ferrant, Titiana) i Can Matons. Cellers que tenen especial cura dels seus vins, des de la vinya fins a la taula, respectant la historia i la tradició així com la manera de fer artesana i ancestral“.

Vins de poble “CAN MATONS”

 Sant Fost de Campsentelles 2020 és un vi que busca mostrar l’expressió de les parcel·les més significatives del poble de Sant Fost de Campsentelles. Neix a les finques Canyelles i Can Torres, vinyes d’entre 20 i 80 anys, de sòl de textura sorrenca (sauló), pobre en nutrients, amb poca retenció d’aigua i pH moderat. 
Les vinyes es treballen de manera ecològica intentant conservar sempre el llegat adquirit, el raïm es premsa sencer, es fermenta de forma lenta en dipòsits d’acer i les parcel·les més velles en bóta de roure. “És un blanc d’aroma intens i franc, a on destaquen els aromes de fruita blanca i lleugeres notes florals. En boca és un vi amb volum, untuós i amb un llarg post-gust“.

Santa Maria de Martorelles 2019 és un blanc (pansa blanca) amb “aromes subtils i madurs de fruita blanca, flors i fruits secs amb un fons de torrats. En boca destaca un punt salí, reflex del sòl de sauló. És un vi delicat, però amb molt de potencial de guarda“. Neix de les vinyes de Santa Maria, de més de 60 anys, que es treballen de manera ecològica. El raïm es premsa sencer i la fermentació és molt lenta, a temperatura controlada i en bótes de roure de diferents formats adaptant la producció de cada parcel·la.

Vins de vinya única “CAN MATONS”

 La Vinya del Músic 2019 és un monovarietal de pansa blanca que neix en un vinya centenària del mateix nom a la falda de la Serra de la Marina, dins el poble de Sant Fost de Campsentelles. Una única hectàrea de sauló (sòl arenós originat per la descomposició del granit) i de ceps retorçats, situada a 160 m sobre el nivell del mar. A la verema totalment manual, li segueix un premsat del raïm sencer i una fermentació molt lenta a temperatura controlada en bóta de roure francès. 
”El resultat és un vi blanc únic, de color groc amb reflexes daurats, aroma amb notes de flors blanques i fruits secs característics de la pansa blanca. En boca, és sedós i delicat, amb un postgust llarg i persistent“.

La Vinya de Can Xec 2019 neix d’una vinya molt més jove (1999) a Montornès del Vallès. Són només 4 hectàrees de pansa blanca, de perfil pla i en espatllera, sòl de sauló amb presència de llicorella i argila vermellosa, típica dels turons que envolten el municipi (Licorelles, Montcau i Castell).

La producció és ecològica, es verema de forma manual, es fa una maceració pel·licular de 5h, es premsa el raïm sencer i fermenta molt lentament en bóta de roure francès i dipòsit de ciment. “El resultat és un vi blanc de color groc amb reflexes daurats, aroma intens amb notes de fruita d’os i un record floral de pètals de rosa i especiats. En boca és un vi amb volum, corpulent i amb un llarg post-gust. És estructurat i potent“.

El cinquè vi de la col·lecció és Can Matons Pansa Blanca 2020, un vi que pretén mostrar l’expressió de les parcel·les més singulars de la D.O. Alella: en espatllera i en vas les més velles i sòl de sauló, pobre en nutrients, amb poca retenció d’aigua i pH moderat. El raïm es premsa sencer i se’l sotmet a una fermentació molt lenta a temperatura controlada de 16ºC en dipòsits d’acer inoxidable. Totes les parcel·les fermenten per separat. 
”És un vi groc amb reflexes verdosos i aromes de fruita blanca i de pinyol amb lleugeres notes florals. En boca és un vi amb volum i amb un llarg post-gust“.