La Denominació d’Origen Montsant presentat avui oficialment un nou sistema de diferenciació dels seus distintius de garantia d’origen i qualitat que, a partir d’ara, aportaran més informació sobre els vins Montsant. Viticultor-elaborador, Elaborador-embotellador i Comercialitzador seran les tres tipologies que identificaran cadascuna de les ampolles. Pilar Just, Presidenta de la DO Montsant ha explicat que “crec que aquest sistema d’identificació es podria aplicar a l’etiquetatge de tot el vi català“.

El nou sistema, una iniciativa pionera a tot l’Estat, consisteix en una divisió de l’actual distintiu en tres nous segells que diferenciaran tres categories de vins sota les denominacions de Viticultor-Elaborador; Elaborador-Embotellador; i Comercialitzadora. Aquesta distinció s’aplicarà sobre les partides de vi prèviament qualificades i amb etiqueta de vi aprovada pel Consell Regulador de la DO Montsant.
Aquest nou sistema de diferenciació, un projecte de l’actual junta del Consell Regulador i en el qual s’està treballant des de fa més de 2 anys, neix amb l’objectiu de donar la màxima garantia de traçabilitat del producte, així com amb la màxima vocació de transparència vers als consumidors i consumidores i la voluntat d’incrementar el valor dels productes del sector primari, reforçant la seva tipicitat i singularitat.

Els distintius
Distintiu Viticultor – Elaborador
Amb aquest nou distintiu, la DO Montsant pretén posar l’accent en la importància de la vinya i el control del procés d’elaboració del vi pel celler.
Per tal d’obtenir aquesta distinció, els vins hauran de procedir de raïm de finques pròpies o habituals del celler, és a dir, finques arrendades o de proveïdors amb un contracte mínim de 5 anys entre el celler i el viticultor. Tot el procés d’elaboració d’aquests vins, fins al moment previ a ser comercialitzats, s’haurà de fer al mateix celler.

Distintiu Elaborador – Embotellador
És el distintiu que definirà aquelles marques on la procedència del raïm o del mateix vi sigui de més d’un celler de la DO Montsant. Els cellers que podran incorporar aquest distintiu a les seves referències hauran d’estar inscrits al registre d’elaboració i tenir activitat durant la campanya en qüestió.

Distintiu Comercialitzadora
En aquesta categoria s’emmarcaran aquells vins embotellats per a un tercer, és a dir, per a empreses comercialitzadores que hauran d’estar inscrites prèviament a la DO. Són els coneguts com a vins d’encàrrec.

Estampació hologràfica
Una de les principals novetats que presentaran aquests nous distintius és que incorporaran un holograma de seguretat. Es tracta d’una eina de seguretat que protegeix el producte i la marca de possibles agressions al mercat com poden ser les còpies o les falsificacions, gràcies a una sèrie d’elements de seguretat claus que només poden ser detectats amb eines molt específiques.

Aquest nou sistema per categories conviurà amb l’actual distintiu del Consell Regulador per un període màxim de 2 anys. Així, els cellers que ho sol·licitin podran continuar utilitzant únicament el distintiu actual durant aquest període de convivència. Un cop passats aquests 2 anys, tots els cellers inscrits a la DO Montsant hauran de fer servir el sistema de distintius diferenciats.

Pilar Just, Presidenta de la DO Montsant.

Aposta clara per la transparència i el rigor
Amb aquesta decidida aposta per la transparència, la Denominació d’Origen Montsant vol tancar el cercle pel que fa a la comercialització de cada ampolla, donant així la màxima informació sobre la procedència dels seus vins“, explica Pilar Just, Presidenta del Consell Regulador. En l’any que es compleixen 20 anys d’història, la DO Montsant vol posar encara més el focus en el rigor a la feina. Just ha volgut destacar “el concepte del rigor que ha de fer possible explicar d’on ve cada vi de la nostra DO que passa per continuar millorant la traçabilitat mitjançant els controls a la vinya i als cellers, però també amb l’etiquetatge dels vins, de manera que el consumidor, a l’hora de comprar un vi Montsant, compti amb totes les garanties de qualitat i origen d’aquell vi“.

Just ha comentat també que aquest sistema farà possible també la lluita contra el frau (en clara referència a la situació viscuda a la planta embotelladora de Reserva de la Tierra a Les Borges del Camp i el pressumpte frau de milions d’ampolles de la DO Montsant, DOQ Priorat, DO Terra Alta, DO Catalunya i DO Tarragona). “No serem capaços de ser referents en el món del vi fins que siguem capaços d’explicar la traçabilitat de cada vi i per això implantem aquest nou sistema“.

La DO Montsant estudia implantar tres segells de garantia per augmentar la ‘transparència’ dels seus vins