Els vins brisats (vins que han estat vinificats amb contacte amb les pells durant diversos dies) han format part de la cultura vinícola de la Terra Alta des de fa molts segles. De fet, era la forma més tradicional d’elaborar els vins fins fa unes dècades, quan els avantpassats es guiaven amb les fases lunars, tant al camp com als cellers.

A més a més d’aquesta tradició, Herència Altés vol posar en valor la intuïció femenina al camp i la seua energia cíclica en sintonia lunar. De fet, són aquestes premisses les que han dut al celler terraltí a presentar un nou vi brisat sota el nom de Llunari“.

“El Llunari és un 100% garnatxa blanca, de color daurat intens i amb reflexos ataronjats. Un vi molt aromàtic, amb records de codony verd i pell de taronja, fonoll i ametlla. Fresc en boca i amb un final amb reminiscència d’ametlles crues”, explica Núria Altés, propietària del celler,.

“Amb aquest vi -afegeix Altés- hem volgut expressar la nostra tradició, d’una banda, vinculada als vins brisats, molt vinculats al nostre territori. D’altra banda, amb el nom volem posar en relleu la importància que la lluna a tingut durant segles per a l’agricultura i, en aquest cas, per a l’elaboració de vi“.

Es tracta d’un vi molt versàtil, si fós una peça de vestir, seria d’aquelles que en diem ‘de fons d’armari’ que pot acompanyar multitud d’ocasions” comenta Núria Altés. Tot i així, des del celler recomanen maridar-lo amb plats de cuina tradicional en escabetx, com les sardines o el pollastre, ortigues arrebossades o amb un ceviche de corvina.

La tirada del Llunari és força reduïda —1.800 ampolles— i es pot adquirir per 18,00€ al mateix celler ubicat a la Finca Lo Grau de l’Inquisidor (Coll Del Moro), Ctra. N420 km798, Gandesa (Terra Alta) o a la botiga online del celler.