Unió de Pagesos ha denunciat “que no hi ha raons de mercat que justifiquin els baixos preus que els cellers estan pagant pel raïm i pel vi en aquesta campanya, al voltant dels 0,38 euros per quilo, ja que la sequera i les altes temperatures d’aquest estiu, que han fet avançar la collita, la reduiran entre un 30% i un 40% respecte a la mitjana d’un any normal, i també hi ha manca d’estocs. En algunes zones, la reducció pot arribar al 50%. En aquest sentit, el sindicat es plantejarà demanar un ajut d’Estat per aquestes explotacions“.

Segons explica aquest sindicat, “cal tenir en compte que l’últim any la pagesia de la viticultura ha patit un increment important en els costos de producció d’un 30% de mitjana, sobretot pel que fa al gasoil per a la maquinària agrícola (superior al 70%), els fertilitzants (del 50%) i els productes fitosanitaris“.

UP alerta que “mentre que els costos de producció del raïm de les varietats destinades al cava estan entre els 0,40 €/kg (macabeu i xarel·lo) i els 0,46 €/kg (parellada), en aquests moments els cellers paguen el preu del raïm a 0,38 €/kg de mitjana“. Tot i la tendència a l’alça respecte al preu de 0,29 €/kg del 2020 i de 0,31 €/kg del 2021, segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el preu en origen actual encara està per sota dels costos de producció. “Els preus haurien d’estar, com a mínim, a 0,50 €/kg perquè la pagesia pogués cobrar per sobre dels costos“.

Unió de Pagesos demana a tots els operadors del sector a Catalunya que “treballin per diferenciar el seu producte i que es tinguin en compte els increments dels costos de producció, així com la davallada de la producció, i que apostin per la singularitat de la seva producció. Cal que es responsabilitzin de la seva contribució per l’estabilitat de tot el sector vitivinícola, amb el foment dels contractes plurianuals, amb preus coneguts, incentivar a mitjà i a llarg termini, i que permetin així la innovació i l’actualització de les explotacions vitícoles“.

El sindicat recorda l’obligació de formalitzar contractes per escrit de compra-venda de raïm amb l’establiment de qualitats, preus i condicions concretes, i l’obligació dels cellers de pagar el raïm als viticultors a 30 dies segons l’actual Llei de morositat, independentment de la data de qualificació del vi per a una Denominació d’Origen que en faci el celler. Unió de Pagesos diu que “continuarà denunciant durant aquesta verema els possibles abusos en l’àmbit de la Llei de la Cadena Alimentària“.

El sindicat també exigeix al Departament que compleixi amb les seves competències pel que fa als contractes, ja que molts s’han signat per sota de costos de producció. En aquest sentit, Unió de Pagesos estudiarà, i entén que també ho hauria de fer l’Administració, “portar algunes empreses vitivinícoles davant de Competència davant de la possibilitat que es produeixin conductes tàcites“.