La nostra perspectiva es basa en que el sector vinícola espanyol està molt atomitzat amb molts cellers a petita escala que no estan professionalitzats en absolut“, explica José Maria Retana, director d’inversions de l’empresa Sherpa Capital en declaracións al portal internacional Wine Businnes International. Recordem que Sherpa Capital va anunciar dies enrere que havia adquirit l’empresa Reserva de la Tierra ubicada a Borges del Camp mesos després que aquesta fos denunciada per diverses Denominacions d’Origen (Montsant, DOQ Priorat i Terra Alta primer i DO Catalunya i Tarragona, després) investigada i finalment intervinguda pels Mossos d’Esquadra per ordre del Jutjat d’Instrucció Número 3 de Reus. Una compra que, hores d’ara, encara planteja un gruix de preguntes sense resposta i d’interrogants sobre el procés seguit. Fonts jurídiques mercantils consultades per aquest digital expliquen que el que hauria fet Sherpa Capital hauria sigut la compra de la unitat productiva de l’antiga Reserva de la Tierra.

L’antiga façana de Reserva de la Tierra (Borges del Camp).

Retana explica que “el problema de l’antiga empresa no era el preu de venda dels seus vins, sinó la mala gestió de l’empresa. Nosaltres hem mantingut la gestió i les seves instal·lacions, però el director general i d’altres càrrecs que estaven directament vinculats al frau de Reserva de la Tierra ja no hi són“.

Sherpa Capital ha escollit el nom de TERRA CELLAR (CELLER TERRA) per operar en el món del vi des de les naus de Borges del Camp. “Hem nomenat un director provissional mentre estem buscant nous executius per gestionar el negoci“, explica el director d’inversions. Crida l’atenció però que si setmanes enrere des de Sherpa Capital s’havia assegurat que es mantindrien els llocs de treball, Retana manifesta en aquesta enrevista que “Es possible que es perdin alguns llocs de treball a mesura que se subsani la mala gestió i les ineficiències de producció“. Segons comenta “encara que Sherpa Capital tingui la seu a Madrid, Terra Cellar tindrà seu a Tarragona“. De moment la citada empresa ha sol·licitat enòlegs i algun cap d’administració a través de portals especialitzats en demandes de treball.

Segons avança també Wine Business International, Sherpa Capital tindria prevista destinar durant els propers anys prop de 25 milions de lliures a l’antiga Reserva de la Tierra, sense especificar de moment quan hauria pagar inicialment pels seus actius. De fet, aquesta operació s’emmarcaria en un projecte més ampli de comercializació de vins des de l’Estat Espanyol que inclouria l’adquisició d’un celler i diverses vinyes a Galícia i que preveu en la compra d’altres a diferents denominacions d’origen espanyoles. “Enlloc de crear noves marques de vi i construir nous cellers, hem determinat comprar-ne d’existents i rellançar-los internacionalment“, comenta. “Sherpa Capital – a través de Terra Cellar- vol ser proveïdor de grans volums als supermercats espanyols, incloent-hi per exemple Mercadona, Aldi, Lidl i Carrefour”, confirma José Maria Retana. “Internacionalment, els compradors de vins cada vegada concentren més la seva llista de proveïdors, i això és una dificultat per Espanya“, conclou.

El procés judicial

Recordem d’altra banda que sis dels antics gestors de Reserva de la Tierra acusats de diferents delictes d’estafa mentre dirigien l’empresa estan citats a declarar els propers dies 21 i 22 d’aquest mes de setembre al citat Jutjat Número 3 de Reus que investiga -d’entre d’altres delictes com ara estafa, publicitat enganyosa, falsetat documental i falsetat de segells de garantia- una possible falsificació en l’etiquetatge d’ampolles de vi amb denominació d’origen.

ELS DELICTES QUE LES EMPRESES DEL GRUP RESERVA DE LA TIERRA HAURIEN COMÈS AMB LA FALSIFICACIÓ DELS SEGELLS DE GARANTIA DE LES DO’S

EL GRUP RESERVA DE LA TIERRA HAURIA FALSIFICAT PROP DE 29 MILIONS D’AMPOLLES DE CINC DO’S CATALANES ENTRE ELS ANYS 2019 I 2020