L’empresa Reserva de la Tierra, ubicada a Borges del Camp, hauria comercializat -entre els anys 2019 i 2020- un total de 32.809.399 milions d’ampolles de les DO’S Terra Alta, Tarragona, Catalunya, Priorat i Montsant, que segons es dedueix de les investigacions policials i judicials portades a terme a la citada companyia. De les ampolles venudes, només se n’haurien qualificat pels diferents consells reguladors, un total de 3.111.93.

La DO catalana més perjudicada pel presumpte frau de l’empresa Reserva de la Tierra ubicada a Borges del Camp seria la DO Terra Alta amb 22.394.459 milions d’ampolles, una xifra que superaria en cinc milions les ampolles comercialitzades per la citada DO entre vins negres, blancs, rosats, escumosos, entre d’altres. El vi que s’hauria qualificat per una de les empreses, Viña Tridado, serien 1.730.862 ampolles.

La segona DO amb més ampolles falsificades seria la DO Tarragona, amb 6.318.854 ampolles, una xifra que triplica la producció vinícola de tota la DO, comptant els diferents vins que s’hi elaboren. En aquest cas, aquesta xifra multiplica per 25 el vi qualificat per la DO, amb un total de 252.398 ampolles.

En tercer lloc, la Denominació d’Origen Catalunya, hi hauria un total de 2.748.730 ampolles presumptament fraudulentes, una quantitat que suposa el 2,33% de la producció vinícola de la citada zona vitivinícola. En aquesta ocasió, el vi qualificat hauria estat de 972.927 ampolles).

Pel que fa a la DOQ Priorat, se n’haurien falsificat un total d’1.319.948 ampolles, una xifra que representaria el 43,08% de la producció vinícola dels productors emparats en la citada DO. Les ampolles que haurien passat per la DOQ haurien estat 147.972.

Finalment, pel que fa a la DO Montsant, se n’haurien comercialitzat 27.408 quan el Consell Regulador només n’hauria certificat un total de 6.933 ampolles.

Segons recull les investigacions del Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, la citada empresa s’enfronta als presumptes delictes contra la propietat industria delicte d’estafa, de publicitat enganyosa, falsetat docmental i falsetat de certificats. Recordem que els Mossos d’Esquadra van realitzar un intervenció a la seu de les diferents empreses investigades (Reserva de la Tierra, Viña Tridado L, Bodegas ALTZA -en liquidació- GOLG GLOBAL WINES SL I RESERVA DE LA TIERRA CASA DE AUTOR) el dia 8 d’octubre de 2021.

Segons explica el citat Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus -en una resolució a la que ha tingut accés Vinassos.cat- les diferents etiquetes i segells distintius falsificats, s’haurien imprès a l’empresa Adhesivos Orcajada SA de Múrcia. En aquests cas, s’explica que “per tal que els vins sempre tinguin les numeracions -assignades a les empreses comercialitzadores- aquests es repetien números assignats, en algun cas més de 30 vegades amb el mateix número“.

Segons la citada resolució judicial les cinc empreses citades anteriorment queden imputades -investigades- en aquestes diligències judicials, així com sis responsables que hauran de declarar entre els dies 21 i 22 de setembre. El jutge també dictamina que l’empresa Mercadona torni les ampolles intervingudes al Grup Reserva de la Tierra i que aquesta faci les funcions de dipositària.

Els vins amb distintiu falsificats s’haurien distribuït per “multitut de canals i per diversos països: a tota la Unió Europea, España, Portugal, Estats Units, la Xina i Brasil“. Les ampolles també s’haurien venut per internet. Segons explica el Jutge a partir de les investigacions realitzades “no s’ha trobat cap correu electrònic que indiqui, de manera clara, que els distribuïdors sabien que estaven adquirint productes falsificats“.

Curiosament, les insvestigacions policials i judicials van detectar una ‘ordre per correu a l’empresa Adhesivos Orcajada SA per tal que eliminés els distintius de garantia falsos que tinguessin als seus magatzems en stock (mes de dos milions)‘.  Una notificació que no es va fer fins el dia 21 d’octubre de 2021, 13 dies després del coneixement de la investigació.

 

Mossos d’Esquadra intervenen 750 mil ampolles de vi i 3,2 milions de ‘distintius de garantia falsos’ a Reserva de la Tierra

Les DO’S mostren ‘gran sorpresa’ per la magnitud de les irregularitats comeses presumptament a Reserva de la Tierra

Reserva de la Tierra hauria comercialitzat també ampolles de vi amb segells pressumptament il·legals de les DO’s Tarragona i Catalunya