Al llarg dels darrers anys, una de les varietats que han revolucionat i ha donat gran prestigi als vins elaborats sota l’aixopluc de la DO Montsant han estat les seves garnatxes. Tanmateix, en força ocasions, d’altres varietats com ara les carinyenes no han tingut el reconeixement públic que es mereixien. I cal afirmar-ho amb contundència, quines grans carinyenes més espectaculars hi ha també a les vinyes del Montsant!!

I aquestes vinyes són les que un dia, van captivar l’enòleg nascut a Falset Albert Barceló que impulsa un projecte personal que ha anomenat Terravinyada. “Quan era petit, mentre estudiava, sempre m’havia cridat l’atenció tot allò relacionat amb la química i al final vaig acabant estudiant la carrera, segurament creient que em dedicaria a aquesta feina en alguna indústria“, explica Barceló. “Però en aquest procés va arribar la crisi i en un moment determinat, va sortir una plaça d’enginyer químic al Parc Tecnològic del Vi (VITEC) per fer un projecte de desalcoholització de vins. Aquesta va ser una magnífica oportunitat de treballar en el món del vi, mentre -cada dia que passava- m’anava captivant més i més. Vaig acabar formant-me en un màster de viticultura i enologia i a poc a poc vaig deixar enrere la química, i enganxat a aquest món tan apassionant del vi”.

Tres anys després d’aquesta experiència a VITEC, Albert Barceló va decidir endinsar-se plenament en el camp de l’assessorament en diferents cellers com ara a la DO Costers del Segre, a la DOQ Priorat i també en el món del cava, en concret a grup Freixenet (molt centrat en el camp de la microbiologia i dels llevats). Però en el traspàs de l’any 2019 cap al 2020 “va ser un punt d’inflexió en la seva vida professional i en la recerca de nous horitzons. Jo volia continuar la meva carrera com a enòleg decantant-me més cap a la part de la viticultura i vaig creure que ja era el moment de tirar endavant el meu projecte personal amb els vins Terravinyada“.

I aquest nom? “El 2019 vaig estar buscant i mirant diferents finques del terme de Falset, i d’unes vinyes concretes, em van cridar l’atenció dues característiques fonamentals: d’una banda, la riquesa en l’àmbit dels sòls, la combinació entre pissarres, argiles, també parts calcàries i -d’altra banda- unes vinyes de carinyena de més de 50 anys. Tot plegat en va fer determinar que aquest era el lloc on volia començar a caminar amb el meu projecte personal”, comenta Barceló.

Parlant del nom: la finca (prop de quatre hectàrees), que està ubicada a la partida Les Esplanes de Falset “abans era tota ocupada per vinya. Per desgràcia, els anys 90 se’n va arrencar una part i només va quedar la que treballo ara jo. El nom Terravinyada vol fer referència a aquest terreny que antigament estava tot ple de vinya“. Quins perfils busca l’Albert Barceló en els seus vins: “Vull transmetre el meu estil més personal a aquests tres vins que de moment han començat a sortir al mercat. Crec que és fonamental ser fidel a la vinya. Jo les segueixo des de l’inici de tot el procés de creixement, des de la poda, la gestió de la vegetació, la maduració, la verema evidentment. Vull que siguin vins sincers, que transmetin l’essència i el paisatge del territori. Són vins de mínima intervenció. Cal respectar al màxim la varietat, aquestes carinyenes tan particulars”.  “Són vins frescos, que respectin els aromes, que siguin molt equilibrats en boca, gustosos, llargs, que reflecteixin la mineralitat del sòl. Tot aquest equilibri és el que busco“, diu.

Cal destacar que són vins de parcel·la perquè només hi ha raïm de la citada finca. “La garnatxa m’encanta, però en aquest cas intento treure el màxim d’aquestes carinyenes: crec que són uns vins més verticals, més elèctrics al principi quan tens el vi ja fet. Les garnatxes tenen un altre perfil, diria que més elegants, més aromàtics, són perfils diferents i cal aconseguir el màxim de casdascuna d’elles”. Amb les carinyenes al celler, comença un altre capítol important els vins de l’Albert Barceló. Aquest enòleg de Falset es troba immers en una investigació i experimentació natural contínua per obtenir aquell vi que reflecteixi millor “la riquesa d’aquestes vinyes que tenim la sort de conservar“.

Els vins més personals

– El primer vi: L’inici de Terravinyada. “Una carinyena amb raïm de l’any 2020. Amb ell he volgut començar a definir com seran els vins del futur del celler. Com qualsevol inici res està definit, però ja és un primer pas pel què vull fer a poc a poc. Pretén ser una carinyena molt sincera. La fermentem en dipòsit d’innox i després es madura al celler amb una criança de deu mesos en lies”. En fa 2000 ampolles.

– En una altra parcel·la que hi ha a la finca, està plantada amb una carinyena conreada en un petit coster “amb una orientació diferent i això fa que maduri molt més tard i ens dona uns raïms molt més petits. Aquests els utilitzo per a un vi amb més criança: una part envellida en botes de roure francès i l’altra en àmfora de fang“. Aquest vi és L’Ànima de Terravinyada, “amb el que intento transmetre un esgraó més dins el meu estil de vins“. D’aquest n’elabora 500 ampolles.

– L’últim vi –L’estil de Terravinyada– “l’elaboro a partir de dos bancals de la finca, en aquest cas amb la varietat Merlot“. És la part més alta de la finca i està situada molt a prop de la Serralada de les Aubagues i amb sòls amb “un punt calcari. Jo d’aquest vi en destacaria la seva acidesa i aquest punt encara més elèctric que la carinyena, però entenc també que el fa més apte per a llargues criances”. Del celler en surten també 500 ampolles.

Terravinyada és un projecte d’aprenentatge però també de descobriment. “Aquesta és la tercera anyada que faig, experimento amb sòls, ara per exemple incorporaré algunes damajoanes per buscar noves maneres d’elaborar els vins i investigar quina mena de criança puc buscar de cada varietat, de cada parcel·la. L’experimentació forma part del meu ADN. Barceló també explica que té previst replantar una petita part de la finca amb garnatxa blanca per poder fer un blanc en un futur“.