La pròxima edició de Barcelona Wine Week, que tindrà lloc del 6 al 8 de febrer d’aquest 2023 en el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, reunirà el sector del vi de l’Estat per a oferir oportunitats de negoci, analitzar els reptes de futur i donar visibilitat a la gran riquesa de sòls del país i el seu potencial vitivinícola
L’esdeveniment serà la primera gran cita de l’any per al sector i comptarà amb la participació de 700 cellers, un 15% més que en l’edició de 2022, i 60 Denominacions d’Origen i altres segells de qualitat. A poc més de dos mesos de la seva celebració, BWW supera ja el 90% d’ocupació, amb grans firmes confirmades com Protos, Matarromera, Rioja Vega, Pago de Capellanes, Juvé & Camps, Recaredo i Freixenet, així com amb la participació de centenars de mitjans i petits cellers agrupats en D.O’s com Cava, Ribera del Duero, Rueda, Priorat, Bierzo, Madrid, València, Jumilla, Costers del Segre, Navarra o Valderroas.
El president del saló, Javier Pagés, destacat que BWW “és una plataforma mundial per a mostrar l’enorme qualitat del vi espanyol i per continuar escalant en valor i en qualitat percebuda, un repte que requereix estratègia i recursos.” Pagés afirma que la BWW “és un saló que s’ha assentat amb força en el calendari firal gràcies a l’èxit de les anteriors edicions i representa la primera gran cita de l’any per al sector del vi a nivell europeu”.
Pont de connexió amb compradors clau
Per a impulsar la projecció internacional del vi espanyol, el saló ha convidat més de 500 compradors internacionals amb la col·laboració estratègica de ICEX Exportació i Inversions. Es tracta de decisors de compra de grans grups internacionals que provindran dels principals mercats importadors de vi espanyol: els Estats Units, el Canadà, Alemanya, Països Baixos, Colòmbia i Bèlgica, entre altres països.
Així mateix, també es comptarà amb més de 1300 compradors clau del mercat nacional, procedents de la gran distribució, centres majoristes, distribuïdores especialitzades, detallistes i botigues gurmet. En breu, les empreses participants podran començar a agendar trobades amb tots ells a través d’una plataforma en línia. Es preveuen més de 8.000 reunions de negoci entre expositors del saló i compradors professionals.
A més, el saló tornarà a convertir-se en cita imprescindible del sector i punt de trobada entre els seus principals operadors i milers de professionals nacionals i internacionals interessats en el potencial i la qualitat de la producció vitivinícola espanyola.
La riquesa inesgotable del terroir espanyol
Sota el lema “Espanya, mosaic singular de sòls”, BWW 2023 oferirà un programa de conferències i tastos en les quals es posarà en valor la gran riquesa de sòls que conformen el territori vitivinícola espanyol. Destaquen les intervencions de reconeguts experts que també es dediquen a la producció i elaboració de vi en diferents zones d’Espanya com els Masters of Wine Norrel Robertson, que des de 2003 produeix els seus vins a Calatayud; Fernando Mora, amb vinyes en diferents punts d’Aragó; i Andreas Kubach, director de Península Vinicultors, amb cellers a La Rioja Alabesa, entre altres punts. Álvaro Ribalta, Màster of Wine el 2021 i fundador de Massal Selection, participarà com a moderador. També protagonitzaran un tast conjunt sommeliers multipremiats i reconvertits en elaboradors com Bruno Murciano, Guillermo Cruz, Sergi Figueres i Xavi Nolla.
Completaran el programa de tastos una dotzena de productors de renom que conreen en sòls singulars, com és el cas de René Barbier i Álvaro Palacios, artífexs de la revolució del Priorat; Ricardo P. Palacios, amb vinyes en sòl de pissarra; Esmeralda García, que treballa amb els sòls arenosos de Santiuste (Segòvia); Julia Casado, que busca en els seus vins la vinculació emocional amb el terroir de Bullas (Múrcia); Sara Pérez, enamorada dels sòls del Priorat i el Montsant; César Saldaña, visionari del potencial de la ‘albariza’ de Jerez o Felipe Blanco, que parlarà de la màgia dels sòls canaris. Com a plat fort, Luís Gutiérrez, tastador de Wine Advocate Robert Parker per a Espanya i autor del llibre “Els nous vinyaters”, dirigirà un tast de 6 grans vins nascuts de 6 sòls diferents i elaborats per 6 reconeguts vinyaters del panorama nacional.
Una altra cita clau per als amants del vi serà la Barra de Vins Wine Tasting Journey – Soils of Spain by #alimentosdespaña, que proposarà un recorregut immersiu per tot el país en forma de tast autoguiat a través de 50 vins elaborats en sòls singulars d’Espanya.
El repte de la sotenibilitat i la innovació
Per part seva, l’espai BWWHub acollirà conferències i taules rodones sobre tendències i reptes com la sostenibilitat, la innovació o la digitalització. S’analitzaran temes com la gestió del sòl de la vinya davant el canvi climàtic, els beneficis de l’ecodisseny, noves vies de reutilització d’ampolles, la transformació digital de la viticultura, la protecció de les vinyes velles del país o com comunicar millor el vi espanyol.
En aquesta pròxima edició, BWW també farà una aposta decidida per enfortir les sinergies del vi amb l’alta gastronomia, gran ambaixadora de la indústria alimentària espanyola a l’exterior. Així, en col·laboració amb ICEX España Exportació i Inversions, se celebrarà una taula rodona amb restaurants internacionals reconeguts amb el distintiu internacional de qualitat gastronòmica Restaurants from Spain.
L’última edició de BWW, a l’abril de 2022, va reunir més 650 empreses expositores, 60 Denominacions d’Origen espanyoles i més de 18.000 visitants professionals. Entre ells, 470 grans compradors internacionals de mercats estratègics que van participar en prop de 6.600 reunions comercials amb empreses expositores.